“Vandallığı hak arama yolu gören karşısında devletimizin çelik yumruğunu bulacaktır”

“Vandallığı hak arama yolu gören karşısında devletimizin çelik yumruğunu bulacaktır”

ABONE OL
12:51 - 04/04/2024 12:51
“Vandallığı hak arama yolu gören karşısında devletimizin çelik yumruğunu bulacaktır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Erdoğan, Van’daki mazbata krizine karşı sokağa çıkanlara sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum ise AK Parti içindeki eleştirel kanata “neo liberal zehirle zihin dünyalarını batıcılığa teslim etmişler” diye tepki gösterdi. 31 Mart Seçimi’nden sonra en ciddi gerilim Van’da meydana geldi.

AK Parti’nin başvurusu üzerine İl Seçim Kurulu’nun, belediye başkanlık yetki belgesi olan mazbatayı seçimden birinci çıkan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan yerine AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a vermesi başta Van, Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere birçok kentte protestolara neden oldu.

Muhalefet partileri de DEM Partisi’ni yalnız bırakmadı. CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Sevda Kılıç ve Mahmut Tanal, TİP Başkanı ve milletvekili Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve milletvekili Sevda Karaca da Van’a giderek bu sürece tepkilerini ortaya koydu.

DEM Parti’nin itirazı üzerine Van İl Seçim Kurulu’nun kararını bozan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) mazbatayı Abdullah Zeydan’a verdi.

Erdoğan’dan sokak protestolarına sert tepki: “Milletin iradesine hürmetsizlik etmeyiz ama Kandil’deki terör baronlarının baskısına izin vermeyiz”

Bu süreçte yaşanan gösterilere en sert tepki cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van’da yaşananlar sizin bu mesajlarınızla uyumlu değil maalesef. Halkın iradesine saygı duymak bu şekilde olmaz. Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz” sözleriyle seslendiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Cumhurbaşkanı, “Birileri yine sokaklarımızı terörize etmeye kalkıştı. Emniyet güçlerimiz gerekli müdahalelerde bulunarak olayların büyümesini engellemişlerdir. Her kim şiddeti, kaosu, eşkıyalığı, vandallığı hak arama yolu olarak görürse yine karşısında devletimizin çelikten yumruğunu bulacaktır. Dünyanın hiçbir medeni devleti böyle bir şeye göz yummaz. Türkiye Cumhuriyeti de bir çadır devleti değildir, olmayacaktır. Milletin iradesine ve takdirine hiçbir şekilde hürmetsizlik etmeyiz ama Kandil’deki terör baronlarının da baskıyla vatandaşlarımıza musallat olmalarına, şehirlerimizin huzuruna ve barışına kast etmelerine, artık geçmişte kalan acıları insanımıza tekrar yaşatmalarına kesinlikle izin vermeyiz veremeyiz” dedi.

Erdoğan, bu tarz teşebbüslere karşı hukuk devleti ve demokrasi neyi gerektiriyorsa onu yapmaktan çekinmeyeceklerini de belirtti.

Uçum’dan iktidar içi eleştiri: “Neo liberal zehirle zihin dünyalarını batıcılığa teslim etmişlerin aldıkları tutumların kaydedildiğini herkes fark eder”

Erdoğan’dan sonra bir başka değerlendirme de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan geldi.

Erdoğan’ın hukuki konularındaki en önemli kurmayı olarak gösterilen Uçum, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Van süreci tamamen hukuki bir süreç olarak yaşandı. Ama bu hukuki süreci daha tamamlanmadan “ayaklanma” çağrılarıyla istismar eden terör örgütünü ve legal görünümlü uzantılarını meşrulaştırmaya çalışanların devlet de toplum da farkında. Muhalefetin tüm aktörlerinin ve daha çarpıcısı iktidar içinde yer aldığı kabul edilen ve neo liberal zehirle zihin dünyalarını batıcılığa teslim etmişlerin Van olayında aldıkları tutumların kaydedildiğini de herkes fark eder. Ayaklanma peşinde koşanların gerçek niyetlerinin Türkiye’nin bütünlüğüne yönelik saldırı planlarının bir parçası olduğu ayan beyan ortaya çıkmıştır. Bu aldatmaya kananların, bu oyunu görmeyenlerin ve kendilerini demokrasi havarisi sayanların hali ise ibretliktir” dedi.

Hangi AK Partililer, DEM Parti adayının mazbatasının elinden alınmasına karşı çıktı?

2007-2011 arasında Hakkari milletvekili olan Abdulmuttalip Özbek, 2011-2019 arasında Adıyaman ve İstanbul’dan milletvekili olan Mehmet Metiner, 2018-2023 arasında İstanbul milletvekili olan Aziz Babuşçu, Van İl Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu karara tepki gösteren AK Partili isimler arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en eski yol arkadaşlarından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazısı ise önce YSK’nın verdiği kararı tebrik etti, ardından da bu paylaşımını sildi.

Süreçle ilgili iktidarın küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nden ise bir değerlendirme gelmedi.

VOA tarafından geçilen “Vandallığı hak arama yolu gören karşısında devletimizin çelik yumruğunu bulacaktır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Vandallığı hak arama yolu gören karşısında devletimizin çelik yumruğunu bulacaktır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Vandallığı hak arama yolu gören karşısında devletimizin çelik yumruğunu bulacaktır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.