“Tüm Taraflar Yasal Zeminde Çözüme Dahil Edilmeli”

“Tüm Taraflar Yasal Zeminde Çözüme Dahil Edilmeli”

ABONE OL
20:58 - 08/09/2022 20:58
“Tüm Taraflar Yasal Zeminde Çözüme Dahil Edilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kobani Davası’nda yargılanan Halkların Demokratik Partisi’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan’ın yetkili olduğunu yönündeki sözlerinin tartışma yaratması üzerine, tüm tarafların yasal zeminde çözüme dahil edilmesi gerektiğini, Öcalan’ın çözümdeki önemli rolünü yok sayan politikaların başarı şansı olmadığını söyledi.

Avukatları tarafından kontrol edilen sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Demirtaş, çözümün adresinin Meclis, muhataplarının HDP dahil tüm partiler olduğuna vurgu yaptı. Öcalan’ın rolünün önemli olduğunu savunan Demirtaş, şu görüşleri dile getirdi: “Kürt sorununun farklı başlıkları ve boyutları bulunuyor. Çözüm, anayasal ve yasal zeminde gerçekleşmek durumundadır ve doğal olarak bunun yeri TBMM’dir. Burada da HDP başta olmak üzere siyasi partiler çözümün muhataplarıdır. Bununla birlikte, sorunun tüm boyutlarıyla kalıcı şekilde çözülebilmesinin yegane yolu, tüm tarafları yasal zeminde çözüme dahil etmektir. Bu anlamda, Öcalan’ın çözümdeki önemli rolünü yadsıyan, yok sayan politikaların başarı şansı yoktur.”

Basına yansıyan savunmalarında HDP’yi tümden yok sayan bir anlam çıktığı için açıklama yaptığını söyleyen Demirtaş, “Çözümün sağlanması için her aktörün farklı düzeyde rolü ve önemi bulunmaktadır. Aktörlerin herhangi biri yok sayılarak, karşılaştırılmaya çalışılarak aranan çözüm, çözüm değil, ya saf hayal ya da art niyettir. Bu vesileyle, bizimle çalışma yürüten ve fedakarca dayanışma gösteren avukatlarımız, danışmanlarımız ve parti genel merkezimiz hakkında kullanılan dile, eleştiri sınırlarını aşan ifadelere cevap vermek istemiyorum. Herkesi daha dikkatli ve özenli davranmaya davet ediyorum. Kimse olmayan şeyler üretmesin” uyarılarında bulundu.

Neler olmuştu?

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi kampüsünde 16’ncı kez görülen davanın 6’ncı oturumuna, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da SEGBİS aracılığıyla katıldı. Demirtaş, önce hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına dikkat çekerek, “Orada da yargılananların siyasi saiklerle tutuklu bulunduğuna dair bir karar var. O nedenle davanın siyasi amaçlarını es geçerek tartışmak hukuku görmemek olur” dedi.

“Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir”

Demirtaş, konuşmasının devamında Kürt sorununa çözüm aranan 2010’lara vurgu yaparak, yeniden Abdullah Öcalan’la görüşülmesi çağrısı yaptı. “Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir” diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 sonu 2013 başındaki Çözüm Süreci’nde özgürlüklerle ve kansız bir çözüm talebi yükselmişti. Çözüm Süreci Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinin ayakları üzerine oturtulması isteğidir. Türkiye Devleti, kendi Kürt halkına dürüst ve eşit davransın ki Kürt de devletine taş atmasın istiyorduk. Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir.”

Demirtaş’ın konuşmalarını HDP önce paylaştı sonra sildi

Demirtaş’ın savunması HDP Basın Bürosu tarafından medya kuruluşlarına servis edildi. Haber Türkiye’de birçok medya kuruluşunda yer aldı. Demirtaş’ın sözleri, HDP’nin internet sayfası ve sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı. HDP’ye yakın Mezopotamya Ajansı da savunmayı “Demirtaş: Türkiye Cumhuriyeti, demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmeli” başlığıyla abonelerine servis etti.

Demirtaş’ın danışmanından düzeltme

Ancak Demirtaş’ın medyada yankı uyandıran bu sözleri tartışma yarattı. Duruşmanın ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Demirtaş’ın danışmanı Zinar Karavil, savunmanın bağlamından koparıldığını savundu. Demirtaş’ın PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptığını belirten Karavil, şunları söyledi: “Demirtaş bugün duruşmada bir saati aşkın süre savunma yaptı. Sorunların silahla, şiddetle çözülemeyeceğini, PKK’nin silahları bırakması gerektiğini, bunun için de Öcalan ile görüşülmesi gerektiğinin doğru olacağını belirtti. Demirtaş’ın savunması haberleştirilirken acele edildiğinden, sözleri bağlamından koparılmıştır. Durum budur ve Demirtaş bu görüşünü istikrarlı bir şekilde defalarca kamuoyuyla paylaşmıştır.”

Karavil, duruşma kayıtlarının deşifre edildikten sonra kamuoyuyla paylaşılacağını da sözlerine ekledi.

Karavil’in bu açıklamasının ardından haberi yayınlayan bazı internet siteleri, düzeltme yaptı, bazıları ise haberi kaldırdı. HDP ise haber metnini internet sitesinden kaldırırken, sosyal medya paylaşımlarını da sildi. Kobani Davası’nın her celsesini sayfasında yayınlayan HDP, Demirtaş’ın sözlerinin yer aldığı 6 Eylül tarihli duruşmaya yer vermedi. Mezopotamya Ajansı ise haberini değiştirmedi. Demirtaş’ın konuşma metnini paylaşan HDP Basın Bürosundan da herhangi bir açıklama yapılmadı.

VOA tarafından geçilen “Tüm Taraflar Yasal Zeminde Çözüme Dahil Edilmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Tüm Taraflar Yasal Zeminde Çözüme Dahil Edilmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Tüm Taraflar Yasal Zeminde Çözüme Dahil Edilmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.