“Twitter’da Ara Seçim Dezenformasyonu Artabilir”

“Twitter’da Ara Seçim Dezenformasyonu Artabilir”

ABONE OL
22:19 - 08/11/2022 22:19
“Twitter’da Ara Seçim Dezenformasyonu Artabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Twitter’ın çalışan sayısını yarı yarıya azaltması ve şirketin yeni sahibi Elon Musk’ın ABD Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçi partili adaylara oy verilmesi tavsiyesinde bulunmasından sonra seçim uzmanları, çevrimiçi dezenformasyonda ciddi bir artışa karşı hazırlıklı olmaya çalışıyor.

Seçim dezenformasyonu üzerine çalışan araştırmacılar, tehditlerin, saldırgan söylemlerin ve seçim hilesi yapıldığına ilişkin dedikoduların bugünkü ara seçimler öncesinde internet ortamında yaygın olarak dolaştığını söylüyor.

En sık rastlanan söylemler arasında oy sayımındaki gecikmelerin seçim hilesiyle bağlantılı olduğu ve salgın hastalıkların seçimleri manipüle etmek için bir “korkutma taktiği” olarak planlandığı var.

Merkezi Washington’da bulunan, seçmen sindirme girişimlerini belirlemeyi amaçlayan bir sosyal medya izleme programı yürüten partilerüstü kurum Common Cause’a göre geçen Cuma günü Twitter’ın çalışanlarının işten çıkarılmaya başlanması, Twitter’ın sahte söylemlere verdiği yanıtta “büyük bir yavaşlama” olmasıyla sonuçlandı.

Common Cause, Twitter temsilcilerinin, tehlikeli olduğu belirlenen paylaşımları kabul ettiğini, ancak bunlara erişimin normalden daha uzun zaman aldığını kabul ettiğini bildirdi.

Kurum, “Kaygı uyandıran ve nispeten yeni olan durumun, Twitter’ın bu Wtweet’lerin şirket politikasını ihlal edip etmediğine karar vermesinin normalden uzun sürmesi” olduğunu belirtti.

Cuma günü tehlikeli olarak işaretlenen tweet’ler, Pazartesi akşamı itibarıyla hala “değerlendirme altında” kategorisinde yer alıyordu. Common Cause, bu sürecin normalde sadece birkaç saat sürdüğünü kaydediyor.

İletişim ekibinden çok sayıda çalışanını kaybeden Twitter, konuya ilişkin açıklama talebine hemen yanıt vermedi.

Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma sürecini tamamladıktan bir hafta sonra şirketin doğru verileri öne çıkarma, içerik küratörlüğü, insan hakları ve makina öğrenimi etiği gibi alanlardan sorumlu ekiplerin çoğunu saf dışı bıraktı.

İşten çıkarmalar ayrıca ürün ve çekirdek altyapı ekiplerinde çalışan mühendisleri de etkiledi.

Reuters haber ajansının Twitter içindeki yazışmaların yapıldığı Slack uygulamasında gördüğü bir mesaja ve konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığına göre Twitter, haftasonunda, yanlışlıkla işten çıkarılan ve işe geri dönmeleri çağrısı yapılması planlanan elemanların listesini hazırladı.

Hem Elon Musk hem de Twitter’ın güvenlik ve bütünlük sorumlusu Yoel Roth, platform kullanıcılarını, medeni hak örgütlerini ve reklam verenleri, şirketin ara seçimlere yaklaşımı konusunda garantiler sunmaya çalıştı.

Aktivist örgütlerin şirketlere, Twitter’a verdikleri reklamları geri çekmeleri için baskı yapmasından sonra Musk, geçen hafta, Twitter’ın seçim bütünlüğü politikalarına sadık kalacağı ve bunları uygulayacağına ilişkin bir tweet paylaşmıştı.

Roth da Cuma günü, zararlı içeriklerin engellenmesinden sorumlu olan güven ve güvenlik ekibinin, işten çıkarma sürecinden, diğer ekiplere göre daha az etkilendiğini söylemişti.

Musk’ın dün Twitter’ın içerik kurallarına ilişkin paylaşımı, yanıltıcı içerikler hakkındaki kuralları kapsamaması nedeniyle kafa karışıklığına yol açmıştı.

Seçim güvenliği üzerine çalışan partilerüstü grup OSET Ensitüsü’nden yönetim kurulu üyesi Eddie Perez’e göre Musk’ın dün ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi Parti çoğunluğunu desteklediğine ilişkin açıklaması da dezenformasyon riskini arttırıyor.

Perez, “Eğer Twitter’ın sahibi olan bir milyarder bir tarafı destekliyorsa sadece bu kişinin tercihleriyle aynı hizada yer aldıkları için kullanıcıların yalan iddiaları doğru kabul etme eğilimleri artabilir” dedi.

VOA tarafından geçilen “Twitter’da Ara Seçim Dezenformasyonu Artabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Twitter’da Ara Seçim Dezenformasyonu Artabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Twitter’da Ara Seçim Dezenformasyonu Artabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.