“Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelik”

“Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelik”

ABONE OL
20:19 - 23/01/2024 20:19
“Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Ukrayna’ya yardım için yeni bütçenin Kongre’de tıkandığı bir dönemde 50 ülkeden oluşan Ukrayna Savunma Temas Grubu’nu topladı. Pentagon yetkilileri, Ukrayna için takviye hava savunma sistemlerinin ve mühimmatın öncelikli ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Prostat kanseri ameliyatının ardından nekahat döneminde olan Savunma Bakanı Austin, hastaneden taburcu olduktan sonra kameralar karşısına ilk kez çıktı ve evinden katıldığı toplantıda yaptığı açıklamada, ABD’nin müttefiklerine Ukrayna’ya destek çağrısında bulundu.

Lloyd Austin, “Putin, füzelerin ve insansız hava araçlarının Ukrayna halkının moralini bozacağını ve Ukrayna ordusunun savaşçı ruhuna zarar vereceğini umuyor. O nedenle bu grubu, Ukrayna’ya daha fazla hayat kurtaran kara bazlı hava savunma sistemlerini sağlamak için kaynak bulmak amacıyla çaba göstermeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya en son güvenlik yardımını 27 Aralık’ta açıklamıştı. 250 milyon dolarlık yardım paketi, 155 milimetrelik mühimmatın yanısıra Stinger füzelerini kapsıyordu.

ABD 27 Aralık’tan bu yana Ukrayna’ya sağlanan desteğin ardından kendi stoklarını yenilemek için ayrılan kaynak tükendiği için, Ukrayna’ya yeni bir askeri yardım tedarik edemedi.

ABD Kongresi’nde hem Ukrayna hem de İsrail’i kapsayan 110 milyar dolarlık bütçe talebi, Beyaz Saray ve Kongre arasında sınır güvenliği dahil politika öncelikleri konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle beklemede.

Hava savunma sistemi öncelikli

Pentagon yetkilileri, Ukrayna için takviye hava savunma sistemlerinin ve mühimmatın öncelikli ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

ABD Ukrayna’ya Rusya işgalinin başladığı 2022 yılı Şubat ayından bu yana 44,2 milyar dolarlık güvenlik yardımı sağladı. Bunun 23 milyar dolardan fazlası mevcut askeri stoklardan alındı; 19 milyar dolarlık kısmı da daha uzun vadeli askeri sözleşmeler kapsamında tedarik edildi.

Yeni bütçe talebi Kongre tarafından onaylanana kadar Ukrayna için ayrılan bütçede para tükenmiş olsa da daha önce satın alınan silahlar Ukrayna’ya iletilmeye devam edilecek.

Rusya balistik ve güdümlü füzelerle Ukrayna’yı vurdu

Rusya Salı günü Ukrayna’nın iki büyük kentini 40’tan fazla balistik, seyir, gemisavar ve güdümlü füzelerle hedef aldı.

Ukrayna, Rusya’nın kapsamlı saldırısında en az 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve aralarında çocukların da olduğu 60 kişinin yaralandığını belirtti.

Moskova ise son saldırıda sivilleri değil; Ukrayna’nın mühimmat, patlayıcı ve roket imalat tesislerini hedef aldığını savundu.

Ukrayna ordusu bu füzelerin 21’ini etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

Rusya’nın bu saldırısından bir gün önce Moskova, Kiev ve Batılı müttefiklerinin iki yıldır devam eden savaşın sona ermesi için desteklediği herhangi bir anlaşmaya kapıyı kapatmıştı.

NATO’dan 1,2 milyar dolarlık mühimmat sözleşmesi

NATO da Salı günü Ukrayna’ya mühimmat sağlayan ülkelerin kendi stoklarını yenileyebilmesi amacıyla 1,2 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Sözleşme ile 220 bin adet 155 milimetrelik mühimmat alımı yapılacak.

Bu sözleşme NATO müttefiklerine kendi cephanelerinde azalan mühimmatı yenileme ve bu sayede Ukrayna’ya daha fazla mühimmat sağlama imkanı verecek.

Avrupa Birliği’ne göre Ukrayna, geçen yaz aylarında, günde ortalama 4-7 bin arasında topçu ateşi mühimmatı kullandı. Rusya için bu sayı 20 bin.

VOA tarafından geçilen “Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelik” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelik” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelik” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.