“Türkiye’de İşkence Başvuruları En Yüksek Seviyede”

“Türkiye’de İşkence Başvuruları En Yüksek Seviyede”

ABONE OL
16:24 - 30/05/2022 16:24
“Türkiye’de İşkence Başvuruları En Yüksek Seviyede”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 2021 Yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre geçen yıl kendisi veya bir yakını işkence ve kötü muamele gören 984 kişi TİHV’e başvurdu.

Vakıf, başvuranların 616’sının yıl içinde işkenceye maruz kaldığını belirttiğini kaydetti. Bu rakamın vakfın kuruluşundan bu yana, yıl içinde işkence nedeniyle yapılan en yüksek başvuru olduğu belirtildi.

Rapora göre, gözaltı sürecinde işkenceye maruz kalan 10 kişiden 7’si açık alanda veya toplumsal gösterilerde işkence gördüğünü söyledi. Başvuruların en küçüğü 5 yaşında, en büyüğü ise 76 yaşında.

Kendisi işkence gördüğü için vakfa başvuran 915 kişiden 871’i Türkiye içinde, 44’ü ise başka bir ülkede işkence gördüğü için başvurdu.
En çok başvuru 307 kişi ile TİHV İstanbul Temsilciliği’ne gelirken, Van Temsilciliği’ne 263, Diyarbakır Temsilciliği’ne 166, İzmir Temsilciliği’ne 134, Ankara Temsilciliği’ne 66 ve Cizre Referans Merkezi’ne 48 kişi başvurdu.

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi doğumlular Türkiye nüfusunun yüzde 30,6’sını oluştururken, işkence nedeniyle TİHV’e başvuranlar içinde bu bölgede doğanların oranı yüzde 63,7 oldu.

Türkiye içinde işkenceye maruz kaldığı için başvuru yapan 871 kişinin cinsiyet kimliklerine göre dağılımı incelendiğinde 307 başvurunun (yüzde 35,2) kadın, 527 başvurunun (yüzde 60,5) erkek, 37’sinin (yüzde 4,2) ise bu sınıflama dışında LGBTİ+ bireyler olduğu görüldü. TİHV, 2020 yılının verileri ile karşılaştırıldığında LGBTİ+ başvurularındaki artış yaşandığına dikkat çekti.

2021 yılında TİHV’e 56 çocuk başvururken, 30’u Türkiye’de, 5’i ise yurt dışında gördüğü işkenceler nedeniyle başvuruda bulundu. Çocukların 12’si ev baskınlarında, 11’i kayıtdışı gözaltılarda, 4’ü resmi gözaltılarda, ikisi hapishanede, biri ise mülteci toplama merkezinde işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve 32 insan hakları savunucusu tarafından 1990 yılında kuruldu.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’de İşkence Başvuruları En Yüksek Seviyede” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’de İşkence Başvuruları En Yüksek Seviyede” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’de İşkence Başvuruları En Yüksek Seviyede” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.