Türkiye Finlandiya ve İsveç’in Üyeliğine Hala Soğuk

Türkiye Finlandiya ve İsveç’in Üyeliğine Hala Soğuk

ABONE OL
13:24 - 17/06/2022 13:24
Türkiye Finlandiya ve İsveç’in Üyeliğine Hala Soğuk
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin NATO’ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya’ya karşı olumsuz yaklaşımı sürüyor.

Dün ve önceki gün Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO karargahında yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ittifak ülkelerinin NATO’nun en büyük mücadele alanlarından biri olan terörizm konusunda Türkiye’yi yalnız bıraktığını söylerken, İsveç’in PKK’ya silah desteği verdiğinin altını çizdi.

Akar, “İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine siyasi ve finansal destek sağlaması, silah yardımı yapması, oraların terör yuvasına dönüşmesi NATO için de bir tehdit. Irak’ın, Suriye’nin kuzeyindeki teröristlerin, ülkemize yönelik saldırılar gerçekleştirdikten sonra kaçıp bir sığınak olarak bu ülkelerde kalması kabul edilebilir mi? Bu ittifak ruhuna uyar mı, böyle bir müttefiklik olur mu? İsveç yapımı AT-4 tanksavar silahı var. Teröristler tarafından kullanılan bu silahlardan, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarımızda çok sayıda ele geçirdik. Bunların fotoğraflarını, seri numaralarını hepsini görüşmelerimizde ortaya koyduk. Terör örgütlerine her türlü desteği verip ondan sonra da ortak savunma örgütünde bir müttefik olarak yer alma talebinin büyük bir tutarsızlık olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Akar: “Böyle müttefiklik düşman başına”

Yalnız İsveç’in değil, NATO üyesi ülkelerin de PKK’ya silah desteği verdiğini vurgulayan Hulusi Akar, buna karşı bazı ülkelerin Türkiye’ye silah ambargosu uyguladığını ifade etti, ancak ambargo uygulayan ülkelerin hangileri olduğunu açıklamadı.

Milli Savunma Bakanı, “Bir taraftan ‘Güçlenelim, kuvvetlenelim, NATO’ya yönelik her türlü tehdide karşı bir olalım’ deniliyor, diğer taraftan da Türkiye’ye karşı silah ambargosu uygulanıyor. Bunun yanında da terör örgütlerine sınırsız destek sağlanıyor. Böyle müttefiklik düşman başına. Diyelim ki söz konusu ülkeler İttifak’a dahil oldular. İttifak dışındaki herhangi bir ülkenin saldırısına karşı beşinci madde gereği ittifak sizi koruyacak. Türkiye de bu ittifakın üyesi olarak sizin korunmanıza katkı sağlayacak. Fakat terör örgütü, sizin müttefikiniz Türkiye’ye karşı saldırı yaparken siz, ‘Benim yapacak bir şeyim yok!’ diyeceksiniz. Gerçekten akıllara ziyan bir durum” diye konuştu.

Akar: “(Ukrayna) limanlarındaki (tahıl yüklü)15 gemimizin tahliyesine yönelik çalışmalarımız sürüyor”

İyice kötüleşen insani durum yüzünden Ukrayna-Rusya savaşında acil ateşkese ihtiyaç olduğunu belirten Hulusi Akar, tüm dünyada ortaya çıkması muhtemel tahıl krizini önlemek için Türkiye-Rusya-Ukrayna-Birleşmiş Milletler’in yoğun temas içinde olduğunu ifade etti.

Milli Savunma Bakanı, “Limanlardaki 15 gemimizin tahliyesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Hem Ukrayna hem Rusya ile görüşüyor, aynı zamanda BM ile de temaslarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili Ukrayna, Rusya ve Türkiye savunma bakanlıklarından birer general belirledik. ‘Kırmızı hat’ denilen şey bu ve sürekli kullanılıyor. Tahılın ve tarım ürünlerinin en hızlı ve güvenli şekilde adreslerine ulaşması için çalışmalar devam ediyor. Bu durum, tüm dünyayı etkiliyor. Önümüzdeki günlerde, olayları daha da hızlı geliştirme fırsatı bulacağımızı düşünüyoruz. Rusya, Ukrayna, BM, Türkiye toplantısını yaparak bu işin süratle çözülmesini sağlamak için çalışıyoruz. BM’nin bu konuda bir planı var. Sorunun çözümüne yönelik kolaylaştırıcı rolümüze devam ediyoruz” dedi.

Akar Türk-Yunan sorunlarının çözümü için diplomasiyi adres gösterdi

NATO karargahındaki toplantılar sırasında Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panogiotopoulos ile de görüşen Hulusi Akar, son iki haftadır Türkiye ile Yunanistan arasında artan gerilim ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Milli Savunma Bakanı, “Yunanistan’da belli siyasiler, birtakım emelleri nedeniyle eylem ve söylemlerini sürdürüyor. Bununla birlikte başlattıkları silahlanma çalışmaları var. Bunun Yunan halkına ekonomik yansıması da çok ağır oluyor. Ayrıca ittifaklar peşinde koşuyorlar. Tüm bunlara karşı suhuletle sorunların çözümü için çabalarımızı sürdürüyoruz. Komşumuz, NATO müttefikimiz Yunanistan ile sorunlarımızı diplomatik yollarla çözebileceğimizi, beraber ve bir olursak zenginliklerden daha iyi faydalanabileceğimizi, bunun da ülkelerimizin refahına olumlu yansımalarının olabileceğini kabulle hareket etmemiz önemli. Mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Türkiye Finlandiya ve İsveç’in Üyeliğine Hala Soğuk haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye Finlandiya ve İsveç’in Üyeliğine Hala Soğuk haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye Finlandiya ve İsveç’in Üyeliğine Hala Soğuk haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.