Türkiye K.Irak’tan Doğalgaz mı Tedarik Edecek?

Türkiye K.Irak’tan Doğalgaz mı Tedarik Edecek?

ABONE OL
13:44 - 18/04/2022 13:44
Türkiye K.Irak’tan Doğalgaz mı Tedarik Edecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) arasındaki ilişkiler son aylarda sıklaştı. 2 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştüğü IKYB Başkanı Neçirvan Barzani ile 12 Mart’ta bir kez de Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya gelen Erdoğan Cuma günü de IKYB Başbakanı Mesrur Barzani’yi Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisinde kabul etti.

Türkiye tarafından konuyla ilgili hiçbir paylaşım ya da bilgilendirme yapılmazken IKYB Başbakanı, görüşmede Irak Kürt Bölgesi ile Türkiye arasında ikili ilişkiler, ikili ticaret ve yatırım ile Irak ve bölgesele ilişkilerin konu edildiğini söyledi.

Selcen: ‘‘Türkiye yüzde 40 oranında Rus gazına bağımlı; en pratik ve ucuz gaz Irak Kürdistan Bölgesi’nden bağlanabilir’’

Türkiye’nin ilk Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Rusya’ya olan doğal gaz bağımlılığını azaltmak isteyen Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden doğal gaz tedariki konusunu gündemine almış olmasını olası görüyor.

Selcen, Şubat ayında IKYB Başkanı ile görüşmesinin ardından Brüksel’den dönerken gazetecilere ‘‘Neçirvan Barzani, Irak’ın kuzeyinde de olsa biz onunla Irak’ın merkezini de konuşabiliriz ve konuştuk. Neçirvan Barzani’yle olan dostluğumuz bizim çok çok farklıdır ve aramızdaki hukuk ileri derecededir. O da bu konuda elinden geleni yapacağını, döner dönmez merkezi yönetimle olsun, ilgililerle olsun konuyu görüşeceğini söyledi. İnşallah Irak doğal gazıyla ilgili de anlaşmalarımızı yapıp oradan kazan-kazan esasına göre hem onlar kazanacak hem de biz kazanmış olacağız’’ yapmış olduğu açıklamaya işaret ediyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Eski Erbil Başkonsolosu, ‘‘Bu yapılan ziyaretlerin içeriğine dair hiçbir bilgimiz olmuyor. Son dakikada neredeyse artık Türkiye’ye varıldıktan sonra duyuruluyor, çoğunlukla da Erbil tarafından. En kısa kapsamlı bilgi aslında Cumhurbaşkanı Brüksel‘den dönüyordu, o uçaktaki seçmece gazetecilere yaptığı yorumlardan öğrendik Neçirvan Barzani ile kapsamlı bir görüşme olduğunu. Bu görüşmeyi de ben ona dayanarak anlamak isterim. Orada ‘Irak gazı’ diyerek tırnak içerisinde kullanalım. ‘Irak gazı’ çekingen ifadesiyle bahsedilen Irak Kürdistan bölgesindeki gazın Türkiye’ye bağlanması. Türkiye de Almanya gibi yüzde 40 oranında Rusya’ya bağımlı. Bu kaynağın çeşitlendirilmesi gerekiyor. Hemen olabilecek işler değil. En kolayı, en pratiği, en ucuzu hemen komşumuzdan Irak Kürdistan Bölgesi’nden şebeke bağlamak. Zaten mevcut olan bir uzlaşı var belki on yıldır. Bunu hayata geçirecek bir sözleşmeye belki dönüştürerek, altyapısını da kurarak. Ben en öne çıkan gündem maddesinin doğal gaz olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

Doç. Coşkun: ‘‘Enerji açığı hem Türkiye hem IKBY için fırsat”

Barzani’nin ziyaretini VOA Türkçe’ye değerlendiren Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun de görüşmenin ana gündeminin Ukrayna Rusya savaşından sonra meydana gelen enerji açığı olduğunu söyledi.

Enerji açığının hem Türkiye hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi için bir fırsat olduğunu savunan Coşkun, “Savaş başladığı zaman enerji açığının nasıl giderileceği konusu tartışılmaya başlanmıştı. O zaman Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri enerjinin karşılanması konusunda kendi üzerlerine düşeni yerine getireceklerini ifade etmişlerdi. Bu iş kuşkusuz Kürdistan Bölgesel Yönetimi için de Türkiye için de önemli bir fırsat oluşturuyor. Dünya pazarlarına ihtiyaç duydukları enerjinin gönderilmesi Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi açısından önemli bir fırsat. Muhtemelen konuşulan önemli konulardan bir tanesi budur. Buna ilişkin olarak önümüzdeki dönemlerde yeni bağlantıların yeni anlaşmalarının yapılması söz konusu olabilir” dedi.

Türkiye’nin Irak’ta IKYB’ye destek olup olmayacağı önemli’’

Coşkun’a göre görüşmede gündeme gelen diğer konu ise Irak’ın geleceği oldu. Türkiye’nin Irak’ta yeni bir düzen kurulmasında nasıl bir rol oynayacağının toplantıda gündeme geldiğini ifade eden Coşkun, “Irak’ta yeni bir yapı meydana geliyor. Yeni bir siyasal düzen kurulmaya çalışılıyor. Siyasal düzende hem Irak’ta istikrarı sağlamak hem de özellikli İran’ın gücünü dengelemek açısından önemli olacak. Dolayısıyla burada aktörlere nasıl hareket edecekleri, nasıl bir iş birliğini yapacakları konusu da önemli bir gündem maddesi. Zaten Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri yaptıkları açıklamalarda resmi ajandalarındaki en önemli konulardan bir tanesinin de buradaki siyasi durumun müzakere edilmesi olduğunu ifade etmişti. Türkiye’nin burada nasıl bir rol alacağı, Kürdistan Bölgesel Yönetimine de destek olup olmayacağı son derece önemlidir. Bunun da tartışıldığı, buna ilişkin müzakere yapıldığını söylemek mümkündür” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Türkiye K.Irak’tan Doğalgaz mı Tedarik Edecek? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye K.Irak’tan Doğalgaz mı Tedarik Edecek? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye K.Irak’tan Doğalgaz mı Tedarik Edecek? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.