Türkiye’de Barolar Dahil Seçim Süreçlerine 3 Ay Erteleme

Türkiye’de Barolar Dahil Seçim Süreçlerine 3 Ay Erteleme

ABONE OL
22:55 - 27/11/2020 22:55
Türkiye’de Barolar Dahil Seçim Süreçlerine 3 Ay Erteleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de Corona virüsü salgınında günlük vaka sayısı 30 bin seviyesindeyken üç ay süreyle daha barolar başta olmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler, sivil toplum kuruluşları, birlikler gibi tüzel kişilikler için toplantı yasağı getirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün tespit edilen 6.592 yeni hastamız var. Ağır hasta sayımız 5.000’e yaklaştı. Kayıplarımız artıyor. Tedbirlere sıkı uyarsak kısıtlama olmadan da mücadele edebiliriz. Yoksa kısıtlamalar kaçınılmaz olur. En güvenli yer evimizdir” uyarısıyla bugünkü tabloyu paylaştı.

Koca’nın paylaştığı tabloya göre, Corona virüsü salgınında Türkiye’de bugün 29 bin 845 yeni vaka tespit edilmesiyle birlikte 11 Mart’tan bugüne toplam vaka sayısı 481 bin 198’e ulaştı.

Bu vakalardan 6 bin 592’si sağlık kuruluşlarında tedavi altına alınmayı gerektirirken, Türkiye genelinde erişkin yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 71,3 olarak açıklandı. Ancak özellikle İstanbul, Ankara gibi illerde hastanelerde yatak bulunamadığı şeklinde iddialar da var.

Türkiye’nin Corona virüsü salgınında ikinci dalga döneminde, Mart–Temmuz arasında yaşadığı birinci dalgaya kıyasla çok daha ağır koşullarda olduğu kanısı yaygınlaştı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Fincancı Korur da dün Sağlık Bakanlığı’nın artık vaka sayısını açıklamak durumunda kaldığını ancak açıklanan rakamı dahi düşük bulduklarını ifade etmişti. Bu kapsamda, ülke genelinde sadece Cumartesi günü akşam 20.00 ile sabah 10.00 saatleri arasında ve Pazar günü akşam 20.00 ile sabah 05.00 arasında uygulanacak sokağa çıkma yasağı “yeterli mi?” sorusu gündemde.

İçişleri Bakanlığı ise, bugünkü genelgesiyle 2 Ekim–1 Aralık döneminde erteleme kararı aldığı barolar gibi kamu tüzel kişiliğine sahip meslek kuruluşları, dernekler, sivil toplum kuruluşları, birlikler, kooperatiflerce düzenlenecek her türlü etkinliği yeniden üç ay süreyle erteleme kararı aldı.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun görev süresi uzamış oldu

İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla birlikte Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) yasal takvim uyarınca Aralık ayında yapılması planlanan genel kurul toplantısıyla yönetim seçimi de yeniden ileriye ertelenmiş oldu.

Ankara Barosu gibi illerdeki barolarca ise İçişleri Bakanlığı’nın 1 Aralık’ta yasaklama kararı sona erdiğinde 2-3 Aralık tarihleri gibi hemen Aralık’ın ilk haftasında toplantılar yapılacağı ilan edilmişti. Şimdi bu barolarca da yönetim seçimleri düzenlenemeyecek dolayısıyla da TBB Genel Kurulu için gerekli delege görevlendirmesi de yapılamayacak. Böylece TBB Genel Kurulu’nun yapılabilmesi için gerekli delegeler illerde belirlenmemiş olduğundan dolayı da seçim süreci işletilemeyecek.

Bu arada Türkiye Noterler Birliği ise, geçtiğimiz hafta Corona virüsü salgınındaki vaka artışı gerekçesiyle 18 oda tarafından 4-5-6 Aralık tarihlerinde yapılması planlanan genel kurul toplantıları için erteleme kararı almıştı. Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Çin’in de dördüncü kez genel kurul toplantısını ertelenme kararı alınmasıyla görev süresi uzamış oldu. Kulislerde Ağustos ayında noterlerce toplantı yapılması mümkünken birlik yönetimince bunun bahane edildiği iddiası da söz konusu.

İçişleri’nin ilk yasağı seçim süreçlerine müdahalesiyle tartışılmıştı

İçişleri Bakanlığı’nın, 2 Ekim’de yayımladığı genelgesiyle genel kurul toplantıları dahil kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, dernekler, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak her türlü etkinliğe yasaklama getirmesi tartışma yaratmıştı. Ekim ayında henüz vaka sayısı bugünkü düzeyde değilken, “çoklu baro” düzenlemesiyle İstanbul’da 2 No’lu Baro kurulmasına karşın Ankara gibi diğer illerde hükümete yakın kesimlerce henüz ikinci barolar kurulmamış olması nedeniyle bunun özellikle yapıldığı öne sürülmüştü.

Keza o dönemde siyasi partilerce kongre etkinlikleri sürdürülürken İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle sivil alana müdahalesi tartışma yaratmıştı.

İllerde barolarca yapılacak genel kurul toplantıları yasayla belirlenmiş takvime bağlıyken, yasal seçim takvimine ilişkin hükmün bir bakanlık genelgesiyle değiştirilmesi yasal tartışmaya da yol açmıştı.

İzmir’de idari yargı, İzmir Barosu’nun yasa hükmüyle belirlenmiş genel kurulu yani seçim sürecine genelgeyle yasaklama getirilemeyeceğine karar vermişti. Ancak yargı kararı bulunmasına rağmen açık havada 17-18 Ekim’de yapılacak baro toplantısına İzmir İl Seçim Kurulu temsilci göndermezken, polis müdahalesinde bulunulmuştu.

Ankara’da ise idari yargı Ankara Barosu’nun başvurusunu reddetmişti. Dolayısıyla yargıda barolarca yapılacak genel kurul toplantıları için karar birlikteliği ortaya çıkmaması da dikkat çekmişti.

İçişleri Bakanlığı’nın bugünkü genelgesinde ne dendi?

İçişleri Bakanlığı’nın bugünkü genelgesinde ise Corona virüsü salgınında artış yaşandığı ifade edildi. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tavsiye kararı doğrultusunda, “fiziki mesafe kuralına uyulması zor olacağı” için toplantılar için üç ay süreyle erteleme kararı alındığı açıklandı.

Bu doğrultuda; İçişleri Bakanı’na 7244 sayılı Kanun ile verilmiş erteleme yetkisi uyarınca derneklerce yapılacak genel kurul toplantıları için Şubat ayı sonuna kadar erteleme kararı alındığı duyuruldu.

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler içinse genel kurul toplantıları dahil 01 Mart 2021 tarihine kadar erteleme kararı alındı.

Bu kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince idari işlem tesis edileceği ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacağı bildirildi.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de Barolar Dahil Seçim Süreçlerine 3 Ay Erteleme haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de Barolar Dahil Seçim Süreçlerine 3 Ay Erteleme haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de Barolar Dahil Seçim Süreçlerine 3 Ay Erteleme haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.