Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı

Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı

ABONE OL
21:55 - 16/06/2022 21:55
Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanlığı bugün, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Brüksel’deki NATO toplantısının oturum arasında Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile biraraya geldiğini açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında Akar ve Panagiotopoulos’un, son zamanlarda Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilimi hafifletmek amacıyla diyaloğu sürdürmek için görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, iki bakanın mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulmasının önemini konuştukları kaydedildi.

Açıklamaya göre bakanlar ayrıca, pozitif gündeme odaklanılması ve bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel işbirliğine sağlayacağı katkı üzerine de konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’ın Ege Denizi’nde askerden arındırılmış bir statüye sahip adaları silahlandırmayı bırakması ve uluslararası anlaşmalara uyması gerektiğini söylemesi, komşu ülkeler arasında uzun süredir devam eden gerilimleri geçen haftalarda yeniden alevlendirdi.

Ankara, Ege adalarının 1923 yılında imzalanan Lozan ve 1947 yılında imzalanan Paris anlaşmaları uyarınca silahlanmaması şartıyla Yunanistan’a verildiğini söylüyor.

Atina ise, Türkiye’nin Yunanistan’ın adaları silahlandırdığına dair açıklamalarının asılsız olduğunu savunuyor.

NATO müttefiki olan ancak bir dizi konuda uzun süredir anlaşmazlık içinde olan iki ülke, Birleşmiş Milletler’e hava sahası ve adalar konusundaki konumlarını ana hatlarıyla açıklayan mektuplar gönderdi.

Erdoğan geçen ay Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in kendisi için “artık var olmadığını” söyledi. Erdoğan, Yunan lideri ABD ziyareti sırasında Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını engellemeye çalışmakla suçladı.

Erdoğan geçen hafta da Türkiye’nin Yunanistan ile 2021’de başlayan tüm ikili görüşmeleri durdurduğunu açıklamıştı.

Miçotakis iki gün önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulayan tutumunun “saçma” olduğunu ve iki ülke arasındaki herhangi bir görüşmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Yunanistan Başbakanı ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kaçınılmaz olarak bir noktada buluşacaklarını ve birbirleriyle konuşmayı bırakmamaları gerektiğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.