DOLAR

32,5746

0.09%
EURO

34,9965

0.38%
ALTIN(gr)

2.425,93

0,14%
BİST 100

9722.09

0,14%
Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkisi: “Artık Miçotakis Yok”

Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkisi: “Artık Miçotakis Yok”

ABONE OL
14:30 - 24/05/2022 14:30
Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkisi: “Artık Miçotakis Yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD Kongresi’nde “Türkiye’ye F-16 askeri uçak satılmamalı” konuşması üzerine “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin üç saatlik toplantısı ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna, Türkiye’nin veto yaklaşımındaki tutumu yineledi. Erdoğan, Yunanistan’la ilişkilerde olumlu atmosferi rafa kaldırdığı sinyalini verdi.

Erdoğan, Yunanistan’la yürütülen istişarelerde diplomatik iyileşme sağlanmasına karşın Miçotakis’in ABD Kongresi’nde 18 Mayıs’ta hitabında, Türkiye’ye herhangi bir şekilde askeri teknoloji ve ekipman satışı yapılmaması talebini eleştirdi. “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü kabul etmeyeceğiz” diyen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları çerçevesinde ABD Kongresi’nden, Türkiye’ye F-16 askeri uçak satışına onay verilmemesini istemişti.

Miçotakis’in ABD’deki bu konuşması üzerine Erdoğan, “Yunanistan’da 10’a yakın üs var. Bu üslerle kimi tehdit ediyor. Bu üsler Yunanistan’da niye kuruluyor? AB ülkelerine 400 milyar euro borcu olan bir ülke. Kendisi ile görüştük. Görüşmede aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım diyerek mutabık kaldık. Ama şurada bir ABD seyahati oldu. Senato’da Türkiye’nin aleyhine konuşmalar yaptı. (Yunanistan) Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşmeyi yapmayı asla kabul etmiyorum. Bundan sonrasını kendi düşünsün. Kimlerle görüşecek, kimlere üs kurduracaksa kurdursun. ABD de F-16’lar konusunda herhalde Miçotakis’in ağzına bakmayacaktır” dedi.

NATO vetosu için “terörle mücadele” vurgusunu yineledi

Erdoğan, Karadeniz’deki savaşa ilişkin “kriz çözümüne hiçbir katkısı olmayacak şovlara katılmak yerine, Rusya’yla siyasi ve insani ilişkilerin sürdürülerek bölgede önce ateşkesin sağlanması, ardından kalıcı bir barış anlaşması için en samimi çabayı sergilediklerini” söyledi. Erdoğan, “NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan ülkeler, tarihlerine bakarlarsa bizim doğudan gelen tehditlere karşı kendilerine de çok büyük katkılar sağladığımızı göreceklerdir. Bizim NATO’nun genişlemesi konusundaki yaklaşımımız bağnazlıktan veya düşmanlıktan değil, terörle mücadele konusundaki ilkeli tutumuzdan kaynaklanıyor” diye konuştu.

“Kendi güvenlikleri ve refahları dışında hiçbir şeyi önemsemeyenler, Türkiye’nin bağımsız duruşuna tahammül edemiyor” diyen Erdoğan, Türkiye’nin güney sınırlarını koruma konusunda üstü kapalı olarak ABD’nin izlediği PYD-YPG politikasını eleştirdi. Erdoğan, “Güney sınırlarımız boyunca oluşturduğumuz güvenlik bölgelerinin meşru gayesini, sınırlarımızın içinde ve hemen ötesinde yıllardır koruduğumuz, her türlü ihtiyaçlarını karşıladığımız milyonlarca insanın sıkıntısını umursamayanların, bize verecekleri ne müttefiklik ne de insan hakları dersi olabilir. Lafa gelince herkesin büyük laflar ettiği Karadeniz’in kuzeyindeki savaşta dahi, toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına yapılan saldırıyı asla kabul etmediğimizi açıkça belirttiğimiz Ukrayna’ya en ciddi, somut ve işe yarar desteği biz verdik. Rusya’yla ilişki kurduğumuz her platformda ve her seviyede bu tutumuzu kendilerine de mertçe söyledik” açıklamasında bulundu.

Diplomatik temaslar

Erdoğan, son diplomatik temasları hakkında özetle bilgiler aktararak, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile görüşmesi için “Sayın Tebbun ile ki ülke ilişkilerini, Cezayir halkının kalbimizdeki müstesna yerine uygun bir seviyeye taşıma konusunda mutabık kaldık” ifadesini kullandı.

Geçtimiz salı günü Birleşik Arap Emirlikleri eski Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’ın vefatı sebebiyle bu ülkeye taziye ziyaretinde bulunmak üzere gittiklerini belirten Erdoğan, “Kardeşi ve Abu Dabi Emiri Şeyh Muhammed Bin Zayed’e başsağlığı ziyaretini gerçekleştirdik. Ziyaretimiz vesilesiyle hem taziyelerimizi ilettik hem de devlet başkanlığı görevine seçilen Şeyh Muhammed Bin Zayed’e hayırlı olsun dedik” açıklamasını dile getirdi.

Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü de Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez ile ailece bir araya geldiklerini bildirdi.

VOA tarafından geçilen Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkisi: “Artık Miçotakis Yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkisi: “Artık Miçotakis Yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkisi: “Artık Miçotakis Yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.