‘Tüketicinin trend ve davranış şeklinde değişiklikler var!’

‘Tüketicinin trend ve davranış şeklinde değişiklikler var!’

ABONE OL
15:25 - 28/01/2022 15:25
‘Tüketicinin trend ve davranış şeklinde değişiklikler var!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Limak Holding Turizm Grup Başkanı Kaan Kavaloğlu gündemi değerlendirdi.

Halil Öncü’nün sorularını yanıtlayan Kavaloğlu, 2022 beklentilerini, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gelişmelerin turizme nasıl yansıyacağını ve yeni pazarlar konusunda görüşlerini dile getirdi.

Potansiyel oluşturacak olan turist profili beklemeye girdi

“Antalya’ya ilk 27 günde baktığımızda Antalya neredeyse 2019 yılının ilk 27 gününü yakalamış durumda. Ama ileriye dönük rezervasyonlara baktığımızda, 2019 yılı seviyesinin çok daha gerisindeyiz. Bunun tabi başlıca sebepleri var. Pandeminin belki de salgın olarak etkileri geçiyor. Ama salgının gösterdiği etkiler, özellikle finansal, ekonomik ve politik etkiler devam ediyor. Bu durumda da özellikle bizim rezervasyon kabul ettiğimiz batı Avrupa profili erken rezervasyon yaptırmayı tercih etmiyor. Ülkemizin kuzeyindeki gelişmelerde yani BDT ülkelerinden Rusya ve Ukrayna’nın kendi arasındaki politik gelişmelerden dolayı da o cenahta da rezervasyonların çok sık aktığını söyleyemeyiz. Dolayısı ile şu anda bizim için potansiyel oluşturacak olan turist profili beklemeye girdi. Biz şubat ayının sonlarına doğru hem politik hem finansal hem de pandemi anlamında salgının sağlık anlamında getirilerinin olumsuz kısmının biteceğini düşünüyoruz. Mart ayı itibarı ile de tekrardan rezervasyonlarımızın eski formuna kavuşacağını bekliyoruz.”

Tüketicinin trend ve davranış şeklinde değişiklikler var

“Salgın sağlık anlamında değil ama, eğer yeni bir varyant çıkmazsa, pandeminin getirmiş olduğu ekonomik ve politik sonuçlar tabii ki etkilemeye devam edecek. Bi defa her şeyden önce tüketici trendlerinde değişiklikler var. Tüketicinin davranış şeklinde değişiklikler var. Tüketici artık öyle çok daha erken rezervasyon yaptırıp, önceden rezervasyonu tercih etmeyebilir. Dolayısı ile bu döneme tekrar geriye dönüşümüz, 2023 yılından önce olmaz. Yani tüketicinin erken rezervasyon yaptırdığı, önceden rezervasyon talebini geçtiği dönem 2023’den önce olmaz. Ama tabi 2022 yılı kesinlikle 2021 yılına göre daha iyi geçecek. Her şeyden önce önümüzde bir ful kapanmış olduğumuz Rusların gelmediği Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan üç aylık bir dönem var. Bu dönem bu sene olmayacak. Bu arada biz bazı şeyleri çok çabuk unutuyoruz. 2021 yılında Ramazan bayramında nerdeyse bütün otellerimiz kapalıydı. Sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Bu üç ayında getirileri ile birlikte ben 2022 yılında 13-14 Milyon civarında bir turist profilini kabul edeceğimizi düşünüyorum. Bu da 2021 yılının üzerinde olacak. Hatırlanacağı gibi 2021 yılını 9 Milyon 100 bin’de kapattık. Her halükarda 2016 seviyesinde bir Avrupa geldiğini düşünsenize? 2017 yılında bir Almanya’nın geldiğini düşünsenize? Onlarda 3 Milyonu geçseler, bizim için beklide, 2019 seviyesine 2022 yılında kavuşmak imkanı olacaktı. Bunu beklemiyorum. Çünkü 2016-2017 seviyesine Avrupa ulaşmıyor şu anda. Ulaşacak gibi de gözükmüyor. Ama İngiltere’den olumlu sinyaller alıyoruz. Rusya’daki Türk bayraklı tur operatörleri pazarlama faaliyetlerine çoktan başladılar. Bu arada mart ayının 3.haftasında MITT VE ITE fuarının olup olmayacağını bilmiyoruz. Birazcık bilgi almak imkanlarımız zorlaştı. Bildiğiniz gibi ocak başında UTRECHT Fuarı iptal oldu, bazı Baltık fuarları iptal oldu. Sadece EMİTT yapılacak. O da olduktan sonra baktığımızda Moskova fuarına kadar hiçbir bilgi akışı olmayacak. Sadece ikili ilişkiler ile bu akışı sürdüreceğiz. Ama Rusların Antalya’ya ve Türkiye’ye olan sevdalıların bitmeyeceğini düşünüyorum. Dolayısı ile martın ilk haftasında Avrupa’dan son bilgileri alacağız, son haftasında da Ruslar ile ilgili bilgiler netleşecek. Hep birlikte bu sezonun daha iyi bir sezon olmasını sağlamak için çalışacağız.”

