Venezuela Ekonomisinde Geçen Yıla Göre Rekor Küçülme

Venezuela Ekonomisinde Geçen Yıla Göre Rekor Küçülme

ABONE OL
22:09 - 13/11/2020 22:09
Venezuela Ekonomisinde Geçen Yıla Göre Rekor Küçülme
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ulusal Meclis’in yayımladığı verilere göre Venezuela ekonomisi 3. çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,44 küçüldü.

Meclis verilerine göre 2013 yılından bu yana yüzde 92 küçülen Venezuela, yakın tarihin en ağır ekonomik krizini yaşayan ülke oldu. Muhalif milletvekili ve ekonomist Angel Alvarado, son 7 yılda Venezuela ekonomisindeki küçülmenin II. Dünya Savaşı’nda Almanya’daki küçülme de dahil, bugün savaş yaşanan ülkelerde bile görülmediğini belirtiyor.

Alvarado, “Venezuela’ya en fazla benzeyen ülke, 25 yıllık iç savaş sonucunda ekonomisi ve GSYİH’sı yüzde 91 küçülen Liberya. Aradaki en önemli fark, Venezuela’daki ekonomik çöküşün sadece 7 yılda ve savaş olmadan yaşanıyor olması. Askeri işgal yaşanan Irak ve Libya’da bile ekonomik küçülme yüzde 60 civarı” diyor.

Petrol üretimi son 77 yılın en düşük seviyesinde

Dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip olan ülkesi olan Venezuela için uzmanlar, ekonominin toparlanmasının en hızlı yolunun petrol üretimini arttırmaktan geçtiğini belirtiyor. Devletin yönetiminde olan rafinerilerin üretim kapasitesinin düşmesi ve uygulanan uluslararası yaptırımlardan dolayı Ekim ayında günlük 359 bin varile kadar düşen petrol üretimi, son 77 yılın en düşük seviyesini gösteriyor.

Latin Amerika enerji politikaları uzmanı ekonomist Francisco Monaldi, 6 milyar dolarlık bir yatırımla, ülkedeki petrol üretiminin 7 yılda günlük 2 milyon varilin üzerine çıkabileceğini söylüyor. Ulusal Meclis raporları da ekonominin 150 milyar dolarlık bir yatırımla 10 yıl içinde ancak toparlanabileceğini belirtiyor.

Asgari ücretin 2 doların altına düştüğü, yoksulluk oranının yüzde 73’lere ulaştığı ve son 5 yılda her 6 kişiden birinin ekonomik gerekçelerle göç ettiği Venezuela’da, uzmanlarpandemiyle birlikte ekonomik küçülmenin ve ülkedeki sosyoekonomik sorunların artacağını ifade ediyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela Ekonomisinde Geçen Yıla Göre Rekor Küçülme haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela Ekonomisinde Geçen Yıla Göre Rekor Küçülme haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela Ekonomisinde Geçen Yıla Göre Rekor Küçülme haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.