DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Türkiye’den yaptığı ticari araç ithalatında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Ford’a 365 milyon dolarlık ceza

Türkiye’den yaptığı ticari araç ithalatında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Ford’a 365 milyon dolarlık ceza

ABONE OL
21:35 - 12/03/2024 21:35
Türkiye’den yaptığı ticari araç ithalatında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Ford’a 365 milyon dolarlık ceza
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ford Motor, yüz binlerce Transit Connect model hafif ticari aracını yanlış sınıflandırarak ve değerini düşük göstererek federal bir gümrük vergisi yasasını ihlal ettiği suçlamalarını çözüme kavuşturmak için varılan uzlaşma gereği 365 milyon dolar ceza ödeyecek.

ABD Adalet Bakanlığı, mahkeme dışında varılan uzlaşmanın, Ford’un Nisan 2009’dan Mart 2013’e kadar Türkiye’den ithal edilen kargo minibüslerini yanlış sınıflandırarak daha yüksek vergilerden kaçınmak için bir plan tasarladığı iddialarını çözdüğünü söyledi.

Hükümet, anlaşmanın yakın tarihin en büyük gümrük cezası anlaşmalarından biri olduğunu söyledi.

Reuters’da yer alan habere göre, bir Ford sözcüsü, “Ford, Adalet Bakanlığı’nın açıklamasındaki birçok nitelendirmeye kesinlikle katılmıyor ve bu konuda hiçbir sorumluluğu olmadığını kabul ediyor. Ancak bu karmaşık ve on yıllık anlaşmazlığı geride bırakmak adına, konuyu kesin olarak çözüme kavuşturmayı kabul ettik” ifadelerini kullandı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi, 2013 yılında yolcu vagonu olarak ithal edilen ve daha sonra kargo kamyonetine dönüştürülen Transit Connect araçların, yüzde 2,5 oranındaki binek araç vergisi yerine kargo araçlarına uygulanan yüzde 25 oranındaki vergiye tabi olduğuna karar vermişti.

Adalet Bakanlığı, Ford’un bu araçları “göstermelik arka koltuklar ve binek araç gibi görünmesini sağlayan diğer geçici özelliklerle ithal ettiğini, bu geçici arka koltukların hiçbir zaman yolcu taşımak için kullanılmasının amaçlanmadığını ve hiçbir zaman da kullanılmadığını” kaydetti.

Hükümet, Ford’un bu koltukları ve diğer özellikleri, yüzde 25’lik gümrük vergisi oranını ödemekten kaçınmak için eklediğini söyledi.

Gümrük işlemlerinin ardından Transit Connect araçlarının arka koltukları derhal sökülmüş ve iki koltuklu bir kargo minibüsü olarak orijinal modeline geri dönüştürülmüştü.

ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi Brian Boynton, “Hükümet, şirketlerin ürünlerine sahte özellikler ekleyerek ve daha sonra bunları yanlış sınıflandırarak vergiden kaçmalarına izin vermeyecektir” dedi.

Ford, daha önceki bazı ithalatlarında arttırılmış oranda gümrük vergisi ödediğine ilişkin 2020’de yaptığı temyiz başvurusunu ABD Anayasa Mahkemesi’nin görüşmeyi reddetmesi sonrasında 1,3 milyar dolarlık para cezasına çarptırılabileceğini kaydetmişti.

Ford, bu açıklamayı 2021 yılında yapmış ve uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların, Transit Connect araçlarına ödenen ithalat vergilerini kapsadığını belirtmişti.

Yüzde 25’lik gümrük vergisi, 1960’larda dondurulmuş tavuk ürünlerini kapsayan bir ticaret savaşından kaynaklanıyor ve kargo araçlarına uygulanan daha büyük gümrük vergisi “tavuk vergisi” olarak biliniyor.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den yaptığı ticari araç ithalatında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Ford’a 365 milyon dolarlık ceza haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den yaptığı ticari araç ithalatında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Ford’a 365 milyon dolarlık ceza haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den yaptığı ticari araç ithalatında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Ford’a 365 milyon dolarlık ceza haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.