Türkiye ile Rusya Arasında İdlib Gerginliği

Türkiye ile Rusya Arasında İdlib Gerginliği

ABONE OL
00:48 - 04/02/2020 00:48
Türkiye ile Rusya Arasında İdlib Gerginliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin İdlib’e takviye amaçlı gönderdiği birlikler konusunda “Rusya’ya bilgi verilmediği” ve “hali hazırda Türkiye’nin İdlib’de bölgeden hava destekli operasyonu olmadığı” açıklamasında bulundu.

İdlib’de Suriye rejimiyle sıcak çatışma yaşandığı haberleri geldiği sırada, Rusya Savunma Bakanlığı’nca Tass Haber Ajansı’na İdlib’teki duruma ilişkin bir açıklama yapıldığı kamuoyuna yansıdı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın söz konusu açıklamasında, Türkiye’nin bölgeye takviye amaçlı gönderdiği birlikler konusunda “Rusya’ya bilgi verilmediği” ve “hali hazırda Türkiye’nin İdlib’de bölgeden hava destekli operasyonu olmadığı” iddiaları dikkat çekti.

Sputnik Türkçe’nin ilgili haberine göre; Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Türk birlikleri 2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlandığı akşam saatlerinde Rusya tarafına bilgi vermeden İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde hareket etti ve Suriye hükümet güçleri tarafından Serakib yerleşim biriminin batısındaki teröristlere yönelik saldırısının hedefi oldu” denildi. Dolayısıyla Rusya, TSK’nın söz konusu bölgede terör unsurları zannedilerek vurulduğu yönünde bir açıklama yapmış oldu.

Açıklamada, ayrıca “İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki hava sahası Rusya ordusu tarafından sürekli kontrol ediliyor. Türkiye Hava Kuvvetleri, Suriye sınırını ihlal etmedi, Suriye ordusunun mevzilerine yönelik saldırı tespit edilmedi” ifadeleri göze çarptı. Oysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, bugün sabahki ilk açıklamasında İdlib’de Suriye ordusunun F-16 askeri uçakları eşliğinde vurulduğunu ifade etmişti.

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Terör örgütlerinin bu bölgede devam eden hareketliliği nedeniyle endişe duymaya devam ediyoruz. Rusya ve Türkiye orduları, İdlib’deki durum konusunda sürekli iletişim halinde” açıklaması yaptı. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan’ın İdlib’deki son gelişmeleri henüz konuşmadığını kaydederek, “Ancak liderlerin bunu gerekli görmesi halinde, görüşmenin en kısa sürede ayarlanabileceğine dair hiçbir şüphe yok” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise saat 17.30’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. Ancak görüşmeye ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.​

Akar’dan Rusya’nın ”bize bilgi verilmedi” iddiasına yalanlama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Soçi ve Astana’da uzlaşılmış mutabakatlar ile bugüne kadar çeşitli ateşkesler ilan edildiğini hatırlatarak, ancak Suriye rejimince buna uyulmadığı için Türkiye’nin bölgeye asker sevkiyatı yaptığını söyledi. Akar, Rusya tarafınca TSK’nın bölgeye takviye kuvvetler gönderilmesiyle ilgili kendilerine bilgi verilmediği iddiasını şu sözlerle şöyle yalanladı:

“Ancak her seferinde (Şam) rejim tarafından bu ateşkesler bozulmuş, sürekliliği sağlanamamıştır. Bu çerçevede ateşkeslerin sürekliliğini sağlamak, birliklerin güvenliğini sağlamak, diğer taraftan da göçün önlenmesine ve buradaki insanların zor arazi ve iklim şartlarında yaşadıkları insanlık dramına son vermek maksadıyla bu konudaki çalışmalarımızı sürdürmekte ve ilave tedbirler almaktayız. Bu nedenle arazideki unsurlarımıza gerekli desteği sağlamak, takviyeleri yapmak bakımından bazı intikaller icra edildi. Bu intikaller, muhatabımız olan Ruslarla koordine edildi onlara hem yer hem zaman bakımından gerekli bilgiler verildi. Son olayda da intikalimiz bir gün öncesinden yani dün saat 16.13 ve teyiden saat 22.27’de buradaki ilgili arkadaşlarımız tarafından Rusya tarafındaki ilgili personele bildirildi. Bu iletişim ve bilgilendirmelere rağmen, tüm bu önlemlere rağmen, Rejim tarafından gece saat 01.13’te unsurlarımıza karşı ateş açılmıştır. Talimatlar doğrultusunda ve meşru müdafaa çerçevesinde oradaki unsurlarımız tarafından Rejim hedeflerine karşı anında gerekli mukabele misliyle gösterilmiştir. Şu ana kadar 54 Rejim hedefi ateş altına alınmış, çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgilere göre şu ana kadar 76 Rejim mensubu, askeri etkisiz hale getirilmiştir. Diğer taraftan da bizim şehit ve yaralılarımız var.”

AKP’li Çelik: Rusya’ya bilgi verilmediği doğru değil

AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin İdlib’e gönderdiği askeri takviye güce ilişkin kendilerine bilgi verilmediği yönündeki açıklamasını reddetti. Çelik, Twitter aracılığıyla “Rusya’ya bilgi verilmediği şeklindeki açıklama doğru değil. Türkiye Rusya’ya düzenli ve anlık bilgi vermektedir. Bu son olayda da bilgi verilmiştir. Bilgi verilmediğinin söylenmesi doğru değildir. Yürürlükteki mekanizmalar her zamanki gibi çalıştırılmıştır” dedi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.