Türkiye’de Yılbaşı Gecesi Sokağa Çıkılması Yasaklandı

Türkiye’de Yılbaşı Gecesi Sokağa Çıkılması Yasaklandı

ABONE OL
21:33 - 14/12/2020 21:33
Türkiye’de Yılbaşı Gecesi Sokağa Çıkılması Yasaklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Corona virüsü salgını nedeniyle hafta sonlarında uygulanmakta olan iki günlük sokağa çıkma yasağını 31 Aralık gecesini ve 1 Ocak 2021 Cuma gününü kapsayacak şekilde uygulayacaklarını açıkladı. Erdoğan, 31 Aralık Perşembe saat 21.00’den 4 Ocak Pazartesi günü sabah 05.00’e kadar beş günlük yasak uygulanmasına karar verildiğini söyledi.

Corona virüsü salgınında son 24 saatte 229 can kaybı yaşanırken 29 bin 617 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kabine toplantısı sonrasında Twitter aracılığıyla paylaştığı salgın tablosuna göre ülke genelinde sağlık kuruluşlarındaki yatak doluluk oranı yüzde 55.8 iken, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 73.7 olarak duyuruldu. Toplam vaka sayısı ise 1 milyon 866 bin 345 ve can kaybı ise 16 bin 646’ya yükseldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise CHP’li belediyelerin açıkladığı mezarlık verilerine dayanan ölüm sayılarına da dikkat çekerek “resmi tabloda sadece o günün tarihi doğru” yaklaşımını koruyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından hükümetin salgında küresel durgunluğa rağmen ekonomide başarılı performans sergilediğine vurgu yaptı. Erdoğan, ekonomide kriz koşullarına rağmen büyüme sağlayacaklarını söyledi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirileri dile getirdi.

Erdoğan, sokağa çıkma sınırlamasını yılbaşı gecesini de kapsayacak şekilde 31 Aralık Perşembe saat 21.00’den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00’e kadar kesintisiz uygulayacaklarını bildirdi.

Hükümet olarak salgın nedeniyle “Sosyal Koruma Kalkanı” başlığı altında 45 milyara yaklaşan karşılıksız nakit desteği verildiğini açıklayan Erdoğan, bugüne kadar uygulanan tedbirlerden dolayı olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını kaydederek, Corona virüsü salgınından olumsuz etkilenen kesimler için yapılacakları sıraladı.

Erdoğan’ın açıklamasına göre; Türkiye’de kiralama bedelleri gibi pek çok alanda dolaylı vergi niteliğindeki stopaj vergisinde indirim devam edecek. Yıl sonuna kadar yüzde 20’den yüzde 10’a indirilen stopaj vergisi süresi, 1 Haziran’a kadar uzatıldı.Yine işyeri kiralama hizmetindeki KDV (Katma Değer Vergisi) oranı, 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edecek.

Salgındaki yasaklamalar nedeniyle toplamda 1 milyon 239 bin 438 kişiye yönelik 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacaklarını da açıkladı. Erdoğan, “Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır” ifadesini kullandı. Böylece önümüzdeki 3 aylık süreçte esnafa toplam 5 milyarlık destek sağlanacaklarını kaydetti.

Erdoğan’ın açıklamasına göre ayrıca işyeri kira olan esnafa yine üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapılacak. Erdoğan, bu bağlamda “Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin (haksız işgal tazminatı) ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl erteliyoruz.Belediyelere mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların, irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağladık” açıklaması da yaptı.

Erdoğan, “Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğunun bizden daha kötü durumda olması, Türkiye’nin salgınla mücadelede ileride olmasının kanıtıdır” görüşünü de paylaştı.

Erdoğan hükümet adına sağlık çalışanlarına sözler verdi

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet olarak Corona virüsü salgınında en ön cephede mücadele içindeki sağlık çalışanlarına yönelik verdiği sözler de dikkat çekti.

Erdoğan, salgın nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarıyla ilgili “Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklardır. Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malulü/meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacak” diye konuştu.

Geçtiğimiz gün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde hali hazırda memur kadrosunda iki sağlık çalışanı ile ilgili “meslek hastalığı” hakkı tanındığını açıklayarak, sorun olmadığını öne sürmüştü.

Oysa hem muhalefet partilerinden sağlıkçı milletvekilleri hem de TTB yasada “illiyet bağı” şartı bulunduğunu belirterek, kesinlikle istinasız salgın sırasında görevli sağlık kuruluşlarındaki tüm personele “meslek hastalığı” hakkının tanınması için yasal düzenleme gerektiğini vurguluyor. TTB de bugünkü açıklamasıyla bakanlıkça gerçeğin çarptırıldığını ve yasal düzenleme gerektiğini bir kez daha yineledi.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de Yılbaşı Gecesi Sokağa Çıkılması Yasaklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de Yılbaşı Gecesi Sokağa Çıkılması Yasaklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de Yılbaşı Gecesi Sokağa Çıkılması Yasaklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.