Trump’tan sıkı sınır politikasına geri dönme vaadi

Trump’tan sıkı sınır politikasına geri dönme vaadi

ABONE OL
11:18 - 01/03/2024 11:18
Trump’tan sıkı sınır politikasına geri dönme vaadi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimini etkilemesi beklenen konularının başında sınır güvenliği ve göçmen akını sorunu geliyor.

Bu çerçevede ABD’nin Demokrat Başkanı Joe Biden ve seçimlerdeki olası Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump aynı gün ülkenin Meksika sınırına gitti.

Başkan Biden dünkü ziyaretinde göçmen geçişlerini azaltmak için Kongre’de Cumhuriyetçiler’in itirazı nedeniyle bekleyen tasarıyı geçirmesi için Trump’a çağrıda bulundu.

Meksika sınırında yasadışı geçişlerin en yoğun olduğu Rio Grande Vadisi’ndeki Brownsville şehrine giden Biden, Cumhuriyetçiler’i yasa tasarısını reddettikleri için eleştirdi. Trump, Biden’a siyasi bir zafer kazandıracak tasarının geçmemesi için Cumhuriyetçiler’e baskı yapmıştı.

Biden sınır ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Sayın Trump’a şunu söyleyebilirim: Kongre üyelerine bu yasayı engellemesini söylemek yerine, bana katılın ya da ben size katılayım; Kongre’ye bu iki partili güvenlik tasarısını geçirmesini söyleyin” dedi.

Sınır devriye ile gümrük görevlileri ve güvenlik güçlerinden bilgi alan Biden, sınır yetkililerinin daha fazla kaynağa ihtiyacı olduğunun açık olduğunu dile getirdi.

Trump: “Son üç yıldır yaşanan Biden istilasıdır”

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise son aylarda sınırı geçenlerin, yetkililer için büyük bir sorun teşkil ettiği Brownsville’in yaklaşık 525 kilometre kuzeybatısındaki Eagle Pass’e gitti.

Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott tarafından karşılanan Trump buradaki konuşmasında, “Bu son üç yıldır yaşanan bir Biden istilasıdır” dedi ve göçmenlerin işlediği suçlara atıfta bulunarak sınırdaki sorunu “savaş” olarak nitelendirdi.

Trump konuşmasında ayrıca, bazı göçmenlerin ABD’deki göçmenlik davalarının sonucunu Meksika’da beklemelerini gerektiren “Meksika’da Kal” planı da dahil olmak üzere, başkanlığı döneminde uygulanan politikaları geri getirmeyi taahhüt etti.

Eski ABD Başkanı’nın sınır ziyaretinde, yüzlerce Trump destekçisi, “Make America Great Again” (Amerika’yı Tekrar Büyük Yap) ve “Never Surrender” (Asla Teslim Olma) yazılı pankartlar taşıyarak, Trump’ın olduğu yere geldi.

Başa baş yarış

Biden, 2017-2021 döneminde başkanlık yapan Trump’ın sert göçmenlik politikalarını tersine çevirme sözü vererek 2021’de göreve gelmişti.

Cumhuriyetçiler’in sınırı kontrol edememekle eleştirdiği Biden, geçen yıl Kongre’ye daha fazla fon sağlaması çağrısında bulunmuş ve göçmenleri geri çevirmek için yeni yetki verilmesi halinde “sınırı kapatacağını” söylemişti.

Ülkedeki son kamuoyu yoklamaları, Biden’la Trump’ın yarışması beklenen 5 Kasım’daki başkanlık seçiminin başa baş geçeceğine işaret ediyor.

Reuters-Ipsos tarafından 31 Ocak’ta yapılan bir anket, Amerikalılar arasında göçmenlikle ilgili endişelerin arttığını ortaya koydu. Aralık ayında ankete katılanların yüzde 11’i, göçmenliğin ABD’nin karşı karşıya olduğu en önemli sorun olduğunu söylerken, Ocak ayında bu oran yüzde 17’ye çıktı.

ABD-Meksika sınırını yasadışı yollardan geçerken yakalanan göçmen sayısı Aralık’ta aylık 250 bin ile rekor kırarken Ocak ayında bu sayı yarı yarıya azaldı. Amerikalı yetkililer bu durumu, Meksika’nın artan yaptırımlarına ve hava koşullarına bağlıyor.

VOA tarafından geçilen Trump’tan sıkı sınır politikasına geri dönme vaadi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’tan sıkı sınır politikasına geri dönme vaadi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’tan sıkı sınır politikasına geri dönme vaadi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.