Turizm sektörü erken rezervasyonları erkene alıyor

Turizm sektörü erken rezervasyonları erkene alıyor

ABONE OL
14:41 - 28/10/2019 14:41
Turizm sektörü erken rezervasyonları erkene alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, ”Konaklama vergisi ve Turizm Tanıtma Fonu payları maliyetleri artırıyor ve sektörde burukluk yaratıyor” dedi.

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2019 sezonunda iç pazarda kişi bazında yüzde 15, ciro hedefinde yüzde 20 düşüş yaşandığını belirterek, 2020 yılı turizm sezonu için erken rezervasyonları erkene aldıklarını belirtti.

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Figen Erkan, ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenledikleri basın toplantısında 2019 yılını değerlendirirken 2020 sezonu beklentilerini anlattı.

İÇ PİYASA TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ PAZAR

Vardar, Jolly Tur’un 2020 yılı turizm sezonu için erken rezervasyonları erkene aldıklarını bunu da Antalya Turizm Fuarı’nda kamuoyuna açıkladıklarını söyledi. 2019 turizm sezonunda iç pazarın hiç de kolay geçmediğini, Türkiye’de bir İstanbul’da ise iki ayrı seçim yaşandığını, uluslararası bir tur şirketinin iflasının da sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Mete Vardar, geçen sezon döviz kurunu 8 TL üzerinden hesapladıklarını 2020 yılı kontratlarını ise 6,5 TL’den yaptıklarını kaydetti.

Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2019 sezonunda iç piyasanın yüzde 40 daraldığını anlatan Vardar, şöyle konuştu.

”Turizm sektörü için iç piyasa çok önemli. Zaman zaman iç piyasada sıkıntılar yaşanıyor.  İç piyasayı çok önemsememize rağmen iç talebi karşılayamadık. Şirket olarak iç pazarda kişi bazında yüzde 15 düşüş var. Ciroda yüzde 40 büyüme hedeflemiştik ancak bu yüzde 20 olarak gerçekleşti. Bu fark Jolly için çok önemli. İç pazar 2019 sezonunda mutlu olmadı.”

Türk misafirler için tatilin artık lüks değil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Mete Vardar, ”4 Kasım itibariyle erken rezervasyon bilincini artırmak için farkındalık oluşturacağız.  Bu konuda yeni bir çalışma yapacağız. Bu farkındalık çalışmamız Türk misafirlerin fiyat artışından etkilenmeyeceği şekilde olacak” dedi.

Hem kişi hem de ciro bazında hedeflerin tutmaması nedeniyle geçen sezonun kendileri için kayıp yıl olduğunu vurgulayan Vardar, şöyle devam etti.

”İç pazara yanıt verebilmek için Ege ve Akdeniz bölgelerinde yeni anlaşmalar yaptık. Tatil herkesin hakkıdır.  2020 yılı sezonu için kişi bazında yüzde 15, ciroda da yüzde 30 büyüme hedefledik. Kültür turları tanıtımı için özellikle Urfa, Mardin ve Trabzon tanıtımları için 13 milyon TL harcama yaptık. Bölge insanına vefa borcumuz var.  Umut ederim ki Jolly Tur da Tanıtım Fonu’ndan en azından bir plaket alır diye düşünüyorum.”

Kruvaziyer ve Kıbrıs turlarında da önemli oranlarda büyüme gösterdiklerini anlatan Vardar, şirket bazında yüzde 13, ciroda da toplamda yüzde 2 büyüme ile sezonu kapattıklarını kaydetti.

Enerji, ulaşım ve gıda maliyetlerinin artmasına rağmen 2020 yılında iç pazarda önemli artışlar beklediğini dile getiren Vardar, ”İç piyasada tatil yapanlar artık fiyattan öte yer bulma sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Şu anda Antalya’da Ekim ayında tüm oteller dolu” diye konuştu.

2020 YILI TÜRK TURİZMİ İÇİN ÇOK PARLAK

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar,  otellerle şu anda kontrat dönemimde olduklarını belirterek, yurtdışı pazarlarda da önemli artışlar olduğuna dikkat çekti. Vardar, şunları kaydetti.

”Türkiye turizmde Dünyanın en önemli bölgelerinden biri. Özellikle Antalya dünyanın sayılı başkentleri arasında yer alıyor.  Alman, Rus, Polonya ve Hollanda pazarlarında artışlar var. Çin ve Hindistan pazarı da artıyor. Ülkemizde ve dünyada herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz ise 2020 yılı Türk turizmi için parlak bir yıl olacak görünüyor.”

TANITIM FONU VE KONAKLAMA VERGİLERİ BURUKLUK YARATIYOR

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Turizm Tanıtma Fonu ve meclise sunulacak Vergi paketinde konaklama vergisi konusunda da görüşlerini açıklayan Vardar, sözlerini şöyle tamamladı.

”Biz tanıtım için 39 milyon TL pazarlama bütçesi oluşturduk. Bunun 14 milyon TL’sini kültür turları için harcadık. Turizm Tanıtma Fonu’na ihtiyaç elbette var.  Bu Tanıtma Fonu ve Konaklama Vergisi konusunda sektördeki herkes mutsuz. Nasıl bir uygulama olacağı kestirilemiyor. Bu konuda TÜRFED ve AKTOB Başkanları çalışmalarını sürdürüyor. Tanıtma Fonu payı, Konaklama Vergisi gibi durumlar maliyetleri artırıyor.  Yüzde yarımlar, yüzde 1’ler ve yüzde ikiler bizim için çok önemli. Daha çok teşvik beklerken, şirketlerimizi büyütmeyi hedeflerken bu tür fon payları ve konaklama vergisi gibi gelişmeler sektörde burukluk yaratıyor.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.