“Türkiye’de yerel seçim rekabetçi ama kutuplaşmış”

“Türkiye’de yerel seçim rekabetçi ama kutuplaşmış”

ABONE OL
23:15 - 01/04/2024 23:15
“Türkiye’de yerel seçim rekabetçi ama kutuplaşmış”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Konseyi gözlemci heyeti, Türkiye’de Pazar günü yapılan yerel seçimlerin rekabetçi olduğunu ve seçmenlere birçok seçenek sunduğunu söyledi. Ancak gözlemciler, seçimin ifade özgürlüğünün sağlanması için daha fazlasının yapılması gereken “keskin şekilde kutuplaşmış bir ortamda” gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye’nin resmi davet gönderdiği ve 29 Mart-1 Nisan arasında seçim sürecini yerinde gözlemleyen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) heyeti Ankara’da basın toplantısı düzenledi.

16 Avrupa ülkesinden 26 gözlemciden oluşan heyet, İstanbul ve Ankara’dakiler dahil 140’tan fazla seçim merkezinde oy verme işlemlerini izledi.

“Sakin ve profesyonel”

Heyet Başkanı ve Türkiye Raportörü David Eray, basın toplantısında “Seçim günü genel olarak sakin ve profesyonel bir şekilde organize edildi ve yüksek katılım oranı vatandaşların demokratik süreçlere olan güçlü bağlılığını gösterdi” dedi.

İsviçre’nin Jura Kantonu Çevre Bakanı olan Heyet Başkanı David Eray, sayısı yüksek olan seçmenlerin güvenli şekilde oy vermesini mümkün kılan lojistik organizasyonu takdir ettiklerini belirtti.

“Daha fazlasının yapılması gerekiyor”

Heyetin başkan yardımcısı Vladimir Prebilic ise, “Bu oylamanın rekabetçi yapısını, seçmenlerin birçok seçenek arasından tercih yapabilmesini memnuniyetle karşılamakla birlikte, Türkiye’de 2024 yerel seçimlerinin keskin bir şekilde kutuplaşmış bir ortamda gerçekleştiğini ve yerel demokrasiye ancak kısmen elverişli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Prebilic, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin seçim uygulamalarına ilişkin uzun süredir devam eden bazı endişelerinin giderilmediğini de hatırlattı.

Prebilic, “Avrupa Konseyi’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkeleri doğrultusunda, gerçek bir ifade özgürlüğünün ve bağımsız yargı tarafından denetlenen makul ve iyi uygulanan bir çerçevenin olduğu bir siyasi ve medya ortamının sağlanması için daha fazla şey yapılması gerekiyor” dedi.

Erdoğan hükümetinin muhalefeti susturduğu, insan haklarını ihlal ettiğini, yargıyı ve diğer devlet kurumlarını etkisi altına aldığı eleştirileri yıllardır mevcut. Ancak bu suçlamalar yetkililer tarafından reddediliyor.

Seçim öncesinde hükümet yanlısı medya, Erdoğan’ın günlük mitinglerini geniş şekilde yayınlarken, muhalefetin kampanya haberlerine sınırlı yer vermişti.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) heyeti, taslak raporunu ve tavsiyelerini Ekim ayında düzenlenecek Kongre oturumunda sunacak.

Heyette, Başkan David Eray’ın yanısıra, Slovenya, Fransa, Sırbistan, Belçika, İngiltere, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Finlandiya, İrlanda, İsveç, Almanya, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Hollandalı Kongre üyeleri görev yaptı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 46 Avrupa Konseyi ülkesinden 100 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimin seçilmiş temsilcilerinden oluşan YBYK, en son 2019 yerel seçimlerine gözlemci göndermişti.

O dönemin heyet başkan, Türkiye’de seçim sürecinin teknik olarak çok iyi idare edildiğini söylemiş ancak ifade özgürlüğü konusunda eleştirilerde bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’de yerel seçim rekabetçi ama kutuplaşmış” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’de yerel seçim rekabetçi ama kutuplaşmış” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’de yerel seçim rekabetçi ama kutuplaşmış” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.