*** ”Türkler arasında yeteri kadar bilinmiyor”

*** ”Türkler arasında yeteri kadar bilinmiyor”

ABONE OL
20:11 - 11/08/2009 20:11
*** ”Türkler arasında yeteri kadar bilinmiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Türkler arasında yeteri kadar bilinmiyor”

Almanya’nın Hamburg kentinde özürlü göçmenler için danışmanlık hizmeti sunan ”Insel” (Ada) adlı kuruluşta proje sorumlusu olarak görev yapan avukat Songül Karakuş, özürlü göçmenlerin bir tedbir vekaletnamesi hazırlatarak geleceklerini güvence altına alabileceklerini söyledi

Karakuş, ”Insel, göçmenlere hukuki müşavirlik ve tedbir vekaletnamesiyle ilgilenmek isteyenler için uzman danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Hukuki müşavirlik hasta, yaşlı ve özürlü insanların haklarının korunmasıyla ilgilidir. Yerel mahkemeler kişinin haklarını savunabilmesi için fahri ya da profesyonel bir hukuki müşavir tayin edebilir. Biz de bu kurum aracılığıyla göçmenleri bu konuda bilgilendiriyoruz, muhtaç olan göçmenlere profesyonel ya da fahri müşavir temin ediyoruz” dedi.

Göçmenlerin bu konularda fazla bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Karakuş, ”Tedbir vekaletnamesi Türkler arasında yeteri kadar bilinmiyor. Zihinsel engelliler, psikolojik rahatsızlıkları olanlar, uyuşturucu madde bağımlıları, bunayan insanlar gibi, günlük yaşamını tek başına yürütemeyen insanlara vasi tayin edilebilir. Vasilik, kişinin resmi dairede, bankada, doktorda ya da kurumlarda haklarının korunması için çok önemli” diye konuştu.

Hastalanmadan ya da özürlü duruma düşmeden önce tedbir vekaletnamesi hazırlanması önerisinde bulunan Karakuş, ”Tedbir vekaletnamesi, ilgili kişiyle güvendiği kişi arasında yapılan hukuki bir anlaşmadır. Vekaletnamede yer alan kararları ilgili kişi belirler ve bunun noter tarafından tasdik ettirilmesi gereklidir” dedi.

Karakuş, vasilerin Almanca bilmeleri ve Alman sosyal sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirterek, anne, baba, çocuk ya da aile yakınlarının vasilik yapabileceklerini söyledi.

Kişilerin hastalık tasarrufu yaparak da olası hastalıklar için tedbir alabileceklerini kaydeden Karakuş, ”Hastalık tasarrufuyla kişinin hastalık nedeniyle ifade yetkisinin kısıtlanması durumunda ya da hayatının son döneminde alınacak tıbbi önlemler düzenlenir. Bu nedenle kişinin sağlık meseleleri, yoğun bakım, tedavi yöntemleri hakkında kendisi için güvenilir bir kişiyi tayin etmesi tavsiye olunur. Hastalık tasarrufunun amacı, hastanın olası istekleri konusunda doğabilecek kuşkuları önlemektir” şeklinde bilgi verdi.

Karakuş, tüm bu konularda ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 040-32873925 numaralı telefona müracaat edebileceklerini sözlerine ekledi.

(A.A) Süheyla KAPLAN 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.