Trump’tan Savunma Bütçe Tasarısını Veto Tehdidi

Trump’tan Savunma Bütçe Tasarısını Veto Tehdidi

ABONE OL
12:31 - 03/12/2020 12:31
Trump’tan Savunma Bütçe Tasarısını Veto Tehdidi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de üzerinde uzlaşılan savunma bütçe yasa tasarısını veto etme tehdidinde bulundu. Trump, internet firmalarının kullanıcıların paylaşımlarından sorumlu tutulmasını önleyen federal bir yasanın iptal edilmesi ve bu iptalin savunma bütçe tasarısına da eklenmesini istiyor.

Ancak Kongre’nin her iki kanadının kendi versiyonlarını onayladığı ve daha sonra ortak bir komisyon tarafından tek metin haline dönüştürülen tasarıda Trump’ın talebine uygun değişiklik yapılmadı.

Ulusal Savunma Yetkisi Yasası (NDAA) savunma alanına 740 milyar dolar bütçe ayrılmasını öngörüyor. Salı günü Twitter hesabından konuyla ilgili tepkisini ifade eden Başkan Trump, internet firmalarıyla ilgili düzenlemenin sadece Internet şirketlerinin çıkarına olduğu ve ulusal güvenlikle ve seçimlerin güvenilirliğine tehdit oluşturduğu görüşünü savundu.

ABD’de yürürlükte olan İletişim Uygunluk Yasası’nın 230’uncu maddesi, sosyal medya şirketlerini yayınladıkları içerik sebebiyle haklarında dava açılabilen bir “yayıncı” değil “platform” olarak değerlendiriyor. Yasa bu şekilde, sosyal medya şirketlerine içerik konusunda sorumluluktan muafiyet sağlıyor.

Trump’ın talebi Kongre’den destek görmedi

Bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi Partililer, Trump’ın karşı çıktığı yasadaki internet firmalarına koruma sağlayan bazı bölümlerin değişmesi gerektiği görüşünde ancak Trump’ın aksine maddenin tamamen kaldırılmasını tercih etmiyorlar. Trump’ın bu maddenin iptalini savunma tasarısına ekleme talebi de Kongre üyelerinden destek almadı.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Jim Inhofe, 230’uncu madde konusunda Trump’a katıldığını ancak bu düzenlemenin “orduyla hiçbir alakası olmadığını” söyledi.

Inhofe, “Bunu bu tasarıda yapamazsınız. Bu, tasarının bir parçası değil” dedi ve bu görüşünü Başkan Trump’a da ilettiğini belirtti.

Kongre’nin iki kanadının üyelerinden oluşan bir komisyon, tasarının iki versiyonunu birleştirerek ortak bir metin haline getirme üzerinde çalıştı. Çalışmaların bugün tamamlandığı ve ortak metne son şeklinin verildiği açıklandı ancak metinde Trump’ın talebine rağmen sosyal medya şirketlerine yönelik korumaların kaldırılması gibi bir maddeye yer verilmedi. Bu ortak metnin Kongre’den geçmesi için şimdi iki kanat tarafından tekrar oylanması öngörülüyor.

Google, Facebook, Twitter, Amazon ve Reddit gibi internet devlerini temsil eden İnternet Birliği’nin başkanı Jon Berroya, ulusal güvenliği asıl tehdit eden unsurun Trump’ın yasayı veto eğilimi olduğunu ileri sürdü.

“Bu yasa internet platformlarını zararlı ve tehlikeli içerikli paylaşımları kaldırma konusunda güçlendiriyor” diyen Berroya, ilgili yasa maddesi sayesinde birçok e-ticaret firmasının da destek alacağına ve bu sayede pandemiden etkilenen ekonominin canlanmasına katkıda bulunacağına vurgu yaptı.

Trump ve bazı diğer muhafazakar siyasetçiler Facebook ve Twitter gibi büyük internet firmalarının muhafazakar görüşü yansıtan içeriklere karşı baskı uyguladığı görüşünde.

Özellikle seçim döneminde yanlış bilgilendirmenin önüne geçme çabasına giren Facebook ve Twitter Başkan Trump’ın seçimlerde hile yapıldığı yönündeki iddialarına, bu söylemin tartışmalı olduğu yolunda etiketler koydu.

Savunma bütçe tasarısında F-35 maddesi

Savunma bütçesi tasarısında F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatının durdurulmasıyla ilgili bir maddeye de yer verilmişti.

‘‘Türkiye’ye teslimatı durdurulan F-35’leri kullanma yetkisi’’ başlıklı maddede ‘‘ABD Hava Kuvvetleri, Türkiye hükümeti tarafından kabul edilen, ancak Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması nedeniyle teslimatı yapılmayan F-35’leri yap, işlet, devret yetkisine sahiptir’’ deniliyor.

Türkiye, Amerikalı yetkililerin muhalefetine rağmen Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından üretici ortaklarından olduğu F-35 programından geçen yıl çıkarılmıştı.

VOA tarafından geçilen Trump’tan Savunma Bütçe Tasarısını Veto Tehdidi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’tan Savunma Bütçe Tasarısını Veto Tehdidi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’tan Savunma Bütçe Tasarısını Veto Tehdidi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.