Türkiye Üzerinden Suriye’ye İnsani Yardım 6 Ay Uzatıldı

Türkiye Üzerinden Suriye’ye İnsani Yardım 6 Ay Uzatıldı

ABONE OL
19:55 - 12/07/2022 19:55
Türkiye Üzerinden Suriye’ye İnsani Yardım 6 Ay Uzatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’nin kuzeybatısına Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından yapılan insani yardımın altı ay daha uzatılmasına karar verdi.

8 Temmuz’da Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye insani yardımın bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili sunulan tasarı 15 üyeli konseyin daimi üyesi Rusya tarafından veto edilmiş, daimi üye Çin de çekimser oy kullanmıştı.

İki günden beri New York’ta süren yoğun diplomatik temaslar sonucunda İrlanda ve Norveç, geçici bir ara çözüm yolu bulmak için insani yardımın altı ay daha uzatılmasıyla ilgili 2642 sayılı tasarıyı hazırladı.

BM Güvenlik Konseyi’nde bugün yapılan oylamada, tasarıya aralarında Rusya ve Çin’in de bulunduğu 12 üye evet oyu verdi. ABD, İngiltere ve Fransa ise çekimser kaldı.

ABD: “Rusya, Suriye halkını umursamıyor”

Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamanın ardından oturumda söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Richard Mills, Rusya’yı sert bir dille eleştirdi.

Ocak ayına kadar uzatılan sınırdan insani yardımın tam kışın ortasına sona ereceğini belirten Mills, Rusya’yı Suriye halkını umursamamakla, küstahlık ve vahşilikle suçladı.

Mills, Rusya’nın tüm Güvenlik Konseyi’ni rehin aldığını, Suriyeli erkek, kadın ve çocukların hayatları tehlikedeyken bu durumun yaşandığını belirterek, “Şu anda Suriye’deki insani ihtiyaçlar her zamankinden daha fazla. Şimdi adım atma zamanıydı. Ancak bir ülke, bir üye insani ihtiyaçları ilk sıraya koymamayı seçti. Büyütmek yerine, ne yazık ki azaltmaya zorlandık. Bu durum Suriye halkına zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Konsey’in 14 üyesi insani bir kararı oybirliğiyle kabul etmek için biraraya geldi. Ancak bir üye buna karşı çıktı. Esat rejimi, geçmişinde de yaptığı gibi acımasız davranışları ve sivillere devam eden saldırıları ile sınırötesi yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemeye devam ediyor. Rusya, bu acımasız rejimi savunmaya devam ediyor” dedi.

Mills, Suriye halkına ihtiyaç duydukları insani yardımı sağlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını, Rusya’nın da bunu bildiğini belirterek, ”Suriye’de son zamanlardaki ihtiyaçlar korkunç bir düzeyde arttı. Rusya, Suriye’de son dönemde ortaya çıkan vahim ihtiyaçların bir kısmının, Ukrayna’yı işgalinin ve bu acımasız işgalin Suriye’deki ve dünyanın dört bir yanındaki gıda sistemlerinde yol açtığı şokların doğrudan bir sonucu olduğunu biliyor. Gerçek şu ki, Rusya umursamıyor. Rusya, Suriye’deki yaşamları hiçe saymakta, o kadar küstah ki kendini haklı çıkarmaya çalışma zahmetine bile girmedi” diye konuştu.

Rusya: “Uygulamaları altı ay yakından izleyip karar vereceğiz”

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski, Suriye’nin kuzeydoğu bölgesine yapılan insani yardımların daha şeffaf olmasını beklediklerini belirterek, “Altı ay içinde gözleyip, iyi düşünüp bir karar vereceğiz. Genel Sekreter’in bu özel raporları, ne yazık ki pratikte de görüldüğü gibi, bu amaç için yeterli değil. Artık Suriye’deki tüm bölgelerde hatlar arası teslimatları arttırmak dahil birçok önemli alanda çalışmamız gerekiyor. Ayrıca Genel Sekreter’i, COVID salgınının henüz üstesinden gelinmemiş sonuçları bağlamında tek taraflı yaptırımların kaldırılması konusunda özel dikkat göstermeye çağırıyoruz. Tüm bu hedeflerin uygulanmasını da yakından izleyeceğiz. Ocak 2023’e kadar Genel Sekreter’in Konsey’e yapılan çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi vermesini bekliyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Türkiye Üzerinden Suriye’ye İnsani Yardım 6 Ay Uzatıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye Üzerinden Suriye’ye İnsani Yardım 6 Ay Uzatıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye Üzerinden Suriye’ye İnsani Yardım 6 Ay Uzatıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.