Uygunsuz ilişki ile suçlanan Georgia Bölge Savcısı’na, Trump davasından el çektirilir mi?

Uygunsuz ilişki ile suçlanan Georgia Bölge Savcısı’na, Trump davasından el çektirilir mi?

ABONE OL
20:17 - 23/01/2024 20:17
Uygunsuz ilişki ile suçlanan Georgia Bölge Savcısı’na, Trump davasından el çektirilir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Georgia Eyaleti Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis’in, Donald Trump ve diğer bazı sanıkların Georgia’da 2020 seçimlerine müdahale etmekten mahkum edilmesini sağlamak için görevlendirdiği özel savcı ile uygunsuz ilişki yaşadığı yönündeki suçlamalar, Willis’in davadan alınması için yapılan çağrıların yinelenmesine yol açtı.

Savcılık deneyimi çok az olan Nathan Wade’i işe almasını savunan Willis, Wade ile romantik bir ilişkisi olduğunu doğrudan reddetmedi. İddialar ilk olarak, Trump’ın eski kampanya çalışanı ve Beyaz Saray danışmanı Michael Roman’ı temsil eden savunma avukatı Ashleigh Merchant tarafından bu ayın başlarında sunulan bir dilekçeyle kamuoyuna duyurulmuştu.

Merchant, Willis’in ofisinin Wade’e büyük miktarlarda ödeme yaptığını, Wade’in ise Willis ile tatile çıkmak için yaptığı harcamalardan Willis’in uygunsuz bir şekilde yararlandığını iddia ediyor. Merchant, iddia edilen ilişkiye dair herhangi bir kanıt sunmadı. Ancak Wade’in eşinin geçen hafta boşanma davası için yaptığı başvuruda, Wade’in Willis’le birlikte Miami ve San Francisco’ya seyahat etmesi için uçak bileti aldığını gösteren kredi kartı kayıtları yer alıyor.

Seçimle işbaşına gelen Demokrat Partili Bölge Savcısı Fani Willis istifa edeceğine dair herhangi bir işaret vermedi. Ancak Willis görevden alınabilir.

Yargıç ne yapabilir?

Merchant, Fulton İlçesi Yüksek Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee’den Willis, Wade ve makamın davanın bundan sonraki kovuşturmalarından uzaklaştırmasını talep ediyor. Yargıç McAfee’nin bunu yapma yetkisi var.

Fulton İlçesi Yüksek Mahkemesi Yargıcı Robert McBurney, seçim davasındaki iddianameden önce özel büyük jüri soruşturmasına başkanlık ettiği Temmuz 2022’de bu adımı atmıştı.

Trump’ın seçimi kazandığına dair sahte bir belgeyi imzalayan Georgialı 16 Cumhuriyetçi Partili’den biri olan Georgia Vali Yardımcısı Burt Jones, Willis’in vali yardımcılığı yarışındaki Demokrat rakibi için bir bağış toplama etkinliğine evsahipliği yapmasının çıkar çatışmasına yol açtığını savunmuştu.

McBurney, Jones’un lehine karar vererek durumun “açık, gerçek ve savunulamaz bir çatışma” yarattığını kaydetti; Willis ve makamın Jones’a dava açmasını yasakladı.

McAfee’nin benzer bir adım atarak Willis ve makamın seçim davasından uzaklaştırmaya karar vermesi halinde, davayı üstlenecek başka bir savcı bulma görevi Georgia Savcılık Avukatları Konseyi’ne düşecek. Bu kişi Willis’in izlediği yoldan devam edebilir, sadece bazı suçlamaları takip etmeyi seçebilir ya da davayı tamamen reddedebilir.

Willis, Trump davasını kurtarmak için davadan geri çekilebilir mi?

Willis’in davadan çekilmesi durumunda, tüm ofisinin davadan çekilmesi gerekecek.

Eski Başkan Barack Obama döneminin etik sorumlusu avukat Norm Eisen, Willis ya da Wade’in davadan uzaklaştırılması ” hiçbir yasal dayanak olmadığını” söyledi.

Ancak Eisen, “atılacak en akıllı adımın Wade’in bu davadaki görevine gönüllü olarak son vermesi olduğunu” söyledi.

Denetim komisyonu Willis’i görevden alabilir mi?

Çok sayıda Cumhuriyetçi Partili, Willis’in, geçen yıl savcıları cezalandırmak ve görevden almak amacıyla kurulan Savcı Yeterlilik Komisyonu tarafından soruşturulmasını istiyor. Ancak bu yeni kurum Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin komisyonun kurallarını onaylamayı reddetmesi engeliyle karşılaştı.

Milletvekilleri bu yıl mahkemenin gerekli onayını kaldırarak komisyonun faaliyete geçmesine izin vermeyi amaçlıyor. Komisyon, bölge savcılarını görevden alabilecek ya da çıkar çatışması, “adaletin tecellisine zarar veren ve makamın itibarını zedeleyen davranışlar” ya da “görevi kasıtlı olarak kötüye kullanma” gibi nedenlerle disiplin cezası verebilecek.

Ancak komisyonun Willis’i, müzakere edilmiş bir anlaşmayla kenara çekilmeyi kabul etmediği sürece, sadece Trump davasından görevden alması olası değil.

Georgia eyalet meclisi üyeleri Willis’i görevden azledebilir mi?

Bazı eyalet meclisi üyeleri Willis’in görevden alınmasını ve azledilmesini önerdi. Trump da bu fikri yaz boyunca destekledi. Ancak Georgia Eyalet Meclisi Genel Kurulu, 50 yılı aşkın bir süredir kimseyi görevden almamıştı. Suçlama için eyalet senatosunun üçte iki çoğunluğu gerekiyor. Cumhuriyetçiler ise şu anda 56 sandalyeli senatonun üçte ikisinden daha azını kontrol ediyor.

Öte yandan Georgia’daki tüm eyalet meclisi üyeleri bu yıl yeniden seçime giriyor. Görevden azil meselesini gündeme almak bu üyeleri seçim kampanyasından uzak tutabilir.

Eyalet Senatörü Colton Moore yaz boyunca Cumhuriyetçi arkadaşlarını Willis’in peşine düşmek için özel oturum düzenlemeye ikna etmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştı.

Eyalet Barosu devreye girebilir mi?

Georgia Eyalet Barosu, 2021 yılında savcılığın görevi kötüye kullanmasına ilişkin özel kurallar kabul etmişti. Ancak bu kurallar, bir savcının bir kişinin masumiyetini kanıtlayabilecek kanıtları ifşa etmekle ilgiliydi.

Willis baro tarafından cezalandırılacak olsaydı, tüm avukatlar için geçerli olan kurallar uyarınca disiplin cezası alması gerekecekti. Baronun çıkar çatışmalarına karşı kurallarıysa çoğunlukla müvekkillerine kötü davranabilecek avukatlara yönelik. Bu kuralların bu davaya nasıl uygulanacağı belli değil.

VOA tarafından geçilen Uygunsuz ilişki ile suçlanan Georgia Bölge Savcısı’na, Trump davasından el çektirilir mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uygunsuz ilişki ile suçlanan Georgia Bölge Savcısı’na, Trump davasından el çektirilir mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uygunsuz ilişki ile suçlanan Georgia Bölge Savcısı’na, Trump davasından el çektirilir mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.