Türkiye’de yapılan yerel seçimde sandıklar kapandı; oylar sayılıyor

Türkiye’de yapılan yerel seçimde sandıklar kapandı; oylar sayılıyor

ABONE OL
17:35 - 31/03/2024 17:35
Türkiye’de yapılan yerel seçimde sandıklar kapandı; oylar sayılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de bugün yapılan yerel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

Sandıklar doğudaki 32 ilde saat 16.00’da batıdaki 49 ilde ise saat 17.00’de kapandı. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy sayım işlemlerinin iftar arası olmadan devam edileceğini açıklamıştı.

Önce hangi oylar sayılacak?

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Yerel seçimde 61 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bulunuyordu. 34 siyasi partinin katıldığı seçimde 208 bin sandıkta oy kullanıldı.

Türkiye genelinde 81 il, 922 ilçe, 390 belde, 18 bin 257 köyde seçmenler sandık başına gitti. İl ve ilçe bazında 1003 belediye başkanı seçilecek. Seçimlerde 653’ü bağımsız 12 bin 725 aday yarıştı. Seçilen yerel yöneticiler, beş yıl boyunca görev yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 22’si partili 27’si bağımsız toplam 49 aday yarışıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise 24 aday var.

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullandı.

Büyükşehir olmayan illerde ise “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclisi üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verdi. Köylerde ise “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy kullanıldı.

En uzun pusula İstanbul’da, en kısa pusula ise Şırnak Uludere’deydi

En uzun oy pusulası, 49 adayın yarıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı seçiminde kullanılan pusula oldu. Bu pusula 97 santimetre uzunluğundaydı.

En kısa oy pusulası ise, tek siyasi partiyle seçime katıldığı için Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi için basılan 4,5 santimetre uzunluğundaki pusula oldu.

Yurtdışı seçmenleri oy kullanmadı

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy verme hakkına sahip. Ancak yurtdışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanmıyor.

Yayın yasağı ne zaman kalkacak?

Bugün saat 06.00’dan gece saat 00.00’e kadar, alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak.

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapamıyor.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabiliyor.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de yapılan yerel seçimde sandıklar kapandı; oylar sayılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de yapılan yerel seçimde sandıklar kapandı; oylar sayılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de yapılan yerel seçimde sandıklar kapandı; oylar sayılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.