Türkiye-ABD ilişkilerinin tanınan isimlerinden Victoria Nuland emekli oluyor

Türkiye-ABD ilişkilerinin tanınan isimlerinden Victoria Nuland emekli oluyor

ABONE OL
21:35 - 05/03/2024 21:35
Türkiye-ABD ilişkilerinin tanınan isimlerinden Victoria Nuland emekli oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey diplomatlarından Victoria Nuland’ın emekli olacağı açıklandı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın emekliliğini yazılı açıklama ile duyurduğu Nuland, son olarak bakan yardımcılığına vekalet etmiş; ancak yerine Kurt Campbell atanmıştı.

Campbell’ın bakan yardımcısı olması sonrası, Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine geri dönen Nuland’ın emekli olacağı, Washington kulislerinde konuşuluyordu.

Blinken, Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, Toria olarak hitap ettiği Nuland’ın gelecek haftalarda bakanlıktan ayrılacağını kaydetti.

“Toria’nın görev süresi, 6 Başkan ve 10 Dışişleri Bakanı altında 35 yıl süren olağanüstü kamu hizmetini kapsamakta. Çin’in Guangzhou kentinde konsolosluk memuru olarak ilk görevinden başlayarak Toria, bu bakanlıktaki çoğu işi yaptı” diyen Blinken, son üç yıl boyunca Nuland’ın Sahel, Haiti ve Ortadoğu’daki karmaşık krizlerin ele alınmasından Amerika’nın Avrupa ve Hint-Pasifik’teki ittifak ve ortaklıklarının genişletilmesi ve güçlendirilmesine kadar her konuda liderlik ettiğini kaydetti.

Blinken, Nuland’ın özellikle Ukrayna konusundaki liderliğini övdü; “Putin’in Ukrayna’yı geniş çaplı işgaline karşı koymak, stratejik başarısızlığını sağlamak için küresel bir koalisyon oluşturmak ve Ukrayna’nın demokratik, ekonomik ve askeri olarak kendi ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durabileceği güne doğru çalışmasına yardımcı olmak için çabaları vazgeçilmez oldu” ifadelerini kullandı.

Nuland’ın yerine vekaleten eski Ankara Büyükelçisi Bass gelecek

ABD Başkanı Joe Biden, 2023’ün Temmuz ayında Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın emekli olmasından sonra, Nuland’dan bu makama vekalet etmesini istemişti.

Blinken, Yönetimden Sorumlu Müsteşar John Bass’ın Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili olarak Nuland’ın yerine göreve getirileceğini kaydetti. Bass 2014-2017 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Ankara’nın yakından tanıdığı bir isim

Victoria Nuland, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın çeşitli kademelerindeki görevlerinde Türkiye ile ilişkileri yürüten önemli isimlerden biriydi.

Nuland, 2021’in Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Joe Biden’ın üzerinde anlaştığı Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nın hayata geçirilmesinde rol oynamıştı.

Mekanizma, 4 Nisan 2022’de Nuland’ın Ankara ziyaretinde dönemin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile birlikte başlatılmıştı.

Victoria Nuland son iki yılda Washington ve Ankara’da mekanizma kapsamında sık sık Türk yetkililerle biraraya gelmişti.

Son olarak 27 Ocak’ta ABD’nin Türkiye’ye F-16 satış süreci için harekete geçmesinin hemen ardından 28 Ocak’ta bakan yardımcısı vekili sıfatıyla Ankara’ya giden Nuland’ın, S-400 sorunun çözülmesi halinde Türkiye’nin F-35 programına geri dönebileceğini söylemesi büyük yankı bulmuştu.

Kurt Campbell’ın ataması emeklilik kararında etkili mi?

62 yaşındaki Victoria Nuland’ın emeklilik kararının, dışişleri bakan yardımcılığı görevi için Campbell’ın tercih edilmesiyle bağlantılı olabileceğine dair söylentiler, bakanlık koridorlarında dile getiriliyordu.

ABD Senatosu Şubat ayı başında, Campbell’ı Dışişleri Bakanlığı’nın 2 numaralı ismi olarak onaylamıştı. Campbell bu onaydan önce, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Hint-Pasifik İşleri Koordinatörü olarak görev yapmıştı.

Daha önce bir strateji danışmanlığı ve sermaye yönetimi grubu olan Asia Group’u kurup yöneten Campbell’ın, Dışişleri Bakanlığı geçmişinin olmaması eleştiri noktalarından biriydi.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Türkiye-ABD ilişkilerinin tanınan isimlerinden Victoria Nuland emekli oluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye-ABD ilişkilerinin tanınan isimlerinden Victoria Nuland emekli oluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye-ABD ilişkilerinin tanınan isimlerinden Victoria Nuland emekli oluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.