“Ucuz Çin çeliği Latin Amerika’da çelik üretimini tehdit ediyor”

“Ucuz Çin çeliği Latin Amerika’da çelik üretimini tehdit ediyor”

ABONE OL
21:27 - 21/04/2024 21:27
“Ucuz Çin çeliği Latin Amerika’da çelik üretimini tehdit ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bir çelik üreticisi ve ihracatçısı olan Latin Amerika’da çelik üretimi, Çin’den ithal edilen ucuz çelikle rekabet etmekte zorlandığı için düşmeye devam ediyor. Yerli üretimle Çin malı çelik fiyatları arasındaki farkın yüzde 40’lara ulaştığı bölgede, çelik üretimi düşerken pazardaki Çin hakimiyeti her geçen yıl artıyor.

Latin Amerika Çelik Derneği (Alacero) verilerine göre 2000 yılında Çin’den toplamda sadece 80,5 bin ton çelik ithal eden bölgede bu miktar 2023’te, bir önceki yıla göre yüzde 44’lük rekor bir artışla 10 milyon tona ulaştı.

Alacero verilerine göre Latin Amerika’da geçen yıl çelik üretimi bir önceki yıla nazaran yüzde 3,9 düşerek 52 milyon 526 bin 500 ton olarak kaydedildi. Uzmanların yıllık üretim kapasitesi 106 milyon tonun üzerinde olduğunu belirttiği bölgede, çelik üretimi 2021 yılında 64,6 milyon tondu.

“Çin Latin Amerika’da ‘dumping’ uyguluyor”

Alacero, Çin’de çelik şirketlerine enerji ve malzeme fiyatlarında sağlanan avantajlar, kalite kontrol ve çevre dostu üretim gibi maliyetleri arttıran standartların uygulanmaması ve ihracata verilen sübvansiyon gibi etkenlerden dolayı, Çin çeliğinin yerli üretimden çok daha ucuza satılabildiğini, bu durumun da haksız rekabete yol açtığını kaydediyor.

Latin Amerika çelik pazarının adeta Çin istilasında olduğunu iddia eden Alacero başkanı Alejandro Wagner “Meksika ve Brezilya’daki düşüşlerin etkisiyle bölgedeki üretimin daraldığı bir yılı geride bıraktık. Ucuz Çin çeliğinin yol açtığı haksız rekabet, 1,4 milyon kişiye istihdam sağlayan ve ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan sektörümüzü tehdit ediyor” diyor.

“Brezilya’da Çin’den ithalat geçen yıl yüzde 50 arttı”

Bölgenin en önemli çelik üreticisi olan Brezilya’da, geçen yıl üretim bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,5 kayıpla 31,9 milyon tona düşerken, Çin’den yapılan çelik ithalatı yüzde 50 arttı.

Şili’de Çin çeliğiyle yerli üretim arasındaki fiyat farkı yüzde 40’ı buluyor. Şili’nin en büyük çelik üretim tesisi olan Huachipato da geçen ay faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Şirket yetkililerinin açıkladığına göre üretim tesislerinde doğrudan 2 bin 700; dolaylı olarak 22 bin kişiye istihdam sağlanıyordu.

Brezilya’nın en büyük çelik üreticilerinden Gerdau da Şubat ayında üretimde kesintiye gittiğini açıklayarak 700 çalışanını işten çıkardığını açıklamıştı.

Bölgede yerli çelik üretimini korumaya yönelik tedbirlerin alınmaması durumunda, fabrikalardaki üretimi düşürme, işten çıkarma ve kapatmaların artması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen “Ucuz Çin çeliği Latin Amerika’da çelik üretimini tehdit ediyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ucuz Çin çeliği Latin Amerika’da çelik üretimini tehdit ediyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ucuz Çin çeliği Latin Amerika’da çelik üretimini tehdit ediyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.