Türkiye`nin geleceği tarımda

Türkiye`nin geleceği tarımda

ABONE OL
21:33 - 12/06/2020 21:33
Türkiye`nin geleceği tarımda
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın da Dortmund kentinde yaşayan, Frugt Jager Şirketi’nin sahibi ve tarım sektörünün önde gelen ismi Mehmet Akif Bozkurt, Türkiye’nin geleceğinin tarımda olduğuna dikkat çekti.

Almanya’da tarım alanında başarılı çalışmaları ile tanınan iş adamı Mehmet Akif Bozkurt, köklü bir reformla tarıma yatırım yapıldığı taktirde ekonomik krizi atlatabileceği gibi müthiş atılımlar yapılabileceğini söyledi.

Bozkurt’la yaptığımız keyifli söyleyişide tarım ve hayvancılığı konuştuk.

-Sayın Bozkurt neden tarımda bu şekilde geriledik. Türkiye tarım ve hayvancılığa elvirişli değil mi?

DRAMATİK ANADOLU FİLMİNİ İZLİYORUZ

Mehmet Akif Bozkurt: Dünya’nın en güzel ve bereketli coğrafyasına sahibiz. Toprağın altında ve üstünde büyük bir servet barındırıyoruz. Dünya’nın kendine yeten 5 ülkesinden bir ülkeyken şimdi el kapılarına insanlarımızı avuç açmaya gönderiyoruz. Hepimiz ne yazık ki dramatik bir Anadolu filmi izliyoruz. Ama bu filmi tersine çevirebileceğimize nedense inanmıyoruz. Bu doğru değil ve seyirci kalamayız. Bu dramatik Anadolu filmini tersine çevirebiliriz. Avrupa’da yetişmiş akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz, işçilerimizle ile birlikte ülkemizi yeniden kendine getirebiliriz. Çünkü, bedava sunulan su, toprak ve hava şartlarımız tarıma çok elverişli. Bu bize sunulmuş bir nimettir.

KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILMASI

-Peki bu duruma gelmemizin nedenleri nelerdir? Yeni başlayan bir sorun mu? Çünkü yakın bir zamana kadar kendimize yetiyorduk!

Bozkurt: Tarım ve hayvancılıkta bu duruma gelmemizin en büyük nedeni Köy Enstitülerinin kapatılması oldu. Köy Enstitüleri kapatılınca o dönemin çocukları, gençleri tarikatların eline geçti. Böylelikle onların bilimsel gelişmeleri engellendi. O dönem çocuklara çiftçiliği, hayvancılığı, örgü örmeyi, yemek pişirmeyi, bozulan bir aleti tamir etmeyi ve kısacı her şeyi öğretiyorlardı. Maalesef bu treni kaçırdık. Bütün bu olumsuzluklara rağmen şimdi yeni bir dönem başlamıştır. Modern bir teknikle ve köklü bir reformla yeni fırsatlar karşımızda durmaktadır. Çünkü Türkiye hala klasik bir tarımla politikasıyla yönlendiriliyor.

TARIMDA DEVRİM GEREKLİ

Özellikle koronalı bu günlerde tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Türkiye neler yapmalı?

Bozkurt: Hakikaten bunu çok net görüyoruz. Ekonomik krizin yaşandığı koronalı günlerde tarım ve hayvancılığın çok önemli olduğunu görüyoruz. Yeni konjukturda karşımıza çıkan fırsatlar var. İflasların olduğu, ekonomik krizlerin derinleştiği bu süreçte yöneleceğimiz en doğru alan tarım ve hayvancılıktır. Bunu yapmak zor değildir. Ben Almanya ve Avrupa’daki tarımı, hayvancılığı yakından bildiğim için her şeyi net görüyorum. Bunu başarabiliriz. Bunun için Türkiye’de tarım devrimi gerekmektedir. Türkiye’nin kurtuluşunu tarımda görmekteyim.

Tarım devriminden kastınız nedir?

Bozkurt: Öncelikle toprak arazinin hafızasıdır. Ona yapılan her şeyi kaydeder ve unutmaz. Benim devletimize önerim şudur;

-Tarım ve hayvancılığı birbirinden ayırt etmeden ve birbirini tamamlar şekilde yeni bir tarım ve hayvancılık anayasasına ihtiyacımız var.

-Plansız üretim sorunun çözülmesi gerekir. Arz talebin karşılanması için bu veriler gerekli.

-Üretici dağınık yapıda ve kooperatiflerin etkisi kalmamış. Tabela kooperatifini bitirerek verimlilik, ürün kaybını sorununu çözmemiz gerekli. Verilen istatistikler sağlıklı değil. İstatistik kurumları gözden geçirmeliyiz.

-Şu anda yöneticiler sadece durumu idare ediyorlar. Tarım ve hayvancılık manipülasyon ve spekülasyona açık bir sektör. Bunun için gerekli alt yapı şart.

-Günlük çözümlerden kaçınılmalı, uzun vadede planlar yapılmalı. Acil eylem planı hayata geçirilmeli. Bütün bu sektördeki kamu kurumları yeniden yapılandırılmalı. Ayrıca üniversite, özel sektör ve kamudan oluşan bir yapılanma acil gereklidir.

O TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR

Mehmet Bey, devletin özellikle temel gıdaya verdiği önemi okul çağındayken görüyorduk. Okulda zaman zaman öğrencilere süt gibi temel gıda ürünleri dağıtılırdı. Şimdi bu yok sanırım. Almanya ile kıyaslandığında neler söyleyeceksiniz?

Bozkurt: Bakınız kayma Türkiye’de 80 TL ve et 100 TL. Almanya’da kıyma 5 Euro ve et pahalı et 12.00 TL. Elma Türkiye’de 7 TL burada 50 kuruş.

Şu anda bir ineğin günlük ot yemesi için devlet sahibinden 10 TL vergi alıyor. Et pahalı diyoruz. Çünkü ihtiyacımızın yüzde 90’ını ithal ediyoruz. Üstelik ne kadar lezzetli ve sağlıklı olduğuna halkımızın taktirine bırakıyorum.

Sağlıklı beslenme için günlük sebze ve meyve yenilmesi gerekiyor. Devletin halkı için kar ve zarar gözetmeden temel ürünleri üretmek zorundadır. Et, süt ve buğday gibi. Bunu yapamıyorsa durup düşünmek gerek. Durup düşünmek ve nerede hatalar yapıldıysa bunun analizi yapılmalıdır. O topraklara hepimizin borcu var. O taşın altına kim olursa olsun elimizi koymamız gereklidir.

ha-ber.com/Metin ES / DORTMUND
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.