Tunus’tan Tepki: “İç İşlerimize Karışmayın” 

Tunus’tan Tepki: “İç İşlerimize Karışmayın” 

ABONE OL
11:54 - 06/04/2022 11:54
Tunus’tan Tepki: “İç İşlerimize Karışmayın” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tunus parlamentosunun feshedilmesiyle ilgili yorumlarının, “iç işlerine kabul edilemez bir müdahale” olduğunu bildirdi.

Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, “Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir” açıklamasında bulunmuştu.

Tunus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tunus, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla ilgili şaşkınlığını ifade etmektedir. Bu yorumlar kabul edilemez. Tunus, dost ülkelerle yakın ilişkiler kurma gayreti içindedir ancak kararlarının bağımsızlığına bağlıdır ve egemenliğine müdahaleyi reddeder” denildi.

Tunus Büyükelçisi Dışişlerine çağrıldı

Tunus Dışişleri Bakanı Osman Cerendi de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Cerendi ayrıca, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisinin Erdoğan’ın yorumlarının Tunus tarafından reddedildiğinin ifade edilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildirdi.

Tunus’taki siyasi kriz geçen hafta parlamentonun yarısının Cumhurbaşkanı Kays Said’in kararnamelerini iptal etmek için düzenledikleri çevrimiçi oturumun ardından derinleşmişti.

Said, oturumu “darbe girişimi” olarak nitelendirip parlamentoyu feshetmişti. Milletvekillerinden yarısından fazlasının katıldığı oturumda, Said’in Temsilciler Meclisi’nin çalışmalarını askıya alan ve dokunulmazlıklarını kaldıran kararlarının iptali için sunulan bir yasa tasarısı kabul edilmişti.

Oturumun ardından terörle mücadele birimleri, Meclis Başkanlığı görevindeki ana muhalefet lideri Raşid Gannuşi ve diğer milletvekillerini ifadeye çağırmıştı. İslamcı Nahda Hareketi’nin lideri Gannuşi ise çevrimiçi oturumlar düzenlemeye devam edeceklerini açıklamıştı.

Erdoğan’ın açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, “Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz” demişti.

Erdoğan ayrıca, “Tunus’ta demokratik meşruiyetin tesisine yönelik sürdürülen geçiş sürecine zarar vermemesini ümit ediyor, seçimlere ilişkin açıklanan Yol Haritası’nın hayata geçirilmesine önem atfediyoruz” değerlendirmesi yapmıştı.

VOA tarafından geçilen Tunus’tan Tepki: “İç İşlerimize Karışmayın”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tunus’tan Tepki: “İç İşlerimize Karışmayın”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tunus’tan Tepki: “İç İşlerimize Karışmayın”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.