Türkiye ve KKTC kıyılarına neden cesetler vuruyor?

Türkiye ve KKTC kıyılarına neden cesetler vuruyor?

ABONE OL
13:22 - 23/01/2024 13:22
Türkiye ve KKTC kıyılarına neden cesetler vuruyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ocak ayı başından beri Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) kıyıya vuran ceset sayısı 12’ye ulaştı. Şu ana kadar cesetlerden sadece birinin kimliği tespit edilebildi.

Kimliği tespit edilen kişi 18 yaşındaki Merve Şevval Elmas. Elmas için, İstanbul’da yaşayan babası Osman Elmas, 4 Ocak’ta kayıp başvurusu yapmıştı.

20 Ocak’ta Antalya’nın Serik ilçesinde kıyıya vuran bir kadın cesedi bulundu. Bunun üzerine Osman Elmas ertesi gün DNA örneği vermek üzere Antalya’ya gitti. Test sonucunda cesedin Merve Elmas’a ait olduğu kesinleşti.

Antalya’da sekiz ceset

Elmas, Antalya’da son bir hafta içinde cansız bedeni bulunan sekizinci kişiydi.

Öncesinde Manavgat ilçesinin Çenger Mahallesi sahilinde 17 Ocak’ta başı ve bir kolu olmayan bir çocuk cesedi bulunmuştu.

Ertesi gün Alanya ilçesinin Konaklı Mahallesi sahilinde belden yukarısı olmayan bir çocuk cesedi kıyıya vurdu.

20 Ocak’ta Elmas ile birlikte iki kişinin daha cesedi bulundu. Bunlardan biri Manavgat Çenger sahilinde, diğeri ilçenin Denizkent sahilinde bulundu. İkisinin de cinsiyeti belirlenemedi.

21 Ocak’ta Aksu ilçesi sahilinde bir kadın cesedi kıyıya vurdu.
Son olarak 22 Ocak’ta Serik ilçesinde Kadriye Mahallesi sahilinde 500 metre arayla, iskelet haline gelmiş, cinsiyetleri belirlenemeyen iki ceset daha bulundu.

Bu bir hafta içinde Muğla’da da kıyıya vuran bir ceset bulundu. Henüz onun da kimliği belirsiz.

“Kıyafetlerin üretim yerinin Suriye olduğu tespit edildi”

Cesetlerle ilgili önce Antalya Valiliği, ardından ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaptı.

Eski adı Twitter olan X hesabı üzerinde bilgi veren Yerlikaya, Merve Şevval Elmas dışındaki cansız bedenlerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Antalya’da kıyıya vuran diğer cansız bedenlerin kıyafetlerinin üretim yerinin Suriye olduğu tespit edildi. Geçtiğimiz ay Lübnan ile Suriye arasındaki sahil bölgesinden yaklaşık 90 kişiyi taşıyan bir teknenin Kıbrıs’a doğru hareket ettiği, saatler sonra tekneyle bağlantının kesildiği ve müteakiben teknenin kaybolduğu belirlenmiştir.

Meteorolojik veriler ise son bir haftadır hâkim rüzgârın güneyden estiği, dalgaların güneydoğu yönünden geldiğini göstermektedir. Bahse konu cansız bedenlerin akıntı, rüzgâr ve dalga sebebiyle Antalya kıyılarına sürüklenebileceği ihtimali değerlendirilmektedir. Muğla’da kıyıya vuran cansız bedenin ise 6 Ocak 2024 tarihinde Kurtoğlu Burnu 13 mil güneyinde kaybolan üç düzensiz göçmenden biri olabileceği değerlendirilmiştir. Sahile vuran cansız bedenlerle ilgili kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Kolluk birimlerimiz cumhuriyet savcılıklarımızla koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.”

“Teknedeki 76 kişinin kimliğini belirledik”

Associated Press haber ajansı, 22 Ocak tarihli haberinde Lübnan’da göçmenlerle ilgili davalara bakan Avukat Muhammed Sablouh’un yaptığı değerlendirmelere yer verdi.

Sablouh, bahsi geçen teknenin yaklaşık 85 kişi taşıdığını ve bunlardan 30’unun çocuk olduğunu söyledi.

Lübnan merkezli insan hakları örgütü Cedar Center for Legal Studies (CCLS) yöneticisi Saadettin Şatila da 11 Aralık’ta irtibat kesilen teknedeki 76 kişinin kimliğini belirlediklerini ve Lübnanlı kaptan hariç herkesin Suriyeli olduğunu belirtti.

Şatila, yolcuların büyük çoğunluğunun uzun yıllardır Lübnan’da yaşadığını, bir kısmınınsa Avrupa’ya ulaşmak amacıyla ülkeye yeni geldiğini söyledi.

KKTC’de cesetler

Ocak ayında Türkiye sahilleri gibi KKTC sahillerinde de cesetler bulundu.

Kıbrıs Gazetesi’nin haberine göre, son olarak 19 Ocak’ta Dipkarpaz’ın Şelonez olarak bilinen Güney Sahil şeridinde bir kadına ait çürümüş ceset bulundu. Bu, Ocak başından itibaren bulunan üçüncü ceset oldu. Kimlikler hâlâ belirsiz.

“Meclis araştırması açılsın”

Kıyıya vuran cesetlerle ilgili TBMM’ye de çağrı yapıldı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo Meclis’e araştırma önergesi sundu. Önergede şu ifadeler kullanıldı:

“Son bir hafta içerisinde Türkiye sahillerinde cansız dokuz insan bedeni bulunmuştur. Söz konusu kişilerin hayatını nasıl kaybettiği, bedenlerinin nasıl, nereden geldiği, uzuvlarının neden olmadığının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”

VOA tarafından geçilen Türkiye ve KKTC kıyılarına neden cesetler vuruyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye ve KKTC kıyılarına neden cesetler vuruyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye ve KKTC kıyılarına neden cesetler vuruyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.