Türkiye’de ‘Yangın Söndürme Uçağı’ Tartışması

Türkiye’de ‘Yangın Söndürme Uçağı’ Tartışması

ABONE OL
09:01 - 17/07/2022 09:01
Türkiye’de ‘Yangın Söndürme Uçağı’ Tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin Muğla ilinde, Marmaris’in ardından Datça’da yaşanan orman yangını nedeniyle geçtiğimiz yaz olduğu gibi muhalefet “söndürme uçağı yetersizliği” meselesini yeniden gündeme taşıdı.

Datça’nın Mesudiye Köyü çevresinde üç gün boyunca etkili olan orman yangını kontrol altına alınırken; bölgedeki orman söndürme uçağı varlığıyla ilgili farklı rakamlar gündeme getirildi. Ana muhalefet partisi CHP, Datça’ya gönderdiği heyetiyle iktidara gece görüşü teknolojisine de sahip söndürme uçağı ve helikopter alınması çağrısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Datça’da geri dönüşü yıllar alacak şekilde yok olan ormanlık alana dikkat çekerek, “İktidar tedbirli davranmak zorunda. Çıkan yangından sonra, ‘Efendim suç bizim değildi onundu, onun değildi bir başkasınındı.’ Peki bunun bizim ülkemize, vatanımıza bir faydası var mı? Yanan ormanlara bir faydası var mı? Yok. O yüzden bakın ilk defa gece görüşü olan bir helikopter müdahalede bulundu. Tek helikopterin ne kadar faydası olmuştur bilemem, ama faydası olmuştur. Rüzgarın etkisiyle bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan maalesef yandı, yok oldu. Ama bununla ilgili elbette erken tedbir almak, uzman, tecrübeli kişilerin bu alanda çalışıyor olması, Türk Hava Kurumu’nu belki de bir AFAD pozisyonunda değerlendirilmesi gerektiğini, gerekirse bütün güçlerimizi birleştirerek ormanlarla, yangınlar ile ilgili uzmanlaşmış profesyonel ekiplerin yetiştirilmesi, kendi envanterimize ait orman yangınlarında kullanacağımız uçakların ve helikopterlerin olması bu büyük felaketi asgari düzeye indirecektir” dedi.

Özkoç, beraberinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin ile birlikte Datça’da dün yaptığı basın açıklamasında, orman yangını başlangıç noktası yakınında askeri bölge bulunması dolayısıyla stratejik bir bölgenin yandığını da vurguladı. Özkoç, “CHP olarak en baştan itibaren söylediğimiz şey budur; yangın söndürme helikopterleri, uçakları ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yöneten iktidarın zamanında kendimize ait, bizim envanterimize dahil olan uçak ve helikopterleri bulunmuş olsaydı, Türk Hava Kurumu’nun uçakları gerçekten yeteri kadar zaman içinde hemen tamir edilip, onlar da devreye sokulabilseydi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi Cumhurbaşkanı’na 8, 10 tane uçak alacak gücü var da Orman Genel Müdürlüğü’ne bir tane uçak alacak gücü yok mu? Söylediğimiz şey bu” ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise, Datça’da yangını 14 Temmuz itibarıyla kontrol altına aldıkları açıklamasıyla birlikte denizden su alan helikopterlerin görüntülerini paylaştı.

Yaklaşık 500-600 hektarlık alanın yangından zarar gördüğünü açıklayan Kirişçi, ilk 14 dakikada yangına ilk müdahaleyi yaptıklarını belirterek, Datça’daki yangına 10 uçak ve 20 helikopter ile müdahale edildiğini açıkladı. Kirişçi, gece görüşü teknolojisine sahip helikopter ile yapılan söndürme çalışmasından da görüntü paylaştı.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de ‘Yangın Söndürme Uçağı’ Tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de ‘Yangın Söndürme Uçağı’ Tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de ‘Yangın Söndürme Uçağı’ Tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.