“Ukrayna Barış İçin İstekli Değil”

“Ukrayna Barış İçin İstekli Değil”

ABONE OL
22:03 - 20/07/2022 22:03
“Ukrayna Barış İçin İstekli Değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın barış için istekli olmadığını, Mart ayında varılan “ön barış anlaşmasının” şartlarını yerine getirmek istemediğini söyledi.

İran’daki Astana toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Putin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiklerini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile olası görüşmesi sorulan Putin, ayrıntıya girmeden Kiev’in Mart ayında “pratikte başarıldığını” söylediği ön barış anlaşmasının şartlarına bağlı kalmadığını savundu.

Putin, “Nihai sonuç elbette tarafların varılan anlaşmaları uygulama konusundaki istekliliğine bağlıdır. Bugün Kiev’deki güçlerin böyle bir arzusu olmadığını görüyoruz” dedi.

Mart ayında yapılan görüşmelerde her iki taraf da önerilerde bulunmuş ancak bir ilerleme kaydedilememişti. O dönemde Zelenski görüşmelerden ancak somut bir sonuç çıkarsa güvenilebileceğini söylemişti.

“Tahıl konusundaki sorunların tümü çözülmedi”

Putin İran ziyareti kapsamında dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’le de görüştü.

Reuters haber ajansı Putin-Erdoğan görüşmesinde tahıl sorununun da gündeme geldiğini aktardı.

Putin, Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatını kolaylaştırmaya hazır olduğunu, ancak Rus tahıl ihracatı üzerindeki kalan engellerin de kaldırılmasını istediğini söyledi.

Rus lider dün yaptığı açıklamada tahıl sevkiyatı konusunda henüz sorunların tümünün çözülmediğini belirterek “ancak bir hareketlilik olması iyi bir şey” demişti.

Ukrayna tahılının uluslararası piyasalara güvenli bir şekilde sevkiyatı için Rusya, Ukrayna, Türkiye’nin askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyetinin katılımıyla 13 Temmuz’da İstanbul’da bir toplantı yapılmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu hafta başında tahılın taşınması için prensipte anlaşma sağlandığını ve bu hafta tarafların tekrar biraraya gelebileceğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen “Ukrayna Barış İçin İstekli Değil” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ukrayna Barış İçin İstekli Değil” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ukrayna Barış İçin İstekli Değil” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.