Vaka Sayısı Neden Yeniden Artmaya Başladı?

Vaka Sayısı Neden Yeniden Artmaya Başladı?

ABONE OL
22:08 - 20/07/2022 22:08
Vaka Sayısı Neden Yeniden Artmaya Başladı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yaklaşık 3 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını ile mücadele aşı sonrası başarıya ulaşırken, son zamanlarda vaka ve ölüm oranlarının yeniden artışa geçtiği gözlendi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa genelindeki COVID-19 vaka sayılarında son haftalarda görülen artış dolayısıyla sonbahardan itibaren virüsle mücadelenin iyice zorlaşabileceği uyarısında bulundu. Corona virüsü salgını ve vaka sayılarıyla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, günlük vaka sayılarının 40 katına çıktığını, hastane yükünün ise üç kat arttığını açıkladı.

COVID-19 salgınından en çok etkilenen kentlerden biri olan Gaziantep’te VOA Türkçe’ye konuşan vatandaşlar vakaların artışını insanların rahat davranmasına bağlarken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz ise, “Pandemi halen bitmiş değil, bir an önce HES Kodu, maske-mesafe gibi tedbirlerin yeniden uygulanmaya başlaması gerekiyor’’ dedi.

”Dünya Sağlık Örgütü ‘salgın bitti’ demeden bitmez”

Vatandaşlar arasında 2 doz Sinovac aşısı yaptıranların virüse yakalanma risklerinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, kamuoyunda salgın bitmiş gibi bir psikoloji yaratıldığına vurgu yaparak, “Son dönemlerde COVID-19 pandemisine ait yeni varyantların ortaya çıkması nedeniyle COVID-19 tekrar hortladı diyebiliriz. Ama dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi Dünya Sağlık Örgütü ‘Pandemi bitti’ demeden, pandemi bitmez. Ortaya çıkan BA.4 ve BA.5 alt varyantı önceki formlara benzemekle birlikte hastalık yapma etkenine sahip ciddi bir virüs. Tabii toplumumuzda özellikle üçüncü doz aşıyı yaptıranlar arasında 18 yaş üzerinde olanların sayısı yüzde 33 civarında. Dolayısıyla bizi hasta etme ihtimali daha yüksek olan bir virüs. İlk başta biz Sinovac aşısını yaptırdık. Bu ölü bir virüs aşısı. Onun hastalıktan koruma potansiyeli çok düşük. Dolayısıyla 2 doz yaptıranların hastalığa yakalanma riski daha yüksek olduğu için üçüncü doz Biontech yaptırılması öneriliyor. Böyle bir risk halen söz konusu iken tekrar COVID-19 pandemisiyle ilgili önlemlere yeniden geçilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra risk gruplarının korunması ve iş gücü kaybının önlenmesi gerekiyor. Bunun için ise yapılaması gerekenler, öncelikle kalabalık ortamlarda yeniden maske-mesafe kuralının hayata geçirilmesi gerekiyor. HES kodu uygulamasına yeniden geçilmesi gerekiyor. Risk gruplarının belirlenerek yeniden aşılanması gerekiyor’’ diye konuştu.

“Test yapılmadığı için vaka sayıları düşük’’

Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de vaka sayılarının düşük çıkmasını yeteri kadar test yapılmamasıyla açıklayan Prof. Dr. Yılmaz, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda vaka sayılarımız düşük görünüyor ama biz yüzde 30-40 civarında test yapıyoruz. Nüfusu bize yakın olan Avrupa ülkelerinde görülen vaka sayısı günde 80-100 bin. Olasılıkla bizde kayıt eksikliği, doktora gitmeme, uygun ve doğru merkeze gitmeme nedeniyle test yapılmıyor. Dolaysıyla vaka sayıları düşük çıkıyor. Biz tabip odası olarak bir felaket senaryosu yazmaya çalışmıyoruz. Biz sadece diyoruz ki, durumumuzu bilelim, ona göre önlemimizi alalım, toplumun hastalanma oranlarını düşürelim, koruyucu hekimlik hizmetlerini yerine getirelim. Hastalığı hafife almayalım, çünkü risk gruplarında ciddi problemlere ve hatta ölümlere neden olabiliyor.’’

VOA tarafından geçilen Vaka Sayısı Neden Yeniden Artmaya Başladı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Vaka Sayısı Neden Yeniden Artmaya Başladı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Vaka Sayısı Neden Yeniden Artmaya Başladı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.