Truss ve Biden’dan Rusya’ya Karşı Birlik Mesajı

Truss ve Biden’dan Rusya’ya Karşı Birlik Mesajı

ABONE OL
11:00 - 07/09/2022 11:00
Truss ve Biden’dan Rusya’ya Karşı Birlik Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss telefonda görüştü. Biden’ın İngiltere’nin yeni başbakanını tebrik ettiği görüşmede, her iki lider de Rusya’ya karşı birlikte durarak, ilişkilerini güçlendirme sözü verdi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ortaya çıkan ekonomik sorunları çözmek için birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

İngiltere Başbakanlığı (Downing Street) sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Ülkelerimiz arasındaki ortak değerlerimizle güçlendirilmiş ortaklığın, dünyada özgürlük ve demokrasiyi savunmak ve ilerletmek için çok önemli olduğu konusunda anlaştılar” dedi.

Görüşmede iç meseleleri de ele alan Truss ve Biden, Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması’nı korumanın önemi üzerinde görüş birliğine vardılar.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel bugün, ABD’nin Kuzey İrlanda barış anlaşmasına ilişkin tutumunu yineledi. Patel, “ABD’nin önceliği, Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması’nın kazanımlarını korumak ve Kuzey İrlanda halkı için barış, istikrar ve refahı muhafaza etmek olmaya devam ediyor” dedi.

Başkan Joe Biden görüşme öncesi paylaştığı Twitter mesajında İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss’u tebrik etmiş ve Kuzey İrlanda’dakonusundaki görüş farklılıklarına frağmen küresel zorluklar ve ABD-İngiltere “özel ilişkisi” üzerinde yakın çalışma taahhüdünde bulundu.

Biden da mesajında, “Ülkelerimiz arasındaki özel ilişkiyi derinleştirmeyi ve Rusya’nın saldırganlığı karşısında kendisini savunan Ukrayna’ya sürekli destek de dahil olmak üzere küresel zorluklar üzerinde yakın işbirliği içinde çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Biden kabine toplantısı öncesi gazetecilere verdiği demeçte, öğleden sonra Truss ile konuşacağını söylemişti.

Truss dün iktidardaki Muhafazakar Parti’deki liderlik yarışını kazandı ve İngiltere’nin son yıllarda en göz korkutucu zorluklarla karşıya kaldığı bir dönemde başbakan olarak görevi devraldı.

ABD ile İngiltere arasında “özel ilişki” olarak adlandırılan ikili ilişkiler, eski ABD Başkanı Donald Trump ile eski İngiltere Başbakanı Theresa May arasındaki sürtüşmelere rağmen son yıllarda sağlam bir süreklilik sağladı.

Washington ve Londra, Rusya’ya karşı savaşında Ukrayna’ya yardım etme ve Çin’in Pasifik’teki etkisine karşı koyma konusunda hemfikir.

Biden, Truss’un selefi Boris Johnson ile iyi geçiniyordu ancak Truss ile Kuzey İrlanda konusunda gerilim yaşayabileceği belirtiliyor. Truss, milletvekili olarak, Kuzey İrlanda Protokolü’nü geri almak için yasa çıkarırken, Biden, İngiltere’nin Kuzey İrlanda’da çeyrek asırlık barışı tehlikeye atabilecek hiçbir şey yapmaması konusunda ısrarcı.

Biden kabine toplantısı öncesi, iki liderin Kuzey İrlanda konusunda Avrupa Birliği ile müzakereleri tartışıp görüşmeyeceklerine ilişkin bir soruyu yanıtlamayı reddetti. Biden, “Birçok şey hakkında konuşacağız” dedi.

İki liderin Eylül ayının sonlarına doğru New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında biraraya gelmeleri bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Truss ve Biden’dan Rusya’ya Karşı Birlik Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Truss ve Biden’dan Rusya’ya Karşı Birlik Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Truss ve Biden’dan Rusya’ya Karşı Birlik Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.