Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Hartmut Heller Hayatını kaybetti

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Hartmut Heller Hayatını kaybetti

ABONE OL
23:31 - 24/04/2020 23:31
Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Hartmut Heller Hayatını kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ortaçağda Almanya İçlerine Getirilen Türk Esirler Gerçeğini Avrupa O’nunla tanımıştı.

Türk-Alman İlişkileri alanında heyecan verici çalışmaları ile tanınan, esir Türklerin akıbetini gün yüzüne çıkaran önemli bir ismi, Tarihçi Prof. Dr. Hartmut Heller’i kaybettik.

Başta Türk Tarih Kurumu olmak üzere Türk tarih camiasının yakından tanıdığı ve “Ortaçağda Almanya İçlerine Getirilen Esir Türkler” konusundaki araştırmaları ile bilinen Tarihçi Hartmut Heller hayatını kaybetti.

Esir Türkler konusunda uzmandı

Uzun yıllar Nürnberg-Erlangen Ünivesitesi`nde “Almanya İçlerine Getirilen Türk Esirler” konusunda çalışmalar yapan ünlü Alman tarihçi konu ile ilgili araştırmalarını seri konferanslar ile çok sayıda tarih meraklısına ulaşmasından büyük zevk alırdı. Yıllar önce, özellikle Güney Almanya’da birçok Alman’ın soyunun Türk esirlere dayanabileceğini söylediğinde tepkiler alan Tarihçi Prof. Dr. Hartmut Heller, Türk-Alman İlişkileri bağlamında birçok bilimsel toplantıya emeklilik döneminde de şeref konuğu olarak davet edilmekteydi.

Ortak çalışmalar yaptı

İKG- Kültür, Tarih ve İntegrasyon Araştırmaları Enstitüsü’nün Başdanışmanlığını da yapan Prof. Heller, Türk Tarih Kurumu, Türk Üniversiteleri ve Türk akademisyenleri ile ortak çalışmalarda bulunup bu alandaki bilimsel aktivitelerin yeni bilgiler ortaya çıkarması için sürekli tavsiyelerde bulunup, emeklilik sonrasında da bilim dünyasına katkı sağlamaya çalıştı.

Dr. Latif Çelik açıklama yaptı

Prof. Dr. Hartmut Heller’in vefatı dolayısı ile bir açıklama yapan IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik, “Öncelikle çok üzgünüm. Disiplinli bir bilim insanı ve genç tarihçilere yaptığı işi sevip sevmediğini açıkça soran bir akademisyen idi. Türk-Alman ilişkilerinin günlük siyasetten etkilenmesine çok üzülen hoca, Esir Türkler ve onların Almanya tarihindeki akıbetleri konusundaki çalışmaları ile bilimsel tarihe iz bırakan çalışmaların sahibi olarak bilinen çok önemli bir isimdir. “Almanya’da Türk İzleri” adlı çalışmanın ön sözünü kaleme alan değerli bilim insanı ve bir dönem kendisinden ders alıp, arşivinden faydalandığım hocamın, TRT başta olmak üzere çok sayıda Türk TV, gazete ve dergisi ile akademik anlamda sempozyum, panel, çalıştay ve konferanslarda birlikte yer alarak mesleki anlamda önemli katkılarını gördüm. Kendisi ile İstanbul ve Ankara Üniversiteleri için yeni konferanslar planlarken hocanın aniden aramızdan ayrılışının büyük üzüntüsünü yaşıyoruz “şeklinde konuştu.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.