Ukrayna bizim için çok büyük bir oyuncu!

“Ukrayna ve Rusya arasındaki krize bakarsak, belki gözden kaçmış olabilir. 2021 yılında, neredeyse Ukrayna’dan gelen turist sayısı Antalya’da Almanları geçti. Almanya ile eşit vaziyete geldi. Dolayısı ile Ukrayna’da bizim için çok büyük bir oyuncu. Büyük bir potansiyel. İnşallah politik anlamda bir kriz yaşanmadan, krizin farklı boyutlara ulaşmadan çözülmesi gerektiğini düşünen insanlardanım. Turizmci her zaman yaşadığı ve hizmet verdiği doğal çevrenin etrafında oluşan sosyo-ekonomik problemlerin, politik problemlerin, coğrafi konumdan gelen politik problemlerin bir an önce çözülmesini arzu eder. Çünkü insanlar tatil dedikleri zaman akıllarına muhakkak daha barışsever , daha güzel, daha yeşil , daha sürdürülebilir bir dünya tercih ederler. Antalya’da biz bunu sağlayabiliyoruz. İnşallah 2022 yılında da bu şekilde devam edecek.”

Asıl olan, potansiyel oluşturan ülkelerin Pazar paylarının büyütülebilmesi!

“Yeni pazarları gelişmesi konusunda şöyle düşünmek lazım. Dört saatlik uçuş mesafesinde yakLaşık 700 milyon insan yaşıyor. Bu 700 milyon insan zaten Antalya ve Türkiye için çok ciddi bir potansiyel. Ama potansiyel oluşturan ülkelerin Pazar paylarını büyütebilmelerini sağlamak lazım. Şöyle düşünün. 2021 yılında ilk 9 ayda Antalya’ya gelen İngiliz turist sayısı 7 bindi. Biz 500 bin 600 bin beklerken 7 bin turist geldi. Benelüx ülkelerinden neredeyse sıfır çektik. Belçika ve Hollanda’dan sıfır çektik. İskandinavya’dan sıfır çektik. Bunlar kendi ana uzuvlarına geriye dönmeleri bile bizim için belli bir süre yeterli olacaktır. Yani Belçika, Hollanda ve İskandinav ülkelerinin normal operasyonlarına geri döner, İngiltere uçuşlarına şu andaki konulan uçaklara uygun bir şekilde devam ederse zaten bizim için iyi bir yıl geliyor diyebiliriz. Bunun yanında tabii ki Bakan ülkelerine çok güveniyorum. Açıkçası Kazakistan’daki gelişmeleri herkes gözden kaçırdı. Bizim Kazakistan’dan o kadar çok Futbol takımı geliyordu ki kamp yapmaya, bu dönemde bu gözden kaçırdık. Küçük bir Pazar olarak gözükse de, kış aylarında spor turizmi bizim alternatif pazarımız. Özelikle de futbol turizmi ve kampları. Kazakistan’daki son yaşanan gelişmelerden dolayı bu pazarları bu dönemde kaybettik. Kazakistan zaten Antalya Pazarı için önemli bir hale geldi. Ayrıca deniz, kum güneş içinde değerli bir pazar. Oradaki stabilizasyonu da bekliyor. Yani yeni pazarlar derken, yeni pazarları bulmanın dışında bizim esas ana pazarlarımızın kendi rakamlarına ve uzuvlarına dönmesini de beklemek lazım.”  Metin ve Resim: © Halil Öncü

Röportaj Video: https://www.youtube.com/watch?v=DsEnMS43Q6M

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.