‘Ukrayna’ya Baskı Talimatı Trump’tan Geldi’

‘Ukrayna’ya Baskı Talimatı Trump’tan Geldi’

ABONE OL
17:53 - 20/11/2019 17:53
‘Ukrayna’ya Baskı Talimatı Trump’tan Geldi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’nin Avrupa Birliği büyükelçisi Gordon Sondland, Başkan Donald Trump’ın talimatı üzerine Ukrayna konusunda Rudy Giuliani’yle birlikte çalıştığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda yürütülen soruşturmanın kamuya açık oturumlarında, söyleyecekleri merakla beklenen isim, ABD’nin Avrupa Birliği büyükelçisi Gordon Sondland ifade veriyor.

“Talimat Başkan Trump’tan geldi”

Sondland, kendisi ve diğer çalışma arkadaşlarının, Başkan’ın kişisel avukatını Ukrayna’yla diplomasi çabalarına dahil etmek istemediklerini ancak bunu yapmaları için Başkan Trump’tan talimat aldıklarını belirtti.

Her ne kadar bu talimattan hoşlanmasalar da o anda bunun uygunsuz olduğunu düşünmediklerini kaydeden Sondland, kendisi ve diğerlerinin kaçak diplomasi yürüttükleri yönünde suçlamaların kesinlikle yanlış olduğunu vurguladı.

Sondland, Giuliani’nin Ukrayna’yla bir “al-ver” ilişkisi için uğraştığını ve kendisinin de buna uymaktan başka seçeneği bulunmadığını çünkü Trump’ın bunu istediğini anlattı. Sondland, “Sayın Giuliani ABD başkanının taleplerini ifade ediyordu ve bu soruşturmaların başkan için önemli olduğunu biliyorduk” diye konuştu.

“Bir ‘al-ver’ var mıydı? Evet vardı”

Gordon Sondland, “Bu komisyonun üyelerinin bu karmaşık meseleleri tek bir soruda çerçevelendirmek istediğini biliyorum: Bir al-ver pazarlığı mı yapıldı? Daha önce de ifade ettiğim gibi, yanıt evet” ifadesini kullandı.

Sondland, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’den siyasi rakibi Joe Biden’ı soruşturmasını istediği telefon görüşmesinden bir gün sonra Kiev’de Trump’la görüştüğünü de doğruladı.

AB büyükelçisi, Trump arasında 26 Temmuz tarihli telefon görüşmesinde soruşturma konusunun gündeme geldiğinden kuşku olmadığını ancak o anda bu görüşmenin kendisine çok ciddi gelmediğini ifade etti.

“Yönetimdeki herkes biliyordu”

Sondland, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dahil Trump yönetiminin üst düzey üyelerini Başkan Trump’ın soruşturma konusunda Ukrayna’yla baskısıyla ilgili bilgilendirdiğini belirtti. Sondland, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, Ukrayna’ya yönelik Amerikan askeri yardımlarının soruşturma taleplerine “bağlanmasından” endişe duyduğunu bizzat ilettiğini de söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki oturumun açış konuşmasında Sondland, Ukrayna konusunda ‘al-ver’ ilişkisinin olduğunun Trump yönetimi içinde iyice bilindiğini söyledi.

Gordon Sondland, Başkan’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin, Trump’ın Ukrayna’dan Beyaz Saray’da Zelenski’yle ikili zirve yapılmasının bir ön koşulu olarak 2016 ABD başkanlık seçimlerine Ukrayna’dan müdahale iddiaları ve Biden’ın oğlu Hunter Biden’in bir dönem yönetim kurulunda görev yaptığı Burisma’yla ilgili soruşturmalar başlatılması hakkında kamuoyuna duyuru yapmasını açık ortamda dile getirdiğini kaydetti.

Sondland, meseleyi ayrıntılarıyla dışişleri ve enerji bakanlıklarının mensupları ve Beyaz Saray çalışanlarına aktardığını, bunlar arasında Pompeo ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney’nin de olduğunu belirtti.

Herkesin “Trump’ın arzularını ve taleplerini” anladığını ifade eden Sondland, “Herkes biliyordu. Sır değildi” dedi.

Başkan Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yle telefon görüşmesinde kendi seçim kampanyası çıkarı doğrultusunda rakibinin soruşturulmasını talep ettiği ve bunu Ukrayna’ya yapılması planlanan 400 milyon dolarlık askeri yardıma bağladığı iddialarının en kilit isimlerinden biri olarak görülüyor.

Sondland, Trump’a yakın isimlerin aksine azil soruşturmasıyla işbirliği yaptı ancak geçen ay kapalı kapılar arasında verdiği ifadenin tutarlı olmadığı belirtiliyor.

Sondland ilk ifadesinden haftalar sonra değişikliğe gitmiş, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’na gönderdiği 3 sayfalık ek metinde, Ukraynalı bir yetkiliye Biden ve oğluyla ilgili soruşturma açılmazsa silah yardımının olmayabileceğini söylediğini hatırladığını kaydetmişti.

Ancak Sondland bu ifadesinde 26 Temmuz’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki bir restoranda Trump’ı aradığını ve “soruşturma” hakkında bilgi verdiğini anlatmadı. Telefondan taşacak kadar yüksek sesli konuşmada Trump’ın söylediklerini, Sondland’la aynı masadaki ABD’nin Kiev elçiliğinde çalışan David Holmes duydu.

Azil soruşturmasında ifade veren Holmes, Sondland’ın kendine “Başkan Trump’ın sadece Biden soruşturması gibi büyük bir şeye önem verdiğini” söylemişti.

Ukrayna müzakerelerinde Sondland’la çalışan eski diplomat Kurt Volker da dün verdiği ifadede, “Büyükelçi Sondland’ın büyük bir kişiliği olduğunu ve bazen gerçeküstü laflar edebildiğini” kaydetmişti.

Volker, Sondland ve Enerji Bakanı Rick Perry, Trump’ın normal devlet kanallarının dışında Ukrayna ile ilişkilerini yürüten üç isim olarak biliniyor.

Ancak Sondland’ın ifadesinde resmi kanallarla işbirliği konusunda yeni sorular da gündeme gelebilir. Zira New York Times gazetesi Sondland’ın Ukrayna’ya soruşturma baskısıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu düzenli olarak bilgilendirdiğini yazdı.

Mike Pompeo ve Rick Perry ise Temsilciler Meclisi komisyonuyla işbirliği yapmayı reddediyor.

Azil soruşturmasında bugün Sondland dışında Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper ve Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı David Hale ifade verecek.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.