Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Saldırı

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Saldırı

ABONE OL
19:42 - 27/07/2022 19:42
Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin Irak’ın Musul kentindeki başkonsolosluğuna bugün günün ilk saatlerinde saldırı düzenlendiği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’na göre saldırıda can kaybı yaşanmadı.

Anadolu Ajansı’na göre Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli, BM Güvenlik Konseyi’nin Dohuk’ta düzenlenen saldırıyla ilgili toplantısında Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu yakınlarına bir dizi havan mermisi düştüğünü aktardı.

Reuters haber ajansının iki güvenlik yetkilisinden aldığı bilgiye göre ise başkonsolosluk binası yakınına dört havan mermisi isabet etti.

”En sert şekilde kınıyoruz”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”Can kaybı yaşanmayan bu saldırıyı en sert şekilde kınıyor ve sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılmalarını bekliyoruz. Irak makamlarını diplomatik ve konsüler temsilcilikleri koruma sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Ülkemizin haksız şekilde itham edilerek hedef gösterildiği bir dönemde, Irak makamlarının çağrısı üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında bu saldırının gerçekleşmiş olması da vahim ve düşündürücüdür. Bu vesileyle Irak makamlarına, terörle mücadeleye odaklanmaları ve toprakları üzerinden komşu ülkelere ve diplomatik temsilciliklere tehdit oluşturan terör mevcudiyetlerine son vermeleri çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldığı bir televizyon programında saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, ‘‘Türkiye’ye karşı provokasyonlar devam ediyor. Bizim oradaki mevcudiyetlerimize daha önce de tacizler oldu. Irak makamlarına uyarılarda bulunduk. Misyonları koruma yükümlüğü Irak yönetiminde. Irak’ın bunu yerine getirmesi gerekiyor’’ dedi.

Irak’ın kuzeyindeki Dohuk vilayetine geçen hafta düzenlenen bir saldırıda sekiz kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı Türkiye’nin yaptığı iddia edilmiş, Ankara iddiaları yalanlamıştı.

”Hesap sorulacak”

Milli Savunma Bakanlığı da saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. ”Saldırıyı kınıyoruz” denilen açıklamada ”Bu saldırı ile kimin sivillere ve sivil hedeflere saldırdığı bir kez daha görülmüştür. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden de er ya da geç diğer teröristler gibi hesap sorulacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ”Iraklı kardeşlerimizle terörle mücadele ve sınır güvenliği için işbirliğine hazırız. Teröristlerin tuzaklarını başlarına yıkacak, bölgeyi kana boğma hayalleriyle birlikte onları kazdıkları hendeklere gömeceğiz” denildi.

Türkiye kuzey Irak’ta sık sık hava operasyonları düzenliyor ve PKK’ya karşı mücadelesini güçlendirmek için bölgeye komandolar gönderiyor.

Nisan ayında Türkiye son olarak kuzey Irak’ın bazı bölgelerine Pençe-Kilit Operasyonu’nu düzenlemişti. Operasyon, kuzey Irak’ın dağlık bölgelerinde konuşlanan PKK ile mücadele etmek için 2019’da başlatılan bir dizi sınır ötesi operasyonun parçasıydı.

Ankara Bağdat’a, Türkiye, ABD ve AB’nin terör listesindeki PKK unsurlarını kuzey bölgelerinden ayıklaması için baskı yapıyor. Irak ise Türkiye’nin operasyonlarının egemenliğini ihlal ettiğini belirtiyor.

Muhalefet partisi CHP’den de saldırıyla ilgili açıklama geldi. ”Irak’ta bu sabah Musul Başkonsolosluğumuza ait binanın yakınlarına bir roket saldırısında bulunulduğuna dair haberleri derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız” denilen açıklamada ”Konsolosluk çalışanlarımızın saldırıdan zarar görmemiş olmaları tesellimizdir. Ancak temsilciliğimize böyle bir saldırıda bulunulmasını asla kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

”Irak makamları ülkedeki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizin güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler” denilen açıklamada ”Bu saldırının faillerinin de yakalanarak adli makamlara teslim edilmelerinin yine Irak makamlarının sorumluluğunda olduğunu düşünüyoruz ve sözkonusu sorumluluğun en kısa zamanda yerine getirilmesini bekliyoruz” sözlerine yer verildi.

VOA tarafından geçilen Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Saldırı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Saldırı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Saldırı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.