Türk Toplumundan Diyalog Atağı

Türk Toplumundan Diyalog Atağı

ABONE OL
14:41 - 08/10/2019 14:41
Türk Toplumundan Diyalog Atağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Toplumu üyeleri, ilk ziyaretini Fürth Belediye Başkanı Thomas Jung’a yaptı.

Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu (tgmn) son yıllarda Türk-Alman ilişkilerinde esen soğuk rüzgârı sonlandırmak için atağa geçti. Bölgedeki belediye başkanlarını ziyaret ederek bölgedeki sivil toplum örgüt başkanlarını ve kanaat önderlerini buluşturuyor.

Dizi etkinlikler planlanıyor

Son dört yılda iki ülke arasında yaşanan sürtüşmeden en çok Almanyalı Türkler yara aldı. 50 yılda inşa edilen gönül köprüleri yıkıldı, Türk imajı zedelendi. Alman siyasiler ve temsilciler artık Türk sivil toplum örgütlerinin davetlerine icap etmemeye başladır. Memurlar ve öğretmenler Türk insanına tavır koymaya başladı. Bu gidişata son vermek için tgmn Türk temsilcilerle bir dizi etkinlikler planlıyor.

İlk Toplantı Fürth’de oldu

Bu doğrultudaki ilk toplantı Pazartesi 7 Ekim 2019 tarihinde Fürth Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Thomas Jung ile Fürth belediye sarayında gerçekleşti. Toplantıya tgmn başkanı Bülent Bayraktar, tgmn yönetim kurulu üyeleri Semra Özdemir, Aydın Kaval (aynı zamanda Fürth Belediye Meclisi üyesi), Hasan Karali, Refet Avcı (aynı zamanda DİTİB Mevlana Cami başkanı), Fürth Belediye Meclisi Üyesi Ayhan Yeşil, Kuzey Bavyera Kadınlar Kulübü başkanı avukat Sevtap Oygün, Hayat sosyal bakım hizmetleri sahibi Mühibe Serçe, Fürth taksiciler kooperatifi yönetim kurulu üyesi Fehmi Kozan, avukat Yalçın Çınar, inşaat şirketi sahibi Yavuz Bakır ve işadamı Ümit Kelepir katıldı.

Türk toplumunun taleplerine pratik çözüm

Çok sıcak bir atmosferde geçen toplantıda Bülent Bayraktar Fürth şehrinin Türk toplumu ile mükemmel diyaloğuna ve iş birliğine vurgu yaptı. Metropol bölgesinde Fürth belediyesi bu konuda bir örnek teşkil etmektedir. Belediye başkanı ve yardımcısı sürekli Türk sivil toplum kuruluşları ile iyi ilişkiler içinde ve Türk toplumunun taleplerine pratik çözümler üretmektedir. Son yıllarda esen soğuk rüzgâr trendine kapılmayan ender belediye yönetimidir. Bayraktar Fürth Türk toplumunun gönüllü olarak köprü vazifesi üstlendiğini, Irak ve Suriye’den gelen mültecilerin uyumuna katkı sağladığını ve balkan ülkelerinden gelen işçilere iş ve konaklama imkanlarını sunduğunu belirtti. Fürth Türk toplumunun artık avukatlarıyla, doktorlarıyla, encümenleriyle ve iş adamlarıyla genel toplumun her mevkiinde yer aldığını açıkladı. Türk yatırımcıların ciddi bir şekilde Fürth ekonomisine katkı sağladıkları, istihdam yarattıkları ve yerel vergi ödediklerinin altını çizdi. Türk toplumunun görüşlerini artık her konuda önemli. Marmaris heyetine en yüksek seviyede gösterilmiş ilgi ve alaka için Başkan Bayraktar Türk toplumu adına teşekkür etti.

Türk nüfusu azalıyor

Belediye başkanı Türk nüfusun Fürth’te giderek azaldığından üzüntü duyduğunu belirtti. Bayraktar, istatistiklerin doğru okunması gerektiğini vurguladı. ‘Evet, istatistiklerde Türk vatandaşlarının sayısı giderek azalıyor. Dikkat edilmesi gereken konu, bu kitle Alman vatandaşlığına geçtiği için azalıyor, Türkiye kökenlilerin sayısı azalmıyor aksine artıyor.’ Belediye Başkanı Jung bu hatırlatma için teşekkür etti ve görevlilerden bu doğrultuda çalışma yapmalarını talep etti.

Toplantıda Fürth belediyesi yabancılar dairesi ve nüfus dairesinde yaşanan uzun bekleme süreleri konu edildi. Belediye başkanı Jung konunun farkında olduklarını, toplumdan özür dilediklerini ve üç ay içinde çözüm üretme gayreti içinde olduklarını belirtti. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Balkan ülkelerinden gelen yeni göçün nasıl daha uyumlu bir hale getirilebileceği konusu istişare edildi. Başka bir konu ise yeni dış ve iç göç dalgaları ekseninde yaşanan konut piyasasındaki sıkıntılardı. Memurların ve öğretmenlerin Türklere son yıllarda bilinçli veya bilinçsiz katı davrandıkları ve bu doğrultuda atılması gereken önlemler ele alındı. Mühibe Serçe yaşlılara yönelik hizmetlere talebin çok olduğunu ve yeni yapılacak belediyenin bakım evinde Türk ve Müslüman yaşlılara ortak bir çözüm bulunulmasının hayırlı olacağını söyledi. Refet Avcı Türk toplumunun etkinlikleri ve düğünleri için 500-800 kişilik bir salona ihtiyaç olduğunu belirtti. Belediye hastanesinin yeni yapılan bölümünde bir mescit yapılması sözünü de bu toplantıda DİTİB Başkanı aldı.

Kreş sorunu çözüldü

Belediye başkanı Jung, kentte kreş sorunu çözdüklerini, her çocuk için yer yarattıklarını, okul sonrası bakımda da büyük yol kat ederek öğrencilerin %60’nın tüm gün hizmet alabildiğinden mutlu olduğunu söyledi. Ev arayanların belediyenin dairelerine (wbg) de müracaat etmelerini tavsiye etti.

Türk ürünleri hasat sepeti hediye edildi

Fürth Belediye Başkanı Türk ürünlerinden oluşan hasat sepeti hediyesine çok sevindi. Toplantı için şükranlarını sundu. Türk toplumunun değerini yeterli derecede medya ve topluma yansımadığının farkına vardığını ve es kısa zamanda Alman basınına yönelik Türk işverenler, avukatlar, doktorlar, yöneticiler ile bir toplantı düzenlenmesi talimatını verdi.

Bülent Bayraktar da belediye başkanın misafirperverliği ve duyarlılığı için teşekkür etti.

Büyükşehir belediye başkanı Dr. Thomas Jung ve tgmn-başkanı Bülent Bayraktar’ın taşıdığı Türk ve Alman bayraklarından oluşan rozetler gözden kaçmadı.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNERG

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.