Umudum Pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması

Umudum Pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması

ABONE OL
21:25 - 27/02/2024 21:25
Umudum Pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden İsrail-Hamas savaşında gelecek hafta Pazartesi ateşkesin başlamasını umduğunu söyledi. Biden, ulusal güvenlik danışmanının ateşkese yakın olduklarını söylediğini belirtti.

4 Mart’a kadar bir ateşkes anlaşmasına varılacağını umduğunu söyleyen Biden, “Ulusal güvenlik danışmanım bana yakın olduklarını söyledi. Çok yakınlar. Henüz yapılmadı. Benim umudum önümüzdeki Pazartesi gününe kadar bir ateşkes sağlanması” dedi.

“Dondurma” tepkisi

Başkan Biden, bu sözleri NBC’de yayınlanan “Late Night with Seth Meyers” programın çekimlerinin ardından New York’taki Van Leeuwen dondurmacısını ziyaret ettiğinde yaptı.

Joe Biden, gazetecilerin ateşkesin ne zaman mümkün olabileceğine ilişkin sorularını yanıtlamadan önce nane parçacıklı dondurma sipariş ederken ve diğer müşterilerle konuşurken kameralara yansıdı.

Ancak Biden’ın, elinde dondurma külahı tutarken İsrail-Hamas savaşını değerlendirmesi eleştirilere neden oldu.

Biden, Seth Meyers’ın programında da İsrail’in iki hafta sonra, 10 Mart’ta başlaması beklenen ve Müslümanlar’ın oruç tuttuğu Ramazan ayı için Gazze’deki çatışmaları durdurmayı kabul ettiğini söyledi.

Biden “Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan ayı boyunca da eylemde bulunmayacaklarına dair bir anlaşma yaptılar” dedi.

Biden: “Çok fazla insan öldürüldü”

Biden NBC’de yaptığı açıklamada İsrail’in sivilleri korumak için daha fazla adım atmaması halinde uluslararası desteği kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Amerikalı bir yetkili, Amerikalı müzakerecilerin Ramazan ayının başlayacağı 10 Mart’a kadar rehine anlaşması için anlaşmaya varılması amacıyla bir duraklama olması için baskı yaptığını kaydetti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre üst düzey Amerikalı yetkililer geçen hafta konuyla ilgili çalıştı.

İsrail ve Katarlılar’ın görüşmesi ışığında iyimserlik artmışa benziyor.

Hamas lideri İsmail Haniye Katar Emiri El Sani’yle görüşmesinin ardından örgütün savaşa son vermek için yürütülen çabaları memnuniyetle karşıladığını belirtti ve Gazzeliler yaşamlarını yitirirken ateşkesin olmamasından İsrail’i sorumlu tuttu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da İsrail’in bir anlaşma için hazır olduğunu belirtti ve Hamas’ın taleplerini “diğer gezegenden” olarak nitelerken anlaşmanın bu taleplerin düşmesine bağlı olduğunu söyledi.

Fox News’a konuşan Netanyahu, “Bu anlaşmayı istiyoruz ve bunu yapabiliriz. Bu, Hamas’a kalıyor. Hamas’ın gerçekçi olması gerek” dedi.

Hamas’ın üst düzey isimlerinden Sami Ebu Zuhri herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail’in saldırısına son vermesi, işgal güçlerinin geri çekilmesi, yerlerinden olanların evlerine dönmesi, yardımın girişiyle yeniden inşayı içermesi gerektiğini söyledi.

Görüşmelerle ilgili umudun Cuma gününden bu yana İsrailli yetkililerin Paris’te rehine anlaşmasıyla ilgili Amerika, Mısır ve Katarlı delegelerle yaptıkları görüşmelerle arttığı yorumları yapılıyor.

Uzun dönemli müzakerelere etkisi olabilecek bir gelişme de Filistin Yönetimi Başbakanı’nın istifası oldu.

Ancak ana arabulucu olarak hareket eden ve şu anda anlaşmanın şartlarını belirlemek için her iki taraftan heyetlere evsahipliği yapan Katar, henüz bir sonuca ulaşılmadığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macit El Ensari, “Bir anlaşmaya varılmasını engelleyen konuların hiçbiri üzerinde nihai bir anlaşmaya varmış değiliz. Umudumuzu koruyoruz, bugün ya da yarın bir şey açıklayabileceğimiz konusunda iyimser olmamız gerekmiyor. Ancak bir tür anlaşmaya varabileceğimiz konusunda umutluyuz” dedi

Reuters haber ajansına konuşan iki üst düzey Hamas yetkilisi, Biden’ın prensipte bir anlaşmaya varıldığı izlenimi veren sözlerinin erken olduğunu söyledi.

Hamas yetkililerinden biri Reuters’a yaptığı açıklamada “hala çözülmesi gereken büyük sorunlar” olduğunu söyledi.

Hamas yetkilisi, “Ateşkes ve İsrail güçlerinin geri çekilmesiyle ilgili birincil ve ana konular net bir şekilde ifade edilmedi, bu da bir anlaşmaya varılmasını geciktiriyor” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail saldırısında 1200 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları ve kara harekatında yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi’nin güney ucundaki son şehir olan Refah İsrail saldırısı tehdidi altında. 2,3 milyon sakinin yarısından fazlası burada kuşatılmış durumda ve çoğu derme çatma çadırlarda ya da kamu binalarında zor şartlarda barınıyor.

VOA tarafından geçilen “Umudum Pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Umudum Pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Umudum Pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.