Türkiye’den Kanada’ya Savunma Kısıtlamaları Tepkisi

Türkiye’den Kanada’ya Savunma Kısıtlamaları Tepkisi

ABONE OL
22:02 - 12/04/2021 22:02
Türkiye’den Kanada’ya Savunma Kısıtlamaları Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO müttefiki Kanada yönetimine, geçen yıl Ankara’ya yönelik uygulamaya koyulan savunma alanındaki kısıtlamaları yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

Kanada, 2020 yılı Ekim ayında, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında o dönem yaşanan askeri çatışmalarda Azerbaycan’a Kanada yapımı İnsansız Hava Araçları’yla (İHA) destek sunduğu iddialarının ardından Ankara’ya İHA teknolojileri satışını durdurmuştu.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, kimliklerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan diplomatik kaynaklar, Bakan Çavuşoğlu’nun bugün Türkiye’ye gelen Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ile görüşmeleri öncesinde Kanadalı mevkidaşı Marc Garneau ile telefon görüşmesi yaptı ve Garneau’ya, Türkiye’ye yönelik savunma alanındaki kısıtlamalardan Türk yetkililerin ‘rahatsızlık’ duyduğunu iletti. Kaynakların verdiği bilgiye göre, Çavuşoğlu Kanadalı bakana bu kısıtlamaların tekrar gözden geçirilmesi talebini dile getirdi.

Kanada’nın Türkiye’ye geçen yıl uygulamaya koyduğu savunma sanayi alanındaki kısıtlamalara silahlı Baykar İHA’larının kamera sistemlerinin parçaları dahil. Söz konusu parçaların ihracı 2019 yılında Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonları sırasında da durdurulmuş ancak daha sonra bu kısıtlama geri çevrilmişti. Geçen yıl Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla bağlantılı olarak Kanada yeniden bu ürünlerin Türkiye’ye satışını durdurdu.

Geçen yıl Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ çatışmasında düzenlediği bir hava operasyonunun görüntülerini yayınlamasının ardından Kanadalı silahlanmayla mücadele kuruluşu Project Ploughshares’den uzmanlar, söz konusu videoda görüntülenen İHA’lara ait görüntüleme ve hedefleme sistemlerinin Kanada üretimi olduğunu gündeme getirmişti.

Azerbaycan’a askeri ekipman satışları geçen yıl 6 kat artan Türkiye, özellikle İHA’ların çatışmalarda kullanımı gerekçesiyle Kanada’nın kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den Kanada’ya Savunma Kısıtlamaları Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den Kanada’ya Savunma Kısıtlamaları Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den Kanada’ya Savunma Kısıtlamaları Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.