“Türkiye Yaptırımlara Katılmıyor Diye Bir Şey Yok”

“Türkiye Yaptırımlara Katılmıyor Diye Bir Şey Yok”

ABONE OL
11:42 - 17/03/2022 11:42
“Türkiye Yaptırımlara Katılmıyor Diye Bir Şey Yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Brüksel düzenlenen NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Zirvesi’ne katıldı. Bakan Akar toplantı sonrasında Ukrayna krizi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna’da yaşananların bölgenin güvenliği konusunda köklü değişikliğe neden olduğunu dile getiren Akar, “NATO olarak caydırıcılığın ve savunmanın muhafazası, elimizdeki imkan ve kabiliyetlerin sürdürülebilmesi için kısa, orta ve uzun vadede neler yapmamız gerektiğini çok iyi düşünmemiz lazım. Bunların cevabı hem ikili hem de genel görüşmelerde bütün ülkeler ve NATO tarafından aranıyor” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Hulusi Akar gelinen noktada Montrö Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekti ve “Bu konuda tüm taraflarla konuşmak, görüşmek suretiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gayet ciddi, samimi, açık ve şeffaf şekilde Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz. Bu çerçevede de barışın, istikrarın, huzurun devamına gayret gösteriyoruz. Bu konuda şu ana kadar tüm taraflar buna uydular. Her zaman söylüyoruz Montrö, bütün taraflar için faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok. Bu anlaşmanın ilgili taraflarca takibinin, buna uyum sağlanmasının barışa, istikrara giden yolda önemli bir adım olduğunu, önemli destek sağlayacağını tekrar tekrar dile getirdik, dile getirmeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Mariupol’deki Türk vatandaşlarının tahliyesi konusu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki camiye sığınan ve tahliye edilmeyi bekleyen Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin olarak da açıklamalarda bulundu. Akar “Orada alanda, arazide, yollarda münferit çatışmalar var. Dolayısıyla araçlarla tahliye sırasında bir münferit saldırı ihtimali nedeniyle ‘Bunun için bekleyelim’ diyorlar. Tahliye için taraflarla temaslarımız sürüyor. Bu konuda Sayın Dışişleri Bakanımız da temaslarını sürdürüyor. O da işin bir an önce hızlanması için elinden gelen gayreti gösteriyor. Bu olay zaten Cumhurbaşkanımızın gündemden hiçbir zaman düşmedi” yanıtını verdi.

“Yaptırımlara katılmıyoruz diye bir şey yok”

Türkiye’nin Rusya’ya yönelik ABD ve batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlara katılmadığına dair değerlendirmelere de yanıt veren Akar yaptırımlara katılmamak gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Akar Yaptırımlara katılmıyoruz diye bir şey yok. Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan yaptırımlar her ne ise Türkiye Cumhuriyeti onlarla alakalı üzerine düşeni yapıyor” dedi. Akar ayrıca “Olayı büyütmek değil, sınırlamak gerekir. Ateşkesin bir an önce sağlanması lazım. Ateşkesin sağlanması ile birlikte siyasi, diplomatik görüşmelerin başlamasıyla bir an önce oraya istikrarın, barışın gelmesi lazım. Tabii bu arada şimdi bazıları tarafından aşırı sert, doğrudan birtakım uygulamalardan bahsediliyor. Böyle bir şey olsaydı Antalya Diplomasi Forumu olabilir miydi? Peki Antalya Diplomasi Forumu olmasaydı, böyle bir yumuşama olabilir miydi? Burada kazanç-kayıp dengesini iyi değerlendirmek lazım. Bu manada bizim ‘Herhangi bir şekilde uygulanmıyoruz’ şeklinde bir tavrımız yok fakat teenni ile ihtiyatla ilerlemenin hem Ukrayna hem Rusya hem de bölge için daha uygun olacağını değerlendiriyor ve bunu telkin ediyoruz. Bu manada yaptığımız çalışmalarla çözüme önemli katkılar sağladığımızı değerlendiriyoruz. Yapılan çalışmalar da taraflı, tarafsız bütün ülkeler tarafından takdirle karşılanıyor” değerlendirmesini yaptı.

VOA tarafından geçilen “Türkiye Yaptırımlara Katılmıyor Diye Bir Şey Yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye Yaptırımlara Katılmıyor Diye Bir Şey Yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye Yaptırımlara Katılmıyor Diye Bir Şey Yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.