Üçlü Mekanizma’nın İlk Toplantısı Bugün Helsinki’de

Üçlü Mekanizma’nın İlk Toplantısı Bugün Helsinki’de

ABONE OL
11:20 - 26/08/2022 11:20
Üçlü Mekanizma’nın İlk Toplantısı Bugün Helsinki’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde imzalanan mutabakat çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı bugün Helsinki’de yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, ortak mekanizma toplantısında Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık edecek.
Heyette, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma bakanlıkları ve Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan da temsilcilerin yer alması öngörülüyor.

Ankara’dan “mutabakata uyun” şartı

Ankara, Finlandiya ve İsveç’ten 28 Haziran’daki NATO zirvesinde imzalanan mutabakatta yer alan, “terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği sergileme” kararına uyulmasını istiyor.

Mutabakatın imzalanmasının ardından hükümet yetkililerinden sıklıkla, “İsveç ve Finlandiya’dan PKK ve FETÖ üyesi teröristlerin iadesinin istendiğinin hatırlatılacağı” yönünde açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın mutabakata uyması gerektiğini söyleyerek, “Uymadıkları zaman zaten biz bunları NATO’ya almayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen ay yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine ilişkin “Bu ülkelerin şartlarımızı yerine getirmek için gereken adımları atmamaları halinde süreci donduracağımızı buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

“Meclis onaylamaz” mesajı

Ankara mutabakata uyulmazsa, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için gerekli Meclis onayının verilmeyebileceği uyarısını da yapıyor.

Şimdiye kadar 30 NATO üyesinden 23’ü, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini parlamentolarında onayladı.

ABD Senatosu da bu ay başında iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine onay veren partiler üstü tasarıyı kabul etti.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası on yıllardır yürüttükleri tarafsızlık politikalarını terk eden İsveç ve Finlandiya, 18 Mayıs’ta NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen Üçlü Mekanizma’nın İlk Toplantısı Bugün Helsinki’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Üçlü Mekanizma’nın İlk Toplantısı Bugün Helsinki’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Üçlü Mekanizma’nın İlk Toplantısı Bugün Helsinki’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.