Turgut Öker’den Alevilere çağrı: Birleşin! Mücadelede en önde olun

Turgut Öker’den Alevilere çağrı: Birleşin! Mücadelede en önde olun

ABONE OL
21:25 - 31/05/2022 21:25
Turgut Öker’den Alevilere çağrı: Birleşin! Mücadelede en önde olun
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker Almanya’da katıldığı bir konferansta Alevileri birleşmeye, demokratik güçleri de örgütlenmeye çağırdı.

Demokratik Aleviler Federasyonu FEDA’ya bağlı Dortmund ve çevresi Alevi Kültür Merkezi’nin ( DAKME) düzenlediği panele konuşmacı olarak katılan HDP eski milletvekili Turgut Öker özetle şunları aktardı:

“Gelinen şu aşamada tüm Alevilerin etnik ve yöresel kökene bakmaksızın tarihi sorumluluk bizi birleşmeye çağırıyor. Tek Aleviler değil artık tüm demokrasi güçlerinin yan yana gelmesi gerekiyor. Türkiyede‘ ki AKP-MHP bloğunun yönetemediğini herkes görüyor. Bizler 2015 ruhunu yeniden canlandırmamız lazım. Güçbirliği Platformu yeniden inşa edilmeli, bunu pratik eylemlerle ispatlamalıyız.

“FRANSA, BELÇİKA VE ALMANYA’YI KANA BULAMADILAR MI?“

Eceliyle ölen bir tane önderimiz, ulumuz yok. Cemevlerimizin sadece inançsal çalışmalar yapmasını istemek haince bir yaklaşımdır. Siyasal İslam’ın yerel saldırı pratiği yoktur. Geçmişte Fransa’yı, Almanya’yı, Belçika’yı kana bulamadılar mı? Onlara karşı en geniş demokratik bir blokla karşı durmalıyız ve mücedelede Aleviler en önde olmalılar. Topluma alternatif bir yönetim sunmalıyız. Asgari müştereklerde buluşulmasını şart. Dersim’de sadece Avrupa’daki Alevilerin desteğiyle yapılan bir cemevinin bulunmasını  yadırgıyorum. Bir kreşimiz, bakımevimiz yok. Dersim’deki  Ocaklar sönerse Aleviliğin damarları kurur.”

“KILIÇDAROĞLU YALNIZ BIRAKILMAMALI”

Son günlerde Cumhurbaşkanlığı adaylığı sık sık gündeme gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun Alevi oluşunu negatif ve ayrımcı bir yaklaşımla dile getiren çevrecelerle  ilgili olarak da konuşan Öker, “Kılıçdaroğlu üzerinden Aleviliğe yine bir saldırı, aşağılama var. İşte tam da burada tüm Alevi toplumunun Kılıçdaroğlu‘na sahip çıkması gerekiyor. Bu süreçte Kılıçdaroğlu değil Alevilik, öğretimize saldırılıyor. Bu çağdışı emevi inkar ve tekçi bakış açısı kabul edilemez” dedi.

Uzun yıllar Almanya‘da yaşayan,  Alevi hareketinin her aşamasında yer alan ve uzun süre Federasyon ile Konfederasyon’un başkanlığını yapan Öker’in birlik çağrısı soru-cevap bölümünde katılımcılar tarafından da değerlendirildi. Konuklar arasında bulunan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, “Çözüm bizim elimizde. Genel anlamda ve Aleviler arasında Kürt, Türk, Arap, Çepni, Tahtacı Alevisi diyerek biz ayrım yapmıyoruz, biz ortak yaşamı ve birlikte mücadeleyi savunuyoruz. Ortak yaşam tek hakikattir. Yaşamın kendisi siyasettir ve bunu her alanda hissediyorsunuz. Çözümün öznesi biziz” dedi.

Eşbaşkan Ayfer Kılınç ise AABF ye bağlı Dortmundlu ve diğer kardeş derneklerden aynı sıcaklığı, diyalog arayışını görememelerinin kendilerini oldukça üzdüğünü ve bunun ortak çalışmalarının önünde bir engel teşkil ettiğini, bir an evvel düzeltilmesini arzu ettiklerini vurguladı.

Sunuculuğunu dernek yönetiminden Nuray Bulut‘un yaptığı panele Menden AKM Başkanı Şevket Doğan ile Multikulturelles Forum‘un Müdürü Kenan Küçük’ün de yer aldığı 200‘e yakın izleyici katıldı.

ha-ber.com/Mehmet TANLI/Dortmund
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.