Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Paris’te Fransa’yla güvenlik anlaşması imzaladı 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Paris’te Fransa’yla güvenlik anlaşması imzaladı 

ABONE OL
15:54 - 17/02/2024 15:54
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Paris’te Fransa’yla güvenlik anlaşması imzaladı 
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, hapisteki Kremlin muhalifi Aleksey Navalni’nin ölüm haberinin gölgesindeki Avrupa turunda Almanya’yla yardım anlaşması yaptıktan sonra sonra Cuma günü Fransa ile yeni bir uzun vadeli güvenlik anlaşması imzaladı.

Zelenski, Ukrayna birliklerinin doğudaki Avdiivka kasabasına yaklaşan Rus güçlerini durdurmaya çalıştığı Rusya’ya karşı savaşın kritik bir noktasında askeri yardım almak için Almanya ve Fransa’yı ziyaret ediyor.

Zelenski, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından karşılandığı Fransa’nın başkentine varışında X’te yaptığı açıklamada “İşbirliğimiz Ukrayna’da ve tüm Avrupa’da yaşamın korunmasında sonuç veriyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Fransa ile imzalanan güvenlik anlaşması, Paris’in 2024’te Ukrayna’ya daha fazla silah gönderme, asker eğitme ve 3 milyar Euro’ya kadar askeri yardımda bulunma taahhütlerini içeriyor.

İki lider, son birkaç aydır müzakere edilen anlaşmayı imzalamalarının ardından Elize Sarayı’nda el sıkıştı.

Zelenski, Macron ile imzaladığı güvenlik anlaşmasının iddialı ve çok önemli olduğunu söyledi. Ukrayna lideri bu açıklamaları Paris’te Fransız liderle düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı. İki liderin görüşmeler sırasında insansız hava araçları ve elektronik savaş sistemlerinin ortak üretimini ele aldıklarını söyledi.

Zelenski, “Bu iddialı, çok önemli bir güvenlik anlaşması. Tüm detaylar hakkında açıkça konuşamayız” dedi. Almanya ve Fransa anlaşmalarını karşılaştırması istenen Zelenski, bu soruya “Anlaşmaların her biri Ukrayna’yı kendi yolunda güçlendiriyor” diyerek yanıt verdi.

Macron’dan Rusya’ya sert sözler

Emmanuel Macron, Rusya’nın, Batı ülkelerine yönelik siber saldırılara ve uzayda nükleer silah konuşlandırılmasına ilişkin korkulara yol açan “duruş değişikliğini” kınadı ve kollektif bir sıçrama yaşanması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Rusya’nın uzaya nükleer silah yerleştirme olasılığına ilişkin son günlerde ifade edilen endişelere” atıfta bulunarak, “Rusya’nın gecikmeden açıklamalar yapması gerektiğini” söyledi. Moskova’nın siber saldırılarında “birden çok eşiği aştığını” ve bu saldırılarda “saldırganlık arzusu” gördüğünü ekleyen Macron, “Ukraynalı ortaklarımızın kendilerini savunmalarına yardımcı olarak güvenliğimize yatırım yapıyoruz. Bunu yaparak Ukrayna’yı savunuyoruz, aynı zamanda bizi bağlayan şey de aynı değerlerin savunulmasıdır” dedi.

Almanya’yla da benzer güvenlik anlaşması imzalandı

Almanya’nın 10 yıl sürecek güvenlik anlaşması da Ukrayna’yı askeri yardımla desteklemeyi, Rusya’yı yaptırımlar ve ihracat kontrolleriyle vurmayı ve Rus varlıklarının dondurulmasını sağlamayı taahhüt ediyor.

Berlin ayrıca 1,13 milyar Euro tutarında hava savunma ve topçu birliklerine odaklanan bir başka acil destek paketi daha hazırladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’yla yapılan anlaşma için, “Bu çok önemli bir anlaşma. Bu belge Almanya’nın Rus işgaline karşı bağımsız bir Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Scholz, “Gelecekte başka bir Rus saldırısı olursa, ayrıntılı diplomatik, ekonomik ve askeri destek konusunda anlaşmaya vardık” diye ekledi.

Zelenski, diğer ortaklardan gelen askeri malzeme yardımının azalması ve Rusya’nın cephe hattında topçu avantajına sahip olması nedeniyle yardımın kritik önem taşıdığını söyledi.

Zelenski’nin Cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı’nda da bir konuşma yapması, konferans çerçevesinde ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de dahil olmak üzere çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Paris’te Fransa’yla güvenlik anlaşması imzaladı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Paris’te Fransa’yla güvenlik anlaşması imzaladı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Paris’te Fransa’yla güvenlik anlaşması imzaladı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.