“Türkiye’de yaz tatili” planları beklemede

“Türkiye’de yaz tatili” planları beklemede

ABONE OL
19:19 - 09/06/2020 19:19
“Türkiye’de yaz tatili” planları beklemede
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya ve Türkiye’nin karşılıklı olarak seyahat kısıtlamaları sürüyor. İki ülke arasındaki görüşmeler devam ederken Alman ve Türk turizmciler ise seyahat yasaklarının bir an önce kalkmasını bekliyor.

Seyahat uyarısı hakkında konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye ile müzakerelerin sürdüğünü ve seyahat uyarısının kalıcı olmadığını söyledi, ancak ne zaman kaldırılacağına ilişkin tarih vermekten kaçındı. Bakan Maas, “Almanya Dışişleri Bakanlığının yurtdışına ilişkin seyahat bilgilendirme ve uyarılarının ülkelerdeki mevcut duruma dair değerlendirmeler içerdiğini, vatandaşların bu uyarılar ışığında nereye gideceğine kendisinin karar verecek kadar akıllı olduğunu” belirtti. Maas ayrıca “uyarıya rağmen tatile giden vatandaşların hastalanmaları halinde hükümetin onları Almanya’ya geri getireceğinden yola çıkılmaması gerektiğini” söyledi. Maas, “Alman hükümeti yazın tekrar uçaklar gönderip tatilcileri evine getirmeyecek” uyarısında da bulundu.

Almanya, korona pandemisi nedeniyle farklı ülkelerde mahsur kalan yaklaşık 250 bin vatandaşını Avrupa ülkeleriyle yaptığı işbirlikleri sonucu güçlükle geri getirebilmişti. Halen merkezi yerlerde olmadıkları için ülkesine dönemeyen pek çok Alman vatandaşı bulunuyor.

Almanya’nın seyahat uyarısı ne demek?

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşları için yurtdışına seyahat konusunda üç kategoride bilgilendirme yapıyor: Seyahat bigilendirmesi, güvenlik bilgilendirmesi ve seyahat uyarısı. İlk ikisi, bir ülkenin gümrük, sağlık, tıbbi koşullar ve cezai düzenlemeleri ile terör gibi konulardaki risklerine ve özelliklerine dikkat çekiyor. Seyahat uyarısı ise Alman hükümetinin, bir ülke veya bölgede vatandaşlarının sağlığı ve yaşamı için somut bir tehdit gördüğü anlamına geliyor. Böylesi durumlarda Berlin, vatandaşlarından derhal o bölgeden ayrılmasını talep ediyor.

Türkiye için 17 Mart‘a kadar seyahat bilgilendirmesi geçerliydi. Bu bilgilendirmede, Alman vatandaşlarının Türkiye’de keyfi tutuklamalara, ülkeye giriş veya ülkeden çıkış yasaklarına maruz kalabildiğine dikkat çekiliyordu. Ayrıca eleştirel sosyal medya paylaşımı, cumhurbaşkanına hakaret gibi gerekçelerle tutuklanabildiği belirtiliyor, insan kalabalıklarından, Suriye ve Irak sınırından, Diyarbakır, Mardin, Hakkari başta gelmek üzere Kürt illerine seyahatten uzak durmaları tavsiye ediliyordu.

17 Mart’tan itibaren ise Alman hükümeti korona pandemisi nedeniyle genel bir uluslararası seyahat uyarısı kararı aldı ve bu yolla Türkiye’ye yönelik bilgilendirme de uyarıya dönüşmüş oldu.

Almanya’nın kararından üç gün önce, 14 Mart’tan itibaren ise Türkiye pandemiyle mücadele önlemleri çerçevesinde aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı ülkelere seyahat yasağı uygulamaya başladı. Almanya Dışişleri Bakanlığının Türkiye’ye ilişkin  seyahat uyarısında, Ankara’nın bu kararını hala kaldırmadığı ve resmi olarak Alman vatandaşlarının Türkiye’ye seyahatinin yasak olduğuna dikkat çekiliyor.(DW)

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.