Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor

Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor

ABONE OL
13:25 - 29/10/2023 13:25
Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyet’in yıldönümü halkın yoğun katılım gösterdiği etkinliklerle kutlanıyor.

Türkiye, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde 23 Nisan 1920’den itibaren milleti temsil eden Meclis çatısı altında 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet rejimine geçilmesiyle demokratik, laik ve hukuk devleti yolunda yürüyüşünü kutluyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlık seviyesinde bir ülke hedefiyle hayata geçirilmesine öncülük ettiği Cumhuriyet, bugün 100. yaş gününü karşıladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü, “sönük mü kutlanıyor?” sorusuna rağmen ülke geneline resmi ve özel pek çok kutlama gerçekleştiriliyor.

Resmi kutlamalar çerçevesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sloganı olarak kullandığı “Türkiye Yüzyılı” ifadesi ve logosu kullanılıyor. Erdoğan’ın paylaştığı ve ardından AKP’lilerce paylaşılan kutlama görselinde, Mustafa Kemal Atatürk’e yer verilmemesi de sosyal medyada eleştirilere neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasi parti liderleriyle Anıtkabir’i çıkarak Atatürk’ün mozelesine çelenk koydu

Devlet erkanı Anıtkabir’de Atatürk’ü selamladı

Başkent Ankara’da resmi kutlama programı, Cumhurbaşkanı sıfatıyla Erdoğan’ın liderliğinde devlet erkanı tarafından Anıtkabir’in ziyaret edilmesiyle başladı.

Erdoğan ile birlikte TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, yüksek yargı organları başkanları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanları da Aslanlı Yol’dan Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çıktı.

Erdoğan’ın ay yıldızlı çelengi Atatürk’ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan: “21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize sahip çıkmaya çalıştık

Erdoğan, Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Aziz Atatürk, milletçe ‘en büyük eserim’ dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz” cümlesiyle mesajına başladı.

Erdoğan Anıtkabir’de anıt defterine “Cumhuriyetimiz emin ve ehil ellerdedir” yazdı

Devamında Erdoğan, “Her bir anı ülkemize ve milletimize hizmetle geçen 21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık. Türkiye’yi tarihinin en büyük yatırım hamleleriyle buluşturmuş bir yönetim olarak, ittifak ortaklarımız ve milletimizle birlikte Cumhuriyetimizin ikinci asrını ‘Türkiye Yüzyılı’ ile taçlandırmakta kararlıyız. Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir. Ruhun şad olsun. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlu olsun” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “İkinci Yüzyılda, Hep Senin Yolunda. Yaşasın Cumhuriyet” başlığıyla paylaştığı videoda Cumhuriyet’in 100. yılını kutladı.

Kılıçdaroğlu, “Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu güzel Cumhuriyetimiz 100 yaşına girdi. Cumhuriyet ne demektir? En güzel tanımını Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal yapmıştır. Atatürk, ‘Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir’ der çünkü Cumhuriyet, birlikte alın teri döküp birlikte yükselmenin yoludur” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de mesajında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın muazzam kıvancını ve müstesna kıymetini hak edilmiş bir milli gurur ile idrak ediyoruz. Aziz Atatürk’ün liderliğinde az zamanda çok büyük işler yapan milli mücadele kuşağı, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’ni tam bir asır evvel cihana ilan ve ilam etmişlerdir. Cumhuriyet’in kuruluşu ve kurumsal içerik kazanması, aynı zamanda egemenliğin asıl ve asli sahibine aracısız geçişin de miladıdır. Geride kalan 100 yılın dikkatle muhasebesi yapıldığında görülecektir ki, Cumhuriyet hem fikir bazında hem de rejim ve idare şekli bakımından maşeri vicdanda kök salmıştır. Nitekim Cumhuriyet ilke ve hedefleriyle, halkın arzu ve amaçlarını taşıma ve temin etme niteliğiyle zorlu eşikleri aşmış, çetin imtihanlardan geçmiş, bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle de gücüne güç eklemiştir” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.