Van’da gösteri ve toplantılar yasaklandı, kente giriş çıkış kısıtlandı

Van’da gösteri ve toplantılar yasaklandı, kente giriş çıkış kısıtlandı

ABONE OL
10:19 - 03/04/2024 10:19
Van’da gösteri ve toplantılar yasaklandı, kente giriş çıkış kısıtlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Van’da seçimleri kazandığı halde mazbatası verilmeyen DEM Partili Abdullah Zeydan’a destek gösterileri devam ederken, valilik her türlü toplantıyı ve gösterilere katılması muhtemel kişilerin kente girişini 15 gün yasakladı.

Mazbatanın Zeydan’a verilmemesinin ardından başlayan olaylar gece boyunca devam etti. Bugün DEM Parti başta olmak üzere birçok parti ve kurumun Zeydan’a destek amacıyla kente geleceğini duyurmasının ardından Valilik bir dizi yasaklama kararı aldı.

Karar uyarınca açık havada ve kapalı mekânda her türlü toplantı yasaklanırken kente girişlere de kısıtlama getirildi.

Yasağın 15 gün süresince uygulanacağını duyuran Valilik, şu açıklamayı yaptı:

“Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihinden geçerli 17/04/2024 tarihi de dâhil olmak üzere (15) gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bitlis Valiliği’nden uyarı

Bu arada Van’a komşu Bitlis’te de Valilik uyarı yayınladı. Van Valiliği’nin seyahat kısıtlamasının dikkate alınması uyarısı yapılan açıklama şöyle:

“Van Valiliğince, Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihinden geçerli 17/04/2024 tarihi de dâhil olmak üzere (15) gün süre ile tüm etkinlikler yasaklanmış ve bu etkinliklere katılımları engellemek amacıyla ili dışından giriş çıkışlara izin verilmeyeceği belirtilmiştir. İlimizden Van ili ve ilçelerine seyahat edecek vatandaşlarımızın yasaklama kararına uygun hareket etmeleri gerekmektedir.”

Gösterilerde 89 kişi gözaltına alındı

Öte yandan dün değişik illerde yapılan gösterilerde 89 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “2 Nisan 2024 Salı günü izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, Bölücü Terör Örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atan, güvenlik güçlerimize taşla saldıran ve uyarılara rağmen dağılmayıp mukavemet gösteren; Van’da 26, Hakkari Yüksekova’da 29, Hakkari merkezde 9, Siirt’te 4, Batman’da 5, Şırnak’ta 10 ve İzmir’de 6 olmak üzere toplam 89 şüpheli gözaltına alınmıştır” dedi.

DEM Parti’den YSK’ya itiraz

Bu arada DEM Parti, Van’da seçimleri kazandığı halde mazbatası verilmeyen Abdullah Zeydan’la ilgili bugün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu Parti, Van İl Seçim Kurulu’nun kararının iptal edilmesini talep etti.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları da bugün Van’a gidiyor.

Van’da Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına katılacak olan iki eş genel başkanın daha sonra halk buluşmasına katılması planlanıyor. Uzun yıllar siyasetten uzak duran eski DEP Milletvekili Leyla Zana da bugün Van’da olacak.

CHP’den görevlendirme, İmamoğlu’ndan “iradeye saygı” çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel de Van’da gelişmeleri takip etmek için dört milletvekili görevlendirdiğini duyurdu. Özel, açıklamasında şunları söyledi:

“Van’da mazbatanın, seçimi kazanan adaya verilmemesi üzerine, halkın iradesini savunma, dayanışma ve yaşananları yerinde takip etmek için milletvekillerimiz Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Kayıhan Pala ve Sevda Erdan Kılıç’tan oluşan heyetimizi görevlendirdik.”

Zeydan’a bir destek de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi.

İradeye saygı gösterilmesi çağrısı yapan İmamoğlu, “Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız. Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terk edip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum” dedi.

HÜDA PAR’dan mazbata tepkisi

Zeydan’a mazbatasının verilmemesine HÜDA PAR’ın Batman Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı da tepki gösterdi. Ramanlı tepkisi şu sözlerle dile getirdi:

“Van Büyükşehir Belediyesi seçimi yapıldıktan sonra kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir. Aday olma niteliği yok idiyse YSK neden adaylığını kesinleştirdi? Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur.”

VOA tarafından geçilen Van’da gösteri ve toplantılar yasaklandı, kente giriş çıkış kısıtlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Van’da gösteri ve toplantılar yasaklandı, kente giriş çıkış kısıtlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Van’da gösteri ve toplantılar yasaklandı, kente giriş çıkış kısıtlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.