Venezuela, Cumhurbaşkanı Maduro’nun sağ kolu Alex Saab karşılığında 10 Amerikalı’yı serbest bıraktı

Venezuela, Cumhurbaşkanı Maduro’nun sağ kolu Alex Saab karşılığında 10 Amerikalı’yı serbest bıraktı

ABONE OL
01:05 - 21/12/2023 01:05
Venezuela, Cumhurbaşkanı Maduro’nun sağ kolu Alex Saab karşılığında 10 Amerikalı’yı serbest bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İki üst düzey Amerikalı yetkili, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro hükümetinin, muhalefetle bağlantılı en az 20 tutukluyu ve 10 Amerikan vatandaşını, Maduro’nun yakın bir müttefiki karşılığında serbest bıraktığını açıkladı.

Yetkililerden birinin aktardığına göre Maduro’nun müttefiki Kolombiyalı işadamı Alex Saab, Başkan Joe Biden tarafından affedildi ve Venezuela’ya geri gönderildi. Kara para aklamakla suçlanan Saab, Miami’de bulunduğu hapishanede duruşmaya çıkmayı bekliyordu.

Venezuela hükümetinden yapılan açıklamada da ABD’de rüşvetle suçlanan Saab’ın Venezuela’ya döndüğü bildirildi.

Saab, Türkiye’nin de içinde bulunduğu, Venezuela hükümetinin gıda karşılığında altın programının beyni olarak biliniyor. ABD Maliye Bakanlığı Saab’ı, Türkiye, BAE gibi farklı ülkelerde kendisi ve iş ortaklarıyla birlikte kurduğu paravan şirketler ve karmaşık bir ağ aracılığıyla, Maduro ve müttefiklerini zenginleştiren geniş bir yolsuzluk, kara para aklama ağının organizatörü olarak tanımlıyor.

Amerikalı savcılar, Saab’ı, ABD üzerinden Venezuela’dan 350 milyon dolar hortumlamakla suçlamıştı. Saab, Venezuelalı hükümet yetkililerine rüşvet verdiğinin de iddia edildiği suçlamaları reddediyor.

Amerikalı yetkililer, anlaşmanın parçası olarak, ABD tarafından haksız gerekçelerle Venezuela’da gözaltında oldukları belirtilen altı Amerikan vatandaşının da serbest bırakıldığını bildirdi.

Venezuela ayrıca yetkililere göre “Şişko Leonard” olarak bilinen ve kaçak olan Malezyalı işadamı Leonard Glenn Francis’i de ABD’ye iade etti. Leonard Glenn Francis’in Amerikan donanmasıyla bağlantılı bir rüşvet suçunda adı geçiyordu.

Altı Venezuelalı aktivist, Çarşamba günü hapishaneden serbest bırakıldı. Uzun zamandır eğitim kampanyası yapan aktivistler, bu yılın başında komplo kurmaktan hüküm giymiş ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak aktivistler, masum olduklarını ısrarla vurgulamıştı.

Beyaz Saray’dan son haftalarda yapılan açıklamalarda Venezuela’ya uygulanan enerji yaptırımlarının gevşetilmeye devam edilebilmesi için tutukluların serbest bırakılması konusunda ilerleme kaydedilmesinin beklendiği vurgulanıyordu.

Ekim ayında gevşetilmeye başlanan yaptırımlar, Venezuela hükümetinin 2024 yılında hür ve adil seçimlerin yapılacağını kabul etmesi karşılığında atılan bir adımdı.

Ancak Beyaz Saray, tutukluların serbest bırakılması konusunda ilerleme sağlanmaması durumunda, ABD’nin yaptırımları gevşetme sürecini durdurmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Maduro’nun zaferi mi?

Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’nun tutukluları serbest bırakması ABD’nin taleplerini yerine getirme adımı olarak görülse de Alex Saab’ın serbest bırakılması, Maduro açısından zafer anlamına gelebilir. Henüz hüküm giymemiş olan Alex Saab’ın Venezuela’ya geri dönme olasılığı, daha önce çok düşük olarak algılanıyordu.

Washington, yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesinin engellenmesi için Venezuela hükümetine; muhalif adaylara yönelik yasakların kaldırılması ve siyasi tutuklular ile “haksız olarak gözaltına alınan” Amerikalılar’ın serbest bırakılması konusunda ilerleme kaydedilmesi için 30 Kasım’a kadar süre tanımıştı.

Venezuela, muhalif adayların kendilerine uygulanan yasakları temyize götürmelerine izin veriyor. Ancak Çarşamba gününden önce tutukluların serbest bırakılmasıyla ilgili fazla ilerleme kaydedilmemişti.

Amerikalı yetkililerden biri, ABD’nin haksız gerekçelerle gözaltında tutulduklarını belirttiği ve Venezuela tarafından serbest bırakılan Amerikan vatandaşları arasında Eyvin Hernandez, Jerrel Kenemore, Joseph Ryan Cristella ve Savoi Wright’ın olduğunu söyledi. Kişisel gizlilik kaygıları nedeniyle serbest bırakılan diğer Amerikalılar’ın adı açıklanmadı.

Hernandez ve Kenemore, Venezuela-Kolombiya sınırı yakınında 2022 yılı Mart ayında, Cristella ise geçen yıl Temmuz ayında tutuklanmıştı. Bu üç kişi, Venezuela’ya yasadışı yollardan girmekle suçlanmıştı.

Başkan Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu çilenin en sonunda bittiği için minnettarım. Bu aileler bir kez daha bütün olacak. Venezuela rejiminin taahhütlerini yerine getirmesini sağlıyoruz” dedi.

Katar’ın arabuluculuğu

Tutuklu takası müzakerelerinde Katar arabuluculuk rolü oynamıştı. Katar’ın başmüzakerecisi geçen hafta Nicolas Maduro’yla görüşmüştü.

Venezuela hükümetinden yapılan açıklamada, “Venezuela Cumhuriyeti hükümeti, diplomatımız Alex Saab’ın özgürlüğüne kavuşmasını ve anavatanına dönmesini sevinçle kutluyor. Saab bugüne kadar Amerika’da bir hapishanede haksız kere kaçırılmıştı” denildi.

Açıklamada ayrıca Saab’ın diplomatik çabaları nedeniyle ABD’nin yaptığı misillemenin mağduru olduğu kaydedildi.

Saab’ın avukatı konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti. Suçlu olmadığını beyan eden Saab’ın duruşma günü de henüz belli değildi.

Kaynaklar, muhalif cumhurbaşkanı adayı Maria Corina Machado’nun kampanyasıyla ya da muhalefetin Ekim ayında yapılan ön seçimlerinin düzenlenmesiyle bağlantılı olan dört Venezuelalı’nın da serbest bırakılmasının ya da tutuklama emirlerinin geri çekilmesinin beklendiğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Venezuela, Cumhurbaşkanı Maduro’nun sağ kolu Alex Saab karşılığında 10 Amerikalı’yı serbest bıraktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela, Cumhurbaşkanı Maduro’nun sağ kolu Alex Saab karşılığında 10 Amerikalı’yı serbest bıraktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela, Cumhurbaşkanı Maduro’nun sağ kolu Alex Saab karşılığında 10 Amerikalı’yı serbest bıraktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.