Uzmanlardan tatil birlikteliklerinde aile kavgalarından uzak durma konusunda tavsiyeler

Uzmanlardan tatil birlikteliklerinde aile kavgalarından uzak durma konusunda tavsiyeler

ABONE OL
16:13 - 24/12/2023 16:13
Uzmanlardan tatil birlikteliklerinde aile kavgalarından uzak durma konusunda tavsiyeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tatil ve aile buluşmalarında olası gerginlikler ve hatta kavgalar evrensel bir durum. Yılbaşı ve noel yemeğine gidilirken uzmanlar ertelenen ya da yinelenen aile kavgaları konusunda tavsiyeler sıraladı.

Yeni yıla sayılı günler kaldı, kimi yeni yıl yemeğinde ailesiyle aynı sofrayı paylaşacak, hristiyanlarsa bu akşam ve yarın akşam Noel yemeğinde buluşmaya hazırlanıyor.

Tatiller, ailelerin ve arkadaşların konuşmak, gülmek ya da çığlık çığlığa tartışmak için bir araya geldikleri zamanlar. Birlikteliğin gerginliğe dönüşmesinin pek çok nedeni olabilir. Kimi zaman en çok sevdiğiniz kuzeninizin siyaset veya dünya olayları hakkında tahammül edemediğiniz bir görüşü vardır veya meraklı bir büyükanne ve büyükbaba hayat tercihleriniz hakkında soru sormayı bırakmaz. Belki de masadaki biri bir bağımlılık ya da ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyordur. Huysuz, mutsuz ve kavga çıkarmak için can atan biri de masa da olabilir.

Ancak psikoloji ve ruh sağlığı uzmanları bunun böyle olmak zorunda olmadığını söylüyor ve neşeli olmayan buluşmaların nasıl yönetilebileceğine dair öneriler sunuyorlar.

“Neden buradayım?”

Narsisistik ilişkilerin zararları hakkında çalışan klinik psikolog Ramani Durvasula, insanların gergin ya da daha kötü olabileceğini bildikleri durumlara, neden girdiklerini bilmelerinin önemli olduğunu söylüyor.

Bunun nedeni ister görmek istedikleri başka akrabaları olsun, ister potansiyel drama değecek başka bir neden olsun, “nedeni netleştirmek” hayati önem taşıyor, diyor ve ekliyor: “aksi takdirde kendinizi ateşe atılmış bir pervane gibi hissedersiniz.”

Tatil aldatmacasına kanmayın

Tatil filmlerinde olduğu gibi umut ve kurtuluş mesajlarının her yerde olduğu yılın bu zamanında, hayatınızın diğer anlarında kavga ettiğiniz çatışma eğilimli kişiyle olan ilişkinizin de aniden sihirli bir şekilde güllerle dolu olacağı anlamına gelmediğini bilin diyor uzmanlar.

Virginia College’da klinik ruh sağlığı yüksek lisans programından Tracy Hutchinson, bu tür bir ilişki iyileştirme fantezisi olduğunu söylüyor ve “insanların değişmeyeceğini kökten kabul etmek yerine, belki bu sefer farklı olacağına inanmak istediklerini” söylüyor. Ancak farklı olabilecek şey, ilişkiye ve duruma yaklaşım biçiminizdir” diye ekliyor.

Bazı konulardan kaçının

Bugün dünyada olup bitenler göz önüne alındığında, kendinizi biriyle taban tabana zıt bulduğunuz bir siyasi mesele ya da güncel olayla karşılaşmanız muhtemelen zor olmayacaktır diyor uzmanlar. Psikoterapist ve “I Love You, But I Hate Your Politics” kitabının yazarı Jeanne Safer bu konuda konuşmak zorunda olmadığınızı söylüyor.

Safer, “Bence insanlar birini önemseyebileceklerini, pek çok ortak noktaya sahip olabileceklerini ve tüm bu tür şeylerin yanı sıra siyaset hakkında konuşamayacaklarını fark etmekte büyük zorluk çekiyorlar. Her şey hakkında konuşmak zorunda değilsiniz” diyor.

Amaç iletişim olsun suçlamadan kaçının

California Üniversitesi’nde profesör olan Tania Israel, “Onları, sizin haklı, onların haksız olduğuna ikna etmeye çalışmayın” diyor. “En iyisi onları anlamaya çalışmak ve önemsediğinizi ifade etmektir” diye de ekliyor.

Israel, “Birisi size katılmadığınız bir şey söylerse, farklı fikre nasıl vardığınızı anlatın. Bu konuyla olan bağlantınızdan biraz bahsedin ve konuyu sizin için bu kadar önemli kılan nedir?” diye onlara sorular sorun” diyor.

Kendinize iyi bakmayı ihmal etmeyin ve belki de farklı yemek masaları bulun

Durvasula, “Tatilde aile ortamınızın zor olacağını biliyorsanız, yürüyüşe çıkmak, kitap okumak ya da meditasyon yapmak gibi kendinize huzur verecek ya da dikkatinizi dağıtacak anlar yaratmanın yollarını bulun” diyor. Durvasula, “Tatil sezonu olduğunu da göz ardı etmeyin” ifadelerini kullanıyor.

“Kim olursa olsun sağlıklı insanlarla birlikte özel günleri anmanın veya kutlamanın bir yolunu bulun” diyor Durvasula ve “Bu kişiler ailenizin bir alt kümesi olabilir. Arkadaşlarınız olabilir, iş arkadaşlarınız olabilir, kim olurlarsa olsunlar, bunu yapın. Böylece en azından o tatil sezonunda sizin için anlamlı olan bir şeyler olduğunu hissedersiniz” demeyi de ihmal etmiyor.

VOA tarafından geçilen Uzmanlardan tatil birlikteliklerinde aile kavgalarından uzak durma konusunda tavsiyeler haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uzmanlardan tatil birlikteliklerinde aile kavgalarından uzak durma konusunda tavsiyeler haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uzmanlardan tatil birlikteliklerinde aile kavgalarından uzak durma konusunda tavsiyeler haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.