DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği

Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği

ABONE OL
12:11 - 27/03/2024 12:11
Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’nın resmi nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini tamamlamak üzere ve Ankara ikinci bir Rus nükleer enerji santralinin inşası için planları olduğunu söylüyor.

Analistler nükleer enerjinin, Batılı hükümetler tarafından giderek daha da artan yaptırımların uygulandığı Rusya’nın mali izolasyonunu kırmasının anahtarı olduğunu söylüyor.

Londra Enerji Kulübü’nden Mehmet Öğütçü VOA’ye yaptığı açıklamada, Rosatom’un sadece Türkiye’de değil Macaristan’da, Finlandiya’da, Mısır’da ve Suudi Arabistan’da da olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle diğerlerine örnek olması için Türk projesinin başarılı olduğunu görmek istediklerini ve Putin’in, Erdoğan’a elinden gelen tüm baskıyı uygulayacağını söylüyor.

Akkuyu nükleer santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında derinleşen ilişkinin önemli bir sembolü haline gelmişti.

Ankara ithal enerjiye olan bağımlılığını azaltmaya kararlı olduğunu söylerken, analistler Türkiye’nin 20 milyar dolarlık projeyi finanse etmeye hazır tek ülke olan Rusya’ya başvurmaktan başka çaresi olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin eski Katar Büyükelçisi ve enerji danışmanı Mithat Rende, Batı’nın Türkiye’nin enerji altyapısını inşa etmesi için büyük projeleri finanse etmeye hazır olmadığına dikkat çekiyor.

Ancak uzmanlar Türkiye’nin Rus enerjisine bağımlılığını arttıracak bu kararı sorguluyor.

Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin doğalgaz, ham petrol, kömür ve diğer petrokimya ürünlerinde Rusya’ya bağımlı olduğunu belirtiyor, aynı şeyin nükleer enerji için olmasının ise iyi bir fikir olmadığını dile getiriyor. Öğütçü, Putin ile iyi ilişkilerin iki-üç yıl içerisinde değişebileceğine dikkat çekiyor.

Ankara ayrıca Çin ve Güney Kore ile üçüncü bir reaktör inşa etme konusunda görüşmeler yürütüyor. Analistler, Çin için böyle bir projenin Pekin’in büyük altyapı projelerini kolaylaştırmaya yönelik yeni stratejisine uygun olacağını söylüyor.

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çağdaş Üngör, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmada Çin’in etkisine dikkat çekerek, Çin’in bu konudaki projelerinin hayata geçmesinin sadece Türkiye’de değil, bölgedeki en önemli Çin yatırımlarından biri olacağını belirtiyor.

Ancak analistler, Türkiye’nin Batılı müttefiklerinin, Ankara’nın Rusya ve Çin ile büyük enerji projelerine yönelik uzun vadeli taahhütleri konusunda tedirgin olacağı uyarısında bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.