Türkiye ihtiyaç halinde Irak ve Suriye’de yeni operasyonlar yürütebilir

Türkiye ihtiyaç halinde Irak ve Suriye’de yeni operasyonlar yürütebilir

ABONE OL
21:21 - 18/01/2024 21:21
Türkiye ihtiyaç halinde Irak ve Suriye’de yeni operasyonlar yürütebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Reuters haber ajansına göre bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen hafta Kuzey Irak’ta dokuz Türk askerinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’nin gerekirse Irak ve Suriye’ye daha fazla sınır ötesi operasyon düzenleyebileceğini söyledi.

Dokuz askerin PKK militanlarıyla girdikleri çatışmalarda öldürülmesinin ardından Ankara Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyinde hava saldırıları ve diğer operasyonlar düzenlemişti.

Savunma Bakanlığı yetkilisi, “Uluslararası hukuk ve meşru müdafaa kapsamında, Türkiye’nin sınır güvenliği için operasyon yapma hakkı vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri gerektiği yerde ve gerektiği zaman gereken ne varsa yapmıştır ve yapacaktır” dedi.

Yetkili, çatışmaların Kuzey Irak’ın Zap bölgesinde, PKK militanlarının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 1740 metre yükseklikte kurulan bir güvenlik noktasına saldırması üzerine çıktığını söyledi.

Türkiye 2019’dan bu yana Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı “Pençe” adı verilen bir dizi sınır ötesi operasyon yürütüyor. Yetkili, Zap’ın, Türkiye-Irak sınırını tamamen güvenli hale getirmeyi amaçlayan “Pençe-Kilit” operasyonunun yapıldığı yer olduğunu söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve PKK arasındaki çatışmalar uzun süre ağırlıklı olarak Türkiye’nin güneydoğusundaki kırsal bölgelerde sürmüş olsa da artık daha çok PKK militanlarının üslendiği Kuzey Irak’ın yarı özerk Kürt bölgesindeki dağlara odaklanmış durumda.

Yetkili, “Terörizmle mücadelemizde Suriye ve Irak birbirinden ayrılamaz. Suriye terör örgütünün ana insan kaynağı. Suriye ve Irak arasında sık sık geçişler oluyor” dedi.

Türkiye ayrıca PKK’nın bir kanadı olarak gördüğü YPG milislerine karşı Suriye’nin kuzeyinde askeri operasyonlar düzenledi.

Yetkili, Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye yeni sınır ötesi operasyonlar düzenleyebileceğini ve ihtiyaç duyması halinde operasyon bölgelerini genişletebileceğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Salı günkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda yeni operasyonların güzenlenebileceğinin sinyalini vermiş ve “Emperyalistlerin, Irak ve Suriye’de bir ‘teröristan’ kurma planları masada oldukça hiçbirimiz kendimizi güvende hissedemeyiz. Bu bölgede yaklaşık 40 yıldır milletimizin canını yakan terör eylemlerinin kaynağı durumundaki Kuzey Irak dağlarının her karışını güvenli hale getirene kadar bu bölgedeki harekâtlarımız sürecektir” demişti.

Erdoğan, “Kuzey Irak dağlarının her karışını güvenli hale getirene kadar bu bölgedeki harekatlarımız sürecektir. Suriye’de, Tel Rıfat’tan Aynularab’a, Haseke’den Münbiç’e kadar sinsi niyetlerle kurulmuş terör yuvalarının tamamını darmadağın etmeden durmayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Herhangi bir ülke adı vermeyen ancak yabancı ülkelere eleştiri yönelten Erdoğan, “Bilindiği gibi geçmişte buralarla ilgili ülkemize verilmiş ancak tutulmamış sözler vardır. Madem bize verilen sözler yerine getirilmiyor, öyleyse Türkiye’nin kendi güvenliği için gerekli tedbirleri almasına kimse itiraz edemez. Kimse, bizden farklı bahanelerle bölücü alçakların semirtilmesine seyirci kalmamızı bekleyemez. İnşallah önümüzdeki aylarda kimin ne dediğine, hangi tehditleri savurduğuna, hangi hesaplar içinde olduğuna bakmadan bu doğrultuda yeni adımları muhakkak atacağız” ifadelerini kullanmıştı.

VOA tarafından geçilen “Türkiye ihtiyaç halinde Irak ve Suriye’de yeni operasyonlar yürütebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye ihtiyaç halinde Irak ve Suriye’de yeni operasyonlar yürütebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye ihtiyaç halinde Irak ve Suriye’de yeni operasyonlar yürütebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.