Türkiye’de “Halkı Yanıltıcı Bilgi Yayma” Suç Olacak

Türkiye’de “Halkı Yanıltıcı Bilgi Yayma” Suç Olacak

ABONE OL
22:36 - 26/05/2022 22:36
Türkiye’de “Halkı Yanıltıcı Bilgi Yayma” Suç Olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de internet haberciliği ve sosyal medya paylaşımlarına karşı son 10 yılda ceza ağırlıklı yasal düzenlemelere imza atan AKP’nin ortağı MHP’yle birlikte sunduğu son yasa teklifinde, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suç kapsamına alınıyor

AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla dezenformasyonla mücadele iddiasıyla sosyal medya ve internet haberciliği alanlarında yeni düzenlemeler içeren yasa teklifi, bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Cumhur İttifakı çatısı altında iktidar ortağı ve aynı zamanda TBMM’de yasalaştırma sürecinde oyçokluğuna sahip olan AKP ile MHP, ceza yaptırımları de öngören düzenlemeyi, bugüne dek birlikte hazırlık süreci yürüttükleri çalışmalardan farklı olarak ortak basın toplantısıyla tanıtmadı.

Teklifte, AKP Başkan Yardımcılığı döneminde sosyal medya düzenlemesi üzerine çalışmalar yürüttükten sonra bu yasa teklifi çalışmasından da sorumlu olan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın ilk imzacı olmaması dikkat çekti.

Teklifte aynı zamanda Kahramanmaraş Milletvekili olan Ünal’ın ve bir grup başkanvekilinin imzasının yerine, ilk imzacı olarak AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir’in imzası yer aldı. AKP Grubu yönetimince, “son dönemde yasa tekliflerine grup başkan vekillerince imza atılmadığı” öne sürüldü.

Mahir Ünal’ın bu hafta MHP Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile birlikte, teklifi TBMM’ye sunuş aşamasında kamuoyuna açıklamak üzere ortak basın açıklaması yapacağı iddia edilmişti.

AKP ve MHP ortaklığında sunulan 40 maddelik yasa teklifi, Basın Kanunu’nda değişiklik yaparak internet medya kuruluşlarındaki çalışanlara basın kartı verilmesinin yanısıra bu kuruluşlara resmi ilan geliri elde etme olanağı sunuyor. Buna karşın teklifte yeni suç tanımlamaları yapılıyor ve sosyal medya kuruluşlarıyla internet haberciliği açısından yeni erişim engellemesi düzenlemeleri ile cezai yaptırımlar da öngörülüyor.

Yasa teklifindeki 29’uncu madde ise, “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla kamu barışını bozma” gibi gerekçelerle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” şeklinde yeni bir suç tanımlaması yapılıyor.

Türk Ceza Kanunu’na eklenmesi planlanan bu yeni suçun gerekçesinde “halk arasında endişe, korku yaratmak saikiyle Türkiye’nin iç ve dış güveliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli olacak alenen yaymak suç olarak düzenlenmektedir” ifadesi kullanıldı.

Teklifte 34’üncü maddeyle ise sosyal medya kuruluşlarına, Türkiye’de gerçek kişi temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu durum ise uluslararası sosyal medya platformları açısından “hapis cezası” gibi yaptırımlara kapı aralama olarak yorumlanıyor.

Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan cezası vermesi durumuna itirazlarla ilgili ise, teklifin 22’nci maddesiyle, “basit yargılama usulü” yani yargı tarafından dosya üzerinden karar verilebileceği düzenleniyor. Dolayısıyla Türkiye’de iktidara muhalif çizgideki gazeteler açısından, itiraz sürecinde duruşma olmaksızın yargı eliyle yapılan ilan cezası kesme itirazlarına karşı hamle yapıldığı vurgulanıyor.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de “Halkı Yanıltıcı Bilgi Yayma” Suç Olacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de “Halkı Yanıltıcı Bilgi Yayma” Suç Olacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de “Halkı Yanıltıcı Bilgi Yayma” Suç Olacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